Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ναυάγιο, Ζάκυνθος. (Public Domain)

Από τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών περνά το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

Απαντήσεις στις αναπτυξιακές προκλήσεις του τομέα του τουρισμού φιλοδοξούν να δώσουν οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών ( DMΜOs) που με τον νόμο 4875/2021 εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης. Πολιτική ηγεσία και φορείς του κλάδου ποντάρουν στους DMΜOs σημειώνοντας ότι αυτοί θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τουριστικών προορισμών, καθώς θα έχουν ως στόχο την προβολή τους, την προσέλκυση  επισκεπτών και την ανάπτυξη της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας των τοπικών κοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση, οι DMΜOs  θα παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη προϊόντων που θα ενισχύσουν την εμπειρία του επισκέπτη, την ταυτότητα και την έκφραση της επωνυμίας του προορισμού.

Σε πρόσφατη παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στους DMOs, επεσήμανε “πως πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management στον τουρισμό, το οποίο επεξεργάστηκε το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και κυρίως τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”.

Τι λένε οι φορείς για τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει “ότι επιτέλους στην Ελλάδα έχουμε ένα ΦΕΚ για το πως θα λειτουργήσουν οι DΜMOs, κάτι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού”. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το εν λόγω ΦΕΚ δίνει τη δυνατότητα στις αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν οι Δήμοι να μετασχηματιστούν και σε Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα εξέλιξη είναι προς όφελος της τουριστικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό οι αναπτυξιακές εταιρίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά τους DΜMOs.
Αναφορικά με τους προβληματισμούς που εκφράζουν οι φορείς του ελληνικού τουρισμού, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνα Σβήνου είναι ξεκάθαρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η χρηματοδότηση των DΜMOs και πώς αυτή θα υλοποιηθεί, τι θα γίνει με τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν αναπτυξιακή, όπως επίσης πώς θα στελεχωθούν οι νέοι οργανισμοί”. Στο σημείο αυτό επισημαίνει πως πρέπει να  διασφαλιστεί η συμμετοχή των φορέων που γνωρίζουν τα θέματα του τουρισμού.

Ποιες τάσεις επιβάλλουν τη δημιουργία των DMΜOs και ποιες οι αρμοδιότητες τους

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών σε ελληνικούς προορισμούς έχει αποτελέσει πεδίο έντονης ζύμωσης με τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Ελλάδας να έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Στην περιφέρεια Κρήτης από το Δήμο Χερσονήσου αλλά και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον Δήμο Σαντορίνης έχει ήδη δοθεί ένα σημαντικό παράδειγμα.
Στην πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού τονίστηκε ότι η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα ενός τουριστικού προορισμού, η καινοτομία αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτών αποτελούν τις βασικές τάσεις που υπαγορεύουν την υλοποίηση των DMΜOs.
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες τους είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η τουριστική πολιτική, η γνώση της αγοράς, το τουριστικό προϊόν και ανάπτυξη επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση και καινοτομία, η εποπτεία, η διαχείριση κρίσεων, η εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων, η προώθηση μάρκετινγκ και δημιουργία σήματος αλλά και η χρηματοδότηση και ενίσχυση επενδύσεων.

Οι προτεινόμενοι φορείς (ενδεικτικά) κατά την πρώτη φάση δημιουργίας και λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού είναι:

-Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
-Περιφέρειες
-Λοιποί Αναπτυξιακοί Οργανισμοί
-Φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης θεματικών ΟΧΕ Πολιτισμού – Τουρισμού

Κωστής Χαλκιαδάκης

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε