Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
«Η Αμερική θεμελιώθηκε με μια ιδέα ελληνική και αυτό δείχνει τον στενό δεσμό και ήθος που μας συνδέει», τόνισε ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μετά απο τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αντ. Μπλίνκεν: Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή

«Συναντιόμαστε σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στις κοινές δηλώσεις του με τον ‘Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του. Aστειευόμενος για τη βραχνιασμένη φωνή του είπε: «Έχασα τη φωνή μου στην Ουάσιγκτον, αλλά η καρδιά μου θα μείνει στην Αθήνα».

Όπως υπενθύμισε, ήρθε στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου και ο ίδιος, όπως και ο κ. Δένδιας, είδε «το τεράστιο και σπαρακτικό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει η καταστροφή στην Τουρκία, καθώς και τη Συρία», ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την άμεση και σημαντική βοήθεια και στήριξη που παρείχαν στον τουρκικό λαό. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με ‘Ελληνες διασώστες που ήταν στην Τουρκία.

«Η συνεισφορά τους δείχνει ποιοι είναι οι Έλληνες: αποτελεσματικοί, συμπονετικοί, αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος, αυτό είναι το ελληνικό φιλότιμο», υπογράμμισε.

«Αυτή η στιγμή μάς θυμίζει τι μας φέρνει κοντά σαν ανθρώπινα όντα και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε διαφορά μας», τόνισε και επεσήμανε πως επιθυμία και των δυο λαών είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή ανάγκης.

«Αυτό δε λύνει βέβαια τις διαφορές, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι πάνω απ’ όλα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο, ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους», επεσήμανε.

Απαραίτητο οι διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως και οι δύο χώρες έχουν εκλογές και είναι «μια περίπλοκη περίοδος για την εξέταση των θεμάτων, αλλά για τις ΗΠΑ είναι πολύ θεμελιώδες. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή».

Υπογράμμισε όμως την ανάγκη οι όποιες διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση».

«Αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό αυτό που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε», ανέφερε.

«Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες, να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», επανέλαβε ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη Λιβύη, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η χώρα να φτάσει σε εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται, να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει νομιμότητα, θα έχει εκλεγεί από το λαό. «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ελλάδα πάνω σε αυτό», σημείωσε.

Όσο συνεχίζει η ρωσική επιθετικότητα θα υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας

«Τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα απέδειξε τη δέσμευση της σε αυτές τις αρχές, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας μέσω του βίαιου επιθετικού της πολέμου», σημείωσε, τονίζοντας: «Κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία, πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει ατιμωρητί ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».

Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν, είπε ο κ. Μπλίνκεν, βλέπουμε ότι «ο πόλεμός του είναι μια στρατηγική αποτυχίας, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και λόγω της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της».

Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τη Ρωσία για τη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία για να αποφευχθούν δυνητικά ατυχήματα και κίνδυνοι.

Στενός δεσμός συνδέει Ελλάδα και ΗΠΑ – Συνεργασία σε σειρά τομέων

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε παρουσία του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη, όπου ο κ. Μητσοτάκης «μίλησε για την κοινή ιστορία των χωρών μας, για το πώς οι αρχαίοι Έλληνες ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Αμερικής και εκείνοι με τη σειρά τους αποτέλεσαν παράδειγμα για τους Έλληνες όταν αγωνίστηκαν και κέρδισαν τη δική τους ανεξαρτησία δεκαετίες αργότερα».

«Μίλησε για τις αξίες μας, για το ότι είμαστε δύο δημοκρατίες ταγμένες στη σωστή πλευρά της ιστορίας, που υποστηρίζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας και υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο».

Αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε, θυμίζει συχνά και ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ ιδρύθηκαν όχι στη βάση μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας. «Η Αμερική θεμελιώθηκε σε μια ιδέα ελληνική και αυτό δείχνει τον στενό δεσμό και το ήθος που μας συνδέει».

Αναφερόμενος στον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε νωρίτερα, σημείωσε ότι συζητήθηκε η πρόοδος μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν.

«Έκτοτε τα στρατεύματά μας εκπαιδεύονται πιο στενά και σε περισσότερα μέρη από ποτέ για να ενισχύσουμε την κοινή μας ετοιμότητα και ασφάλεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ήπειρο», ανέφερε.

Ακόμη τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, συνεργάζονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να συνεργαστούν με την Ελλάδα για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».

Χαρακτήρισε τον στόχο αυτό «οικονομική και επιτακτική ανάγκη» και χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου αγωγού φυσικού αερίου που βάζει τη Βουλγαρία σε τροχιά να εισάγει το 100% των αναγκών της από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.

Οι τομείς που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι πολλοί και αντανακλούν το εύρος της σχέσης: ασφάλεια και άμυνα, εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια και περιβάλλον, εκπαίδευση και πολιτισμός, επιβολή του νόμου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η καρδιά της σχέσης είναι αυτό που πάντα ήταν, οι λαοί μας συνδέονται με κοινή ιστορία, κοινά ιδανικά και κοινές αξίες και με το μοναδικό δεσμό ότι είμαστε μεταξύ των παλαιοτέρων και ισχυρότερων δημοκρατιών του κόσμου», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα σταυροδρόμι καινοτομίας

Ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα.

Εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας και την τεχνολογία.

«Η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι καινοτομίας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες σε αυτούς τους κλάδους», υπογράμμισε. «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να δημιουργήσουμε το πιο ευνοϊκό κλίμα για αυτές τις επενδύσεις».

«Βλέπουμε ένα θετικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, μια οικονομία που έχει αναπτυχθεί περισσότερο από 6%, κάτι αξιοθαύμαστο, που έχει αντέξει τις οικονομικές δυσκολίες των περασμένων ετών και που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε