Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι από διάφορες επαρχίες της Κίνας κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναφέρουν ανησυχητικές συνθήκες στο νερό της βρύσης τους – από δυσάρεστες οσμές που θυμίζουν λύματα έως αποχρωματισμό και λιπαρή υφή.
Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν θολό κίτρινο ή μαύρο νερό να ρέει από τις βρύσες της κουζίνας, με ορισμένους να περιγράφουν τη μυρωδιά και την εμφάνισή του ως αυτή του πετρελαίου και του καφέ. Η κινεζική έκδοση του NTD κατέγραψε διάφορα βίντεο και εικόνες από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αναταραχή ξεκίνησε στην πόλη Χανγκτζού της Κίνας, όπου οι εκτεταμένες αναφορές για τη δυσάρεστο οσμή του νερού της βρύσης ώθησαν τους κατοίκους να καταφύγουν στις τοπικές εγκαταστάσεις ύδρευσης με κουβάδες και κανάτες στα χέρια τους, στις 21 Ιουλίου. Παρόλο που οι τοπικές Αρχές έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι το νερό πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, το κοινό αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα αυτές τις δηλώσεις.
Όταν βίντεο που κατέγραφαν το βρώμικο νερό της βρύσης άρχισαν να κυκλοφορούν σε κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), το WeChat και το Xiaohongshu (RedNote), ενεργοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός λογοκρισίας διαγράφοντας πολλά από αυτά, θέτοντας σε σιωπηρή απαγόρευση ή περιορίζοντας την πρόσβαση σε άλλα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν οι Κινέζοι πολίτες σε πλατφόρμες του εξωτερικού, όπως το X και το Telegram, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Ορισμένοι σχολιαστές απέδωσαν την αδιαφορία των αρχών στο γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι προμηθεύονται ειδικά επεξεργασμένο νερό μέσω του συστήματος «τεγκόνγκ», ενός προνομιακού μηχανισμού παροχής βασικών αγαθών στην πολιτική ελίτ.
Καταγγελίες και από άλλες περιοχές της χώρας
Αυτό που αρχικά φαινόταν ως τοπικό φαινόμενο, εξελίχθηκε σε πανεθνικό ζήτημα. Σε διάστημα λίγων ημερών, χρήστες του διαδικτύου από τουλάχιστον έξι ακόμη επαρχίες, μεταξύ των οποίων οι Γκουανγκντόνγκ, Τσονγκτσίνγκ και Χουμπέι, ανέφεραν παρόμοια προβλήματα.
Στην περιοχή Γιανγκτζιάνγκ της Γκουανγκντόνγκ, κάτοικοι δήλωσαν ότι το νερό του ποταμού είναι τόσο μολυσμένο που ούτε τα ζώα δεν το πίνουν. Στο χωριό Σου Ντονγκ της ίδιας επαρχίας, αναρτήθηκαν εικόνες από κίτρινο νερό με έντονη χημική οσμή.
Στην κομητεία Ντιεντζιάνγκ του Τσονγκτσίνγκ, ένα βίντεο που έγινε δημοφιλές στις 19 Ιουλίου δείχνει μαύρο νερό να τρέχει από τη βρύση για αρκετά λεπτά. Ο κάτοικος που το ανάρτησε φέρεται να δήλωσε ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει δοθεί λύση.
Παρόμοιες καταγγελίες προέρχονται και από άλλες περιοχές, όπως η κομητεία Σούι του Χουμπέι, η πόλη Μποτζόου στην Ανχούι, κωμοπόλεις στην επαρχία Φουτζιάν και η κομητεία Μπινγιάνγκ στην αυτόνομη περιοχή Γκουανγκσί. Οι περιγραφές περιλαμβάνουν χαρακτηρισμούς όπως «χειρότερο και από λασπόνερο» και «ακατάλληλο για κατανάλωση». Οι κάτοικοι ζήτησαν από τους τοπικούς προμηθευτές νερού να εξηγήσουν την αιτία της μόλυνσης.
Αντικρουόμενες εξηγήσεις από τις Αρχές
Στην Χανγκτσού, οι δημοτικές αρχές απέδωσαν τη δυσοσμία σε φυσικό φαινόμενο, κάνοντας λόγο για αναερόβια αποσύνθεση φυκιών που παράγει ενώσεις θείου.
Ωστόσο, πολλοί παραμένουν δύσπιστοι. Απόφοιτος βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Τσετσιάνγκ ανέφερε στην εφημερίδα The Epoch Times ότι παρόμοια άνθηση φυκιών καταγράφεται σχεδόν κάθε χρόνο, χωρίς να προκαλεί τέτοιες οσμές. Υποστήριξε επίσης ότι οι μονάδες επεξεργασίας νερού οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες ποιότητας, αυστηρότερους ακόμα και από αυτούς του εμφιαλωμένου νερού. Εξέφρασε την απορία του για το πώς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί ξαφνικά να αποτύχει και συνέκρινε την κατάσταση με την πρόσφατη υπόθεση μόλυνσης με μόλυβδο στην επαρχία Γκανσού.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα, υψηλά επίπεδα μολύβδου βρέθηκαν στο αίμα περισσότερων από 230 μαθητών και δασκάλων σε νηπιαγωγείο της Γκανσού, ενώ η αντίδραση των Αρχών συνοδεύτηκε από αντικρουόμενα αποτελέσματα εξετάσεων και λογοκρισία καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαρθρωτικό πρόβλημα υποδομών
Ανεξάρτητος περιβαλλοντολόγος στην Κίνα, ο οποίος μίλησε στην Epoch Times υπό καθεστώς ανωνυμίας φοβούμενος τις συνέπειες, ανέφερε ότι πολλές αγροτικές και περιφερειακές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των πηγών ύδρευσης.
Όπως εξήγησε, κατά την περίοδο των βροχών, απόβλητα ζώων, βιομηχανικά κατάλοιπα και οικιακά σκουπίδια καταλήγουν απευθείας στις πηγές, ενώ οι παρωχημένες μέθοδοι καθαρισμού και η φθαρμένη υποδομή οδηγούν σε μόλυνση του πόσιμου νερού.
Τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για διαχρονικό και συστημικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, αλλά οι τοπικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, με παλαιό εξοπλισμό, αυξανόμενα κόστη χημικών και απλήρωτο προσωπικό.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι πολλοί αξιωματούχοι αδιαφορούν για την επιδείνωση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αγνοούν τις παράνομες βιομηχανικές απορρίψεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμη και όταν πολίτες αναρτούν βίντεο με μαύρο νερό ή καταγγέλλουν το πρόβλημα στο διαδίκτυο, συχνά δεν λαμβάνεται καμία ενέργεια. «Δεν πρόκειται απλώς για μία σπασμένη σωλήνα», είπε, «αλλά για σύμπτωμα θεσμικής κατάρρευσης».
Του Michael Zhuang
Με τη συμβολή της Xin Ling