Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων.

Από την Πάτρα στα Καλάβρυτα: Πεζοπορία στο ιστορικό μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Δράσεις για την ανάδειξη του ιστορικού, πεζοπορικού μονοπατιού του Παλαιών Πατρών Γερμανού, από την Πάτρα στα Καλάβρυτα, οργανώνουν για τρίτη χρονιά, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το σωματείο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» Πατρών και η ιερά μονή Μακελλαριάς, με τη συνεργασία των δήμων Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών βόρειας Πελοποννήσου, καθώς και τοπικών φορέων και συλλόγων.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, «πεζοπορούμε μέσα στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Παναχαϊκού όρους και στο φαράγγι του Σελινούντα ποταμού, γνωρίζουμε περιοχές και τοπωνύμια στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά και στρατιωτικά γεγονότα, με πρωταγωνιστές καπεταναίους, οπλαρχηγούς, ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης».

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντακόπουλο, «στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Πατρών, η πλέον γνωστή διαδρομή ακολουθούσε κατά κύριο λόγο τους σχηματισμούς που δημιούργησαν ο Γλαύκος ποταμός και ο ποταμός Σελινούντας, χαράσσοντας ένα διακριτό και ονομαστό μονοπάτι με το όνομα ‘μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού’».

Το μονοπάτι, συνεχίζει, «ξεκινά από την περιοχή της Achaia Clauss και περνά από τις περιοχές, Άνω Πετρωτό (Βαλατούνα), Μοίρα (Ζουμπατοχώρια), Βεταίικα, Λεόντιο (Γουρζούμισα), Λαπαναγοί, Σελινούντας ποταμός, Ι.Μ. Μακελλαριάς και καταλήγει στα Καλάβρυτα.

»Το μονοπάτι πήρε το συγκεκριμένο όνομα, διότι κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, ακολουθούσε τη συγκεκριμένη διαδρομή για τη μετακίνηση του προς και από τα Καλάβρυτα, με ενδιάμεση στάση την ιερά μονή Μακελλαριάς.»

«Το μονοπάτι αυτό», προσθέτει, «εκτός από την ιστορική αξία που προσλαμβάνει λόγω της χρήσης του από τον Γερμανό, συνδέεται με πολλά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο της Επανάστασης του 1821, με πρωταγωνιστές καπετάνιους και οπλαρχηγούς που έδρασαν στην περιοχή αυτή.»

Μιλώντας για την πρωτοβουλία ανάδειξης του μονοπατιού, ο κος Κωνσταντακόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρχαν στο παρελθόν κάποιοι πεζοπόροι, οι οποίοι, χωρίς να εξειδικεύουν κάποια ιστορικά στοιχεία, έλεγαν ότι θα ακολουθήσουν κάποια διαδρομή που θα οδηγεί από την Πάτρα στα Καλάβρυτα, μέσω των περιοχών Μοίρα , Λεόντιο και ιερά μονή Μακελλαριάς».

«Αρχές του 2020», συνεχίζει, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απηύθυνε πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν, σχετικά με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Τότε συνέγραψα και κατέθεσα την πρόταση για το πεζοπορικό μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

»Η πρόταση αυτή έχει τρεις άξονες. Ο ένας άξονας είναι της ιστορικής τεκμηρίωσης, για αυτό και στην ετήσια δράση μας ένας ιστορικός συμβάλει με τα στοιχεία που παρουσιάζει.

»Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάδειξη τμημάτων πεζοπορίας, χρονικής διάρκειας περίπου τριών ωρών, ώστε την ημέρα της δράσης να έχουν φθάσει όλοι μέχρι νωρίς το μεσημέρι στην ιερά μονή της Μακελλαριάς, όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση. Άλλωστε για να φθάσει κάποιος πεζός από την Πάτρα στα Καλάβρυτα, μέσω του μονοπατιού, θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ημέρα.

»Ο τρίτος άξονας είναι η συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, με σκοπό την ενδυνάμωση της προσπάθειας που γίνεται για την ανάδειξη του μονοπατιού».

«Η προσπάθεια αυτή», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κος Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων, «έρχεται να ‘κουμπώσει’ με το γεγονός της διαδικασίας, που σημειωτέον είναι πολύ προχωρημένη, για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης και της σήμανσης πολλών μονοπατιών του Παναχαϊκού όρους, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού».

Σχετικά με το εν λόγω μονοπάτι, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «μπορεί να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση για τα τμήματα από Πάτρα μέχρι Καλάβρυτα, που ανήκουν στους Δήμους Πατρέων, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων, ώστε σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών να είναι πλήρως ανακατασκευασμένο με σήμανση, καθίσματα κ.ά.».

Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στις περιοχές απ΄ όπου διέρχεται το μονοπάτι, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο κος Κωνσταντακόπουλος, η νικηφόρα μάχη του Σαραβαλίου το 1822 και η μάχη της Καυκαριάς το 1827, όπου οι Έλληνες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση απέναντι στα στρατεύματα του Ιμπραήμ πασά και τελικά κατάφεραν να τα νικήσουν.

Στη διαδρομή περιλαμβάνεται και η περιοχή Βαλατούνα, όπου βρισκόταν ελληνικό στρατόπεδο της πολιορκίας των Πατρών, με φροντιστή τον Ιωάννη Σισίνη το 1821.

Στην περιοχή Ζουμπάτα υπάρχει η προτομή του μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου, ο οποίος γεννήθηκε στο ομώνυμο χωριό περί τα 1750 και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1821.

Στην περιοχή Δεμέστιχα βρισκόταν ένα από τα τρία στρατόπεδα της πολιορκίας Πατρών το 1824.

Η ιερή μονή της Μακελλαριάς είναι κτισμένη πάνω σε ένα βράχο και ιδρύθηκε το 532 μ.Χ.

Μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, κατά τη διαδρομή του μονοπατιού αναδεικνύονται το φυσικό κάλλος και σημαντικά οικοσυστήματα.

Συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα της διαδρομής ανήκει στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR2320007 «Όρος Παναχαϊκό – (Τόπος Κοινοτικής σημασίας ) συνολικής έκτασης 127.220 στρεμμάτων.

Το δεύτερο τμήμα της διαδρομής ανήκει στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR2320010 «Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα» (Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ) και έκταση 157.050 στρεμμάτων.

Εξάλλου, το πρώτο τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής του Παλαιών Πατρών Γερμανού, από την πύλη της οινοποιίας Achaia Clauss μέχρι τον οικισμό άνω Πετρωτό (Βαλατούνα), αποτελεί μέρος του εθνικού μονοπατιού 31 και έχει συνολικό μήκος 5.830 μέτρα.

Ακόμη, το μονοπάτι περνά από το ελατοδάσος της Θάνας και δίπλα από τις πηγές του ποταμού Γλαύκου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί διακριτό παραποτάμιο δάσος του ποταμού Σελινούντα.

Πεζοπορώντας πάντα στο παραποτάμιο μονοπάτι, συμβάλλει έπειτα από 1.186 μέτρα ένας νέος κλάδος του ποταμού Σελινούντα και κατόπιν εισέρχεται στον βραχώδη σχηματισμό Γερακοβούνι.

Τέλος, μέσα από το δρυόδασος της Κάνισκα το μονοπάτι καταλήγει στα Καλάβρυτα.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε