Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Αέριο που προέρχεται από διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα στις 27 Σεπτεμβρίου 2022. (Σουηδική Ακτοφυλακή μέσω Getty Images)

Αποχωρεί η Σουηδία από την κοινή έρευνα για τη διαρροή του Nord Stream και αρνείται να μοιραστεί τα ευρήματα, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια

Η Σουηδία απέφυγε την πρόταση για τη σύσταση επίσημης κοινής ομάδας έρευνας με τη Δανία και τη Γερμανία για τη διερεύνηση των πρόσφατων διαρροών των ρωσικών αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Ο Ματς Λιούγκβιστ, ο Σουηδός εισαγγελέας που συμμετέχει στην ποινική έρευνα της χώρας για τις διαρροές στη σουηδική οικονομική ζώνη, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε μια κοινή ομάδα έρευνας από την υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας Eurojust.

Σύμφωνα με την Eurojust, η Κοινή Ομάδα Έρευνας είναι «ένα από τα πιο προηγμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διεθνή συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, το οποίο περιλαμβάνει μια νομική συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών δύο ή περισσότερων κρατών με σκοπό τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών». Οι ομάδες αυτές συγκροτούνται για μια καθορισμένη περίοδο που συνήθως είναι 12-24 μήνες.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Σουηδία θα έπρεπε να μοιραστεί πληροφορίες από τη δική της έρευνα σχετικά με τις διαρροές του Nord Stream, τις οποίες έχει αποκρύψει λέγοντας ότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές. Ο Λιούγκβιστ δήλωσε στο Reuters ότι οι πληροφορίες που υπόκεινται σε καθεστώς εμπιστευτικότητας «συνδέονται άμεσα με την εθνική ασφάλεια».

Οι δηλώσεις του Λιούγκβιστ έρχονται μετά την αναφορά του γερμανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Der Spiegel για παρόμοια κατάσταση, επικαλούμενο ανώνυμες γερμανικές πηγές ασφαλείας. Είπε ότι η Σουηδία απέρριψε την ιδέα να μοιραστεί πληροφορίες που αποκάλυψε από την έρευνά της για τις διαρροές του Nord Stream με τη Γερμανία και τη Δανία, λέγοντας ότι «το επίπεδο εμπιστευτικότητας των αποτελεσμάτων της έρευνάς της ήταν πολύ υψηλό για να τα μοιραστεί με άλλα κράτη».

Ο Λιούγκβιστ σημείωσε ότι εκτός από την προτεινόμενη επίσημη ομάδα έρευνας, η Σουηδία συνεργάστηκε κατά τα άλλα με τη Δανία και τη Γερμανία στη διερεύνηση της διαρροής του Nord Stream.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η αστυνομία ασφαλείας συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές, επίσης διεθνώς, στο πλαίσιο της σουηδικής ποινικής έρευνας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία ολοκλήρωσε το δικό της μέρος της έρευνας για το φερόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς και παρέδωσε τα πορίσματά της.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Οκτωβρίου, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την έρευνά της για τις διαρροές του Nord Stream με τη Ρωσία. «Στη Σουηδία υπάρχει μυστικότητα γύρω από την προκαταρκτική έρευνα και αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε η ίδια, ανέφερε το Associated Press.

Πριν από αυτό, η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας είχε ανακοινώσει στις 6 Οκτωβρίου ότι με βάση την προκαταρκτική έρευνά της, οι διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream πιθανότατα προκλήθηκαν από “σοβαρό σαμποτάζ” και ότι “πυροδοτήσεις” πιθανόν να προκάλεσαν τις διαρροές.

Τέσσερις διαρροές

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream -δύο στον Nord Stream 1 και δύο στον Nord Stream 2- στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκτεταμένες υποψίες και ανησυχίες, μεταξύ άλλων και από το ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ. Ενώ και οι δύο αγωγοί Nord Stream, οι οποίοι διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, δεν ήταν σε λειτουργία, και οι δύο ήταν γεμάτοι με αέριο που διέρρευσε στην επιφάνεια του νερού. Ο Nord Stream 1 είχε πρόσφατα σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο και ο Nord Stream 2 δεν άρχισε ποτέ να λειτουργεί.

Η τέταρτη διαρροή, στα ανοικτά της νότιας Σουηδίας, αναφέρθηκε από τη σουηδική ακτοφυλακή στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις προηγούμενες διαρροές αναφέρθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου. Η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισήμανε την κοντινή χρονική στιγμή των τριών διαρροών. Δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η καταστροφή που σημειώθηκε την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρία σκέλη των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream είναι πρωτοφανής».

Πριν από τις αναφορές για τις τρεις διαρροές, είχαν καταγραφεί εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών Nord Stream. Μια πρώτη έκρηξη καταγράφηκε από σεισμολόγους νωρίς το πρωί της Δευτέρας νοτιοανατολικά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ. Μια δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη βορειοανατολικά του νησιού την ίδια νύχτα ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2,3 βαθμών. Σεισμικοί σταθμοί στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία κατέγραψαν επίσης τις εκρήξεις.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Παρασκευή ότι έχουν στοιχεία πληροφοριών για σαμποτάζ στους δύο αγωγούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Nord Stream 1 ήταν η κύρια πηγή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου 19, όταν η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom έκλεισε το αέριο για συντήρηση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τα σχέδια για την επ’ αόριστον επανέναρξη της παροχής αερίου μέσω του αγωγού προς τη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν είχε ακόμη διορθωθεί μια διαρροή πετρελαίου σε μια κρίσιμη τουρμπίνα. Η Ρωσία κατηγόρησε τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι αποτρέπουν τη συνήθη συντήρηση του αγωγού.

Εν τω μεταξύ, ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Η Γερμανία σταμάτησε τον Φεβρουάριο την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η άρνηση πιστοποίησης του αγωγού ήταν απάντηση στην αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της ανεξαρτησίας δύο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αποσχιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε