Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ηλιακοί συλλέκτες σε ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στο Χάμι, στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, στις 8 Μαΐου 2013. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Από τη «μία αυταρχική κυβέρνηση» στην άλλη – η Ευρώπη μετατοπίζει την ενεργειακή της εξάρτηση στην Κίνα

Η ώθηση της Ευρώπης να μεταβεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παράλληλα να απομακρυνθεί από την εξάρτηση της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, θα μπορούσε να κάνει το μπλοκ να καταλήξει να εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ενεργειακών Ερευνών (IER).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται ήδη από την Κίνα για ένα μεγάλο μέρος των ηλιακών πάνελ της. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022, οι πωλήσεις ηλιακών πάνελ από την Κίνα προς την ΕΕ αυξήθηκαν στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περσινή περίοδο. Το 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε το 75 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών πάνελ, ενώ η Ευρώπη βρισκόταν μόλις στο 2,8 τοις εκατό.

Η ικανότητα παραγωγής πυριτίου της Κίνας υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί, από 1,2 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε 2,4 εκατομμύρια τόνους, φέτος. «Τώρα που η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από την αγορά ενέργειας από μια αυταρχική κυβέρνηση, τη Ρωσία, στρέφεται σε μια άλλη, την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην αγορά ηλιακής ενέργειας και των εξαρτημάτων της», αναφέρει το άρθρο.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για την ενεργειακή της ασφάλεια την τελευταία δεκαετία, όταν απομακρύνθηκε από τη δική της παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, κλείνοντας γεννήτριες ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας τις πωλήσεις μισθώσεων και απαγορεύοντας την υδραυλική ρωγμάτωση και τις οριζόντιες γεωτρήσεις».

Ευρωπαϊκή μεταποίηση, χειραγώγηση από την Κίνα

Η Ευρώπη δεν υστερούσε πάντα στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών. Κάποτε, η Γερμανία ήταν κορυφαίος παίκτης στον τομέα. Αλλά η Κίνα ξεπέρασε την ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη στην παραγωγή πάνελ το 2015 με τη «φτηνή ενέργεια και το δίκτυο “σκλάβων” εργασίας της», αναφέρει το άρθρο.

Τα προϊόντα πυριτίου της Κίνας κατασκευάζονται ως επί το πλείστον στο Σιντζιάνγκ, όπου η μειονοτική κοινότητα των Ουιγούρων εξαναγκάζεται σε εργασία. Μεταξύ 2011 και 2018, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Γερμανία μειώθηκε κατακόρυφα, από 300.000 σε 150.000.

«Η συνολική πτώση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους χάρη στους φθηνότερους ανταγωνιστές από την Κίνα, που πήραν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς», σύμφωνα με άρθρο του Clean Energy Wire τον Φεβρουαρίου του 2021.

Η εξάρτηση από την Κίνα σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την συνθήκη, για να χειραγωγήσει την ΕΕ και να την πιέσει να αποδεχθεί ενδεχομένως κάποια από τα συμφέροντά του. Το 2010, για παράδειγμα, όταν η Κίνα αντιμετώπισε εδαφική διαμάχη με την Ιαπωνία, διέκοψε όλες τις εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών προς το Τόκιο.

Αργότερα, όταν η Λιθουανία έδειξε υποστήριξη στην Ταϊβάν, το Πεκίνο μπλόκαρε την εισαγωγή λιθουανικών προϊόντων και άσκησε πιέσεις σε πολυεθνικές που είχαν δεσμούς με το ευρωπαϊκό κράτος.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλιακών πάνελ

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Ερευνών επισημαίνει ότι οι εταιρείες εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων στην Ευρώπη έχουν καταλήξει να βασίζονται σε φτηνό εξοπλισμό που εισάγεται από την Κίνα και άλλα ασιατικά έθνη, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα.

Χωρίς αυτόν τον φθηνό εξοπλισμό, τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης δεν θα καρποφορήσουν. Αυτό θέτει την Ευρώπη σε έναν «ηλιακό λαβύρινθο».

«Με την Ευρώπη να εισάγει το 80% των ηλιακών της πάνελ από την Κίνα, η εξάρτηση απλά θα μετατοπιστεί από το εισαγόμενο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, στον εισαγόμενο ηλιακό εξοπλισμό, αφήνοντας πολλά περιθώρια για να γίνει ο ηλιακός τομέας πραγματική πηγή ενεργειακής ασφάλειας και στρατηγικής αυτονομίας», αναφέρει η έκθεση (pdf).

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι θα ήταν δύσκολο για τις επιχειρήσεις κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στην ΕΕ να καλύψουν τη διαφορά από την Κίνα σε αυτή τη γενιά φωτοβολταϊκών τεχνολογιών.

Η έκθεση συνιστά στην ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ θα έχουν πρόσβαση σε επενδυτές και διεθνή ινστιτούτα.

Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία, της οποίας ηγούνται η Γαλλία και η Ινδία, θα μπορούσε να είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και για την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, σημειώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε