Η αποκάλυψη δημοφιλούς τραγουδιστή από την Ταϊβάν ότι υποβλήθηκε πρόσφατα σε διπλή μεταμόσχευση καρδιάς και ήπατος στην Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχίες, με επικριτές να εκτιμούν ότι η δημόσια στήριξή του εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Πεκίνου να εξωραΐσει το κρατικά οργανωμένο σύστημα εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων.
Ο τραγουδιστής και συνθέτης Λου Τζιαντζόνγκ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Tank», ο οποίος αντιμετωπίζει από νεαρή ηλικία συγγενή καρδιοπάθεια, εμφανίστηκε πέντε μήνες μετά την επέμβαση, σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Απριλίου, και εξήρε τους γιατρούς από την ηπειρωτική Κίνα, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση «απόλυτα ομαλή». Την ίδια ημέρα, ανάρτησε εκτενή δημοσίευση στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ενημερώνοντας το κοινό του και εκφράζοντας ευχαριστίες προς την ηπειρωτική Κίνα—την οποία αποκάλεσε «μητέρα πατρίδα»—για τη «σθεναρή στήριξη» κατά την περιπέτεια της υγείας του.
Εικόνες και βίντεο που δείχνουν τον τραγουδιστή να εκφράζει ευγνωμοσύνη περιτριγυρισμένος από Κινέζους γιατρούς κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, καθιστώντας τον έναν ακόμη δημόσιο πρόσωπο που εκφράζει στήριξη στο σύστημα μεταμοσχεύσεων της Κίνας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας και ιστότοποι τοπικών κυβερνήσεων αναμετάδωσαν εκτενώς την είδηση, με πολλούς τίτλους να κάνουν λόγο για «μια [ιατρική] πρωτιά στην Ασία», λόγω της πολυπλοκότητας της επέμβασης και της εύθραυστης κατάστασης του ασθενούς.
Αυτή η πανηγυρική παρουσίαση από τα κινεζικά μέσα ήρθε σε έντονη αντίθεση με τις αντιδράσεις στην Ταϊβάν, πατρίδα του τραγουδιστή, όπου πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για τα κίνητρα πίσω από τη δημοσιότητα της υπόθεσης.
Πολλοί Ταϊβανέζοι, ανάμεσά τους και ιατροί, σχολίασαν την υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενοι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «State Organs», το οποίο αναδεικνύει εγκλήματα εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων από κρατουμένους συνείδησης στην Κίνα. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται αυτή την περίοδο σε κινηματογράφους της Ταϊβάν.
«Ο τρόπος με τον οποίο η ηπειρωτική Κίνα αποκτά ανθρώπινα όργανα είναι προβληματικός. Αυτό είναι διεθνώς γνωστό», δήλωσε στην Epoch Times ο Χουάνγκ Σι-γουέι, αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Taiwan Association for International Care of Organ Transplants» («Ταϊβανέζικη Ένωση για τη Διεθνή Μέριμνα των Μεταμοσχεύσεων Οργάνων»), που ασχολείται με την ιατρική ηθική.
Ο Χουάνγκ εκτίμησε πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι το κινεζικό καθεστώς προώθησε μια επέμβαση με τη συμμετοχή διασημότητας, ώστε να προσδώσει αξιοπιστία στον κλάδο μεταμοσχεύσεων. «Όταν πηγαίνεις στην Κίνα για μεταμόσχευση οργάνων, ουσιαστικά βοηθάς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να την προωθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Doctors Against Forced Organ Harvesting» («Γιατροί Κατά των Εξαναγκαστικών Αφαιρέσεων Οργάνων»), δήλωσε πως κατά την άποψή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας μετέτρεψε την επέμβαση του Λου σε «διαφημιστική προβολή μεταμόσχευσης».
«Παρουσιάζουν μια ‘συνηθισμένη’ μεταμόσχευση και έναν ευτυχισμένο ασθενή, για να την προωθήσουν στην Ταϊβάν: ‘Βλέπετε; Η Κίνα δεν είναι και τόσο κακή’», δήλωσε στην Epoch Times.
Ο Τρέι σημείωσε ότι η αποδοχή της Κίνας ως «πατρίδας» από τον τραγουδιστή, παρά την αντίσταση της Ταϊβάν στον κομμουνιστικό έλεγχο, εξυπηρετεί την προπαγανδιστική ατζέντα του Πεκίνου, με τη σχετική είδηση να προβάλλεται σε πολλές ασιατικές πλατφόρμες, στα κινεζικά και στα αγγλικά.
Ανεπαρκείς πληροφορίες για τον δότη
Οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον δότη περιορίζονται στον ισχυρισμό ότι υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και διαγνώστηκε με εγκεφαλικό θάνατο, προϋπόθεση για την αφαίρεση οργάνων.
Ωστόσο, η αναφορά στο τραύμα στο κεφάλι προκάλεσε επιπλέον ερωτήματα. «Τι είδους σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ήταν αυτό;» διερωτήθηκε ο Τρέι, υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες περί λήψης οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους—πρακτική την οποία έχουν επιβεβαιώσει πρώην Κινέζοι γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας στην Epoch Times. «Η Κίνα έχει ιστορικό να δηλώνει ‘σοβαρό τραύμα στο κεφάλι’ ως αιτία θανάτου, όταν ο εκτελεσθείς δέχεται σφαίρα στο κρανίο.»
Ο Χουάνγκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί από την ηπειρωτική Κίνα δεν τον έπεισαν. Ακόμη και αν επιβεβαιωνόταν ότι τα όργανα του Λου προήλθαν από ηθική πηγή, τόσο ο ίδιος όσο και ο Τρέι αμφισβήτησαν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τη δημόσια εικόνα του για την προώθηση ενός καθεστώτος που κατηγορείται για δολοφονίες κρατουμένων συνείδησης με σκοπό το κέρδος.
«Το ΚΚΚ έχει κατασκευάσει ένα αφήγημα γύρω από την προέλευση των οργάνων. Πάντα ισχυρίζεται ότι προέρχονται από περιστατικά εγκεφαλικού θανάτου μετά από τραύμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το επαληθεύσει», σημείωσε ο Χουάνγκ.
Η Epoch Times επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή στην Κίνα, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου.
Το 2022, δύο ερευνητές σε κοινή τους δημοσίευση στο «American Journal of Transplantation» («Αμερικανική Επιθεώρηση Μεταμοσχεύσεων») εντόπισαν 71 κινεζικές επιστημονικές μελέτες που αποκάλυπταν λήψη οργάνων χωρίς να έχει προηγηθεί επιβεβαίωση εγκεφαλικού θανάτου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι οι γιατροί ουσιαστικά προκάλεσαν τον θάνατο των ατόμων.
Η Κίνα δεν απέκτησε εθνικό σύστημα δωρεάς και διανομής οργάνων μέχρι το 2015. Ωστόσο, ακόμη και μετά, έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι τα επίσημα στοιχεία για τις δωρεές φαίνεται να ακολουθούν μαθηματικό τύπο—ένδειξη πιθανής παραποίησης.
Το ίδιο έτος, ανεξάρτητο δικαστήριο στο Λονδίνο, μετά από έρευνα διάρκειας ενός έτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Κίνα υφίσταται εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων σε μεγάλη κλίμακα, υπό την εποπτεία του καθεστώτος, με κύρια πηγή τα μέλη της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ, η οποίο διώκεται.
Τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που απαγορεύουν την κάλυψη εξόδων για χειρουργικές επεμβάσεις στην Κίνα ή με προέλευση οργάνων από αυτήν, λόγω του ενδεχόμενου συνενοχής σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, στην Ταϊβάν, τον Νοέμβριο του 2024 ασκήθηκε δίωξη σε χειρουργό που είχε στείλει ασθενείς για μεταμοσχεύσεις στην Κίνα.
Για τον Χουάνγκ, το βασικό πρόβλημα στο κινεζικό σύστημα μεταμοσχεύσεων είναι η έλλειψη διαφάνειας. «Το ΚΚΚ παρουσιάζει το σύστημά του ως ‘διαφανές και ανιχνεύσιμο’, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου διαφανές», δήλωσε.
«Δεν είναι ανοιχτό στο κοινό και είναι γνωστό μόνο σε όσους βρίσκονται εντός του συστήματος», πρόσθεσε, καλώντας το καθεστώς να δημοσιεύσει διαδικτυακά τα σχετικά δεδομένα, αν επιθυμεί να δείξει ειλικρίνεια.