Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Ο Πάτρικ Μπερν στις 15 Δεκεμβρίου 2020. (Otabius Williams / The Epoch Times.)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Πάτρικ Μπερν για τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 2020

Ο Πάτρικ Μπερν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο στις 18 Δεκεμβρίου 2020, για να τον παροτρύνει να διερευνήσει τις καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας. Ο Μπερν, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης Overstock, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής για την 6η Ιανουαρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 15 Ιουλίου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στους Epoch Times, ο Μπερν αφηγήθηκε τη συνάντησή του με τον Τραμπ, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και η Σίντνεϊ Πάουελ, πρώην δικηγόρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, μαζί με πολλούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Η συνάντηση διάρκειας περίπου 4,5 ωρών δεν ήταν «τίποτα από όσα έχουν αναφερθεί», δήλωσε ο Μπερν σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Facts Matter” του EpochTV στις 14 Ιουλίου.

Ο Μπερν είπε ότι χρησιμοποίησε μια προηγούμενη πρόσκληση από έναν υπάλληλο του Λευκού Οίκου για ξενάγηση στο κτίριο ως τρόπο για να εισέλθει μαζί με τον Φλιν και την Πάουελ, με την ελπίδα να μπορέσει να μιλήσει με τον πρόεδρο για το σχέδιό του να διερευνήσει τις εκτεταμένες καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας.

«Επιδιώκαμε πάντα το πιο ελάχιστο σε αυτό το φάσμα επιλογών, το οποίο ήταν να κάνουμε μια γρήγορη έρευνα που είπαμε ότι θα μπορούσε να γίνει σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Μπερν για το σχέδιο.

“Επιδιώκαμε πάντα το πιο ελάχιστο σε αυτό το φάσμα επιλογών, το οποίο ήταν να κάνουμε μια γρήγορη έρευνα που είπαμε ότι θα μπορούσε να γίνει σε λίγες ημέρες”, δήλωσε ο Μπερν για το σχέδιο.

«Απόλυτα λογική συζήτηση»

Ο Μπερν περιέγραψε μια τυχαία συνάντηση με τον πρόεδρο καθώς περνούσε από εκεί, η οποία επέτρεψε στην ομάδα να συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο. Η τριάδα παρουσίασε στον Τραμπ δύο εκτελεστικά διατάγματα -ένα που υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2015 και ένα που υπέγραψε ο Τραμπ το 2018– τα οποία, όπως είπαν, έδιναν στον Τραμπ την εξουσία να ξεκινήσει έρευνα σε περίπτωση ξένης παρέμβασης στις εκλογές.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί κατά τη διάρκεια τελετής στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 7 Δεκεμβρίου 2020. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

 

«Δεν έχει καμία σχέση με τις θεωρίες περί αλλοίωσης ψήφων από το διάστημα. Δεν έχει καμία σχέση με τα υποτιθέμενα αεροσκάφη της Νότιας Κορέας, ή της Γερμανίας αυτό, ή της Ιταλίας εκείνο, ή οτιδήποτε από αυτά», δήλωσε ο Μπερν.

Αντίθετα, είπε ο Μπερν, «το επιχείρημα που δόθηκε στον πρόεδρο ήταν ότι σύμφωνα με δύο εκτελεστικά διατάγματα … που λένε ότι αν ένα ξένο έθνος παρεμβαίνει σε μια από τις εκλογές μας, διαταράσσει μια εκλογή, ο πρόεδρος έχει πραγματικά μια σειρά από επιλογές».

Σύμφωνα με τον Μπερν, οι επιλογές αυτές κυμαίνονταν από «κάτι πολύ ελαφρύ, όπως “ας κάνουμε μια γρήγορη έρευνα” μέχρι κάτι πιο ουσιαστικό, όπως “ας κάνουμε μια σοβαρή έρευνα”».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης πριν από την άφιξη των δικηγόρων του Λευκού Οίκου στην αίθουσα, σύμφωνα με τον Μπερν, επικεντρώθηκε στο ζήτημα του κατά πόσον πολλαπλά κυβερνητικά έγγραφα συνιστούσαν επαρκή δικαιολογία για την έναρξη έρευνας με βάση την εξουσία που έδιναν τα εκτελεστικά διατάγματα.

Τα έγγραφα περιελάμβαναν μια προεκλογική προειδοποίηση της 30ής Οκτωβρίου 2020 από το FBI και την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) ότι ιρανικοί κρατικοί φορείς στόχευαν τους ιστότοπους των πολιτειών των ΗΠΑ για να αποκτήσουν δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων -και ήταν επιτυχείς σε τουλάχιστον μία πολιτεία-, μια προειδοποίηση της 22ας Οκτωβρίου για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς εκλογικούς αξιωματούχους και εκστρατεία επηρεασμού των εκλογών από ιρανικούς κρατικούς φορείς και μια δήλωση του FBI, της CISA και του DNI σχετικά με την ευπάθεια SolarWinds Orion.

«Αυτή ήταν μια απολύτως λογική συζήτηση που έπρεπε να γίνει», δήλωσε ο Μπερν. «Όλοι είχαν πλήρη επίγνωση ότι κάθε λέξη που λέγαμε ήταν ιστορική, θα μπορούσε να κριθεί από την ιστορία, θα έπρεπε να κριθεί από την ιστορία».

Ο Μπερν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν ψήφισε τον Τραμπ το 2016 και ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από το «πόσο έξυπνος είναι [ο Τραμπ]», κάτι που δεν βγήκε ποτέ «από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης».

Ο δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι μιλάει στους δημοσιογράφους ενώ πλαισιώνεται από την ανώτερη νομική σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Τζένα Έλις (Δ) σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον στις 19 Νοεμβρίου 2020. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

 

«Χωρίς στολές»

Ο Τραμπ μελέτησε τα έγγραφα σιωπηλά καθώς τα παρέλαβε και στη συνέχεια έκανε ακριβή σχόλια, δήλωσε ο Μπερν.

«Τι είναι λοιπόν αυτό που μου ζητάτε να κάνω;». ρώτησε τελικά ο Τραμπ, γέρνοντας προς τα πίσω, σύμφωνα με τον Μπερν.

Ο Μπερν είπε ότι έθεσε διάφορες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ για να ακολουθήσει μια «πολύ γρήγορη έρευνα».

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν υπάρχουν κατηγορίες γι’ αυτούς, θα πρέπει να κυνηγήσουν εμένα» και όχι τον Τραμπ.

Η πρώτη επιλογή που έθεσε ο Μπερν ήταν να ερευνήσει «τις προφανείς έξι κομητείες όπου σταμάτησε η καταγραφή ψήφων», είπε.

Ή, μια πιο «βαριά επιλογή», πρόσθεσε, θα ήταν να στοχοποιηθούν 31 κομητείες που είχαν επιλεγεί προηγουμένως από έναν πολιτικό επιστήμονα.

«Εκείνος [ο Τραμπ] είπε αμέσως: “απλά πάμε με τις έξι”».

Στη συνέχεια, ο Μπερν πρότεινε ότι μια ομάδα κυβερνοχώρου θα μπορούσε να κάνει αντίγραφα των σκληρών δίσκων για τη διενέργεια εγκληματολογικής ανάλυσης. Εναλλακτικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις κομητείες και να παραμείνουν επί τόπου για αρκετές ημέρες για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και τη ζωντανή μετάδοση των εγκληματολογικών ελέγχων.

Για να ηγηθεί της έρευνας, ο Μπερν πρότεινε μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αναλυτές του κυβερνοχώρου από την Υπηρεσία Αστυνόμων των Ηνωμένων Πολιτειών που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Φρουρά.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν μιλάει στην εθνική συγκέντρωση προσευχής “Let the Church ROAR” στο National Mall στην Ουάσινγκτον στις 12 Δεκεμβρίου 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Σε εκείνο το σημείο, ο Πατ Σιπολόνε, τότε σύμβουλος του Λευκού Οίκου -ο οποίος είχε συμμετάσχει στη συνάντηση κάποια στιγμή και καθόταν πίσω από τον Μπερν- βγήκε μπροστά για να εκφράσει αντιρρήσεις, σύμφωνα με τον Μπερν.

«Κύριε Πρόεδρε, το έθνος θα τρελαθεί αν δει έστω και μία στολή γύρω από αυτό», είπε, σύμφωνα με τον Μπερν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Φλιν, αντιτάχθηκαν επίσης στην ιδέα.

«Το DHS [Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας] έχει ομάδες που είναι απολύτως επαρκείς για αυτό», θυμάται ο Μπράιν τον Φλιν να λέει μετά από ένα ή δύο δευτερόλεπτα σιωπής.

Ο Μπερν ανέπτυξε και πάλι τον συλλογισμό του.

«Κύριε, για να είμαι σαφής, προφανώς, είναι δική σας επιλογή, όχι δική μου», είπε. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή την εθνική κρίση επειδή είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν επεκτείνεται στο FBI και το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Αν όλο αυτό έχει να κάνει με την αναζωογόνηση του συστήματος εμπιστοσύνης, τα αμερικανικά δικαστήρια είναι πολύ αξιόπιστα και ο στρατός είναι πολύ αξιόπιστος», ενώ η Εθνική Φρουρά, ενώ φέρει στολή, αποτελείται από πολίτες στρατιώτες, γεγονός που καθιστά την παρουσία τους πιο αποδεκτή, είπε ότι υποστήριξε.

Ο Τραμπ τον άφησε να ολοκληρώσει «όλη αυτή την κουβέντα» προτού τον καταψηφίσει.

«Είπε: “Πατ, όχι στολές. Είπα, ‘Μάλιστα, κύριε’», θυμήθηκε ο Μπερν.

Ο Μπερν επιμένει ότι είναι ο μόνος που έθεσε ποτέ την ιδέα των «στολών» στο τραπέζι. «Δεν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε κανένας άλλος».

«Ήταν στο τραπέζι για περίπου 28 δευτερόλεπτα. Και όλοι στην αίθουσα είπαν όχι. Και ο Ντόναλντ Τραμπ είπε όχι», είπε. «Καταψηφίστηκε με σθεναρό τρόπο».

«Παρεμποδιστές»

Ο Μπερν είπε ότι ο Τραμπ εκείνο το βράδυ άφησε να εννοηθεί τουλάχιστον δύο φορές ότι η ιδέα της αποχώρησης από τον Λευκό Οίκο είχε απήχηση.

«Δεν θα ξαναπεράσω ποτέ μια νύχτα σε αυτή την πόλη. Έχω τα γήπεδα γκολφ μου, έχω τους φίλους μου. Πίστεψέ με Πατ, η ζωή μου θα γίνει πολύ καλύτερη», είπε, σύμφωνα με τον Μπερν. «Αλλά πώς μπορώ να το κάνω αυτό; Αν πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές ήταν κλεμμένες και ότι μπορεί να εμπλέκεται κάποιο ξένος παράγοντας, πώς μπορώ πραγματικά να το κάνω αυτό;»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά καθώς επιβιβάζεται στο Marine One στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

 

«Ήταν κάθε άλλο παρά κάποιος τρελός τύραννος που γαντζώθηκε στην εξουσία», δήλωσε ο Μπερν.

Αυτό που έγινε επίσης σαφές, είπε, ήταν ότι ο Τραμπ «υπονομεύονταν πλήρως από όλους γύρω του».

Ο Τραμπ, κάποια στιγμή, στράφηκε προς τον Σιπολόνε για να εκφράσει την απογοήτευσή του που δεν είχε ειδοποιηθεί για τις εκτελεστικές εξουσίες.

«Γιατί δεν μου είπες καν για αυτές τις εντολές, Πατ; … Γιατί έπρεπε να το ακούσω από αυτούς; Τουλάχιστον θέλουν να αγωνιστούν για μένα».

«Κύριε Πρόεδρε, δεν είμαι ο δικηγόρος της προεκλογικής σας εκστρατείας. Είμαι ο δικηγόρος σας του Λευκού Οίκου», απάντησε ο Σιπολόνε, σύμφωνα με τον Μπερν.

«Αυτός ο άνθρωπος [ο Σιπολόνε] έλεγε συστηματικά στους υπαλλήλους … ότι πρέπει να σας βγάλουμε από εδώ, [ότι] πρέπει να βάλουμε τον πρόεδρο σε κατάσταση μετάβασης, απλά να τον κάνουμε να αποδεχτεί την ήττα του», είπε ο Μπερν ότι είπε στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι μπορούσε να βρει υπαλλήλους του Λευκού Οίκου να υποστηρίξουν τις δηλώσεις του μέσα σε μισή ώρα.

Ο Πατ Σιπολόνε, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο, βγαίνει από μια αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στη συνέντευξή του στο κτίριο γραφείων του Τόμας Π. Ο’Νιλ Τζούνιορ, στις 8 Ιουλίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Η απάντηση του Σιπολόνε σύμφωνα με τον Μπερν ήταν η εξής: «Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πόσο σκληρά δούλεψα για εσάς;». Στη συνέχεια, ο Μπερν παρακολούθησε τον Σιπολόνε και αρκετούς άλλους αξιωματούχους να «ορμούν έξω».

«Βγήκαν έξω τρεις διαφορετικές φορές», είπε. «Σοκαρίστηκα με τον τρόπο που φέρθηκαν στον πρόεδρο. Δεν τον ψήφισα καν. Δεν τον συμπαθούσα καν μέχρι αυτή τη συνάντηση, ειλικρινά».

«Ήταν τόσο ξεκάθαρα παρεμποδιστές», δήλωσε ο Μπερν. «Άκουγα ότι τους έλεγαν, αν καταφέρεις να διώξεις τον πρόεδρο, θα έχεις μια δουλειά εκατομμυρίων δολαρίων στην τάδε εταιρεία λόμπι. Αλλά αν δεν το κάνετε, τα παιδιά σας δεν θα μπουν στο Γέιλ και τα παιδιά σας θα πεταχτούν έξω από το σχολείο στο οποίο φοιτούν.

«Αυτό συνέβαινε σε όλο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε όλη τη διοίκηση».

Σύμφωνα με τον Μπερν, ένας από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου είπε στον Τραμπ ότι είχε την εξουσία να διορίσει την Πάουελ ως ειδικό σύμβουλο, αν το επέλεγε.

«Τελικά ο δικηγόρος είπε: “Κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να τσακώνεστε μαζί μας. Μπορείτε να κάνετε την Σίντνεϊ Πάουελ ειδικό σύμβουλο απλά και μόνο λέγοντάς το. Δεν χρειάζεται να υπογράψετε τίποτα», θυμήθηκε ο Μπερν.

Περίπου 30 λεπτά αργότερα, ο Τραμπ είχε βαρεθεί τόσο πολύ τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου, που ο Μπερν είπε ότι αυτό έκανε.

«Το λέω, η Σίντνεϊ Πάουελ είναι πλέον ειδικός σύμβουλος», θυμάται ο Μπερν ότι είπε ο πρόεδρος.

H Σίντνεϊ Πάουελ στην Ουάσιγκτον στις 30 Μαΐου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

«Ένας άλλος δικηγόρος μίλησε και είπε, “δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, χρειάζεται άδεια ασφαλείας. Θα χρειαστούν μήνες για να πάρει άδεια ασφαλείας», δήλωσε ο Μπερν. Στη συνέχεια είπε ότι ο Φλιν είπε στον πρόεδρο ότι είχε την ίδια εξουσία να της χορηγήσει προφορικά απόρρητη άδεια, την οποία, όπως είπε, ο πρόεδρος έδωσε.

«Έμεινε κατά κάποιο τρόπο με μια πρόχειρη κατανόηση ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί», δήλωσε ο Μπερν. Οι τρεις – ο Μπερν, η Πάουελ και ο Φλιν – έφυγαν κάπου μετά τα μεσάνυχτα με την αίσθηση ενθουσιασμού ότι «ξεκαθάριζαν το μυστήριο».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως, όταν η Πάουελ προσπάθησε να πάρει ταυτότητα και γραφείο του Λευκού Οίκου, ανακάλυψαν ότι η συμφωνία «είχε πέσει στο κενό».

Ο Μπερν είπε ότι αργότερα του είπαν ότι ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι είχε πείσει τον πρόεδρο να υπαναχωρήσει από το σχέδιο.

Ο Τζουλιάνι στη ραδιοφωνική του εκπομπή στις 14 Ιουλίου θυμήθηκε τα γεγονότα στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Είπε ότι ο πρόεδρος τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο και εξέτασε τα έγγραφα «που υποτίθεται ότι δείχνουν ξένη ανάμειξη στις εκλογές».

«Τα διάβασα προσεκτικά, επέστρεψα και είπα ότι μου είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν αρκετά εδώ», είπε ο Τζουλιάνι.

Είπε ότι ο πρόεδρος «δεν διαφώνησε καθόλου» μαζί του και ο Τζουλιάνι θεώρησε ότι «έτσι κι αλλιώς ήταν η δική του αίσθηση».

«Λοιπόν, τότε αυτό ήταν», είπε ο Τζουλιάνι ότι είπε ο πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή, ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ήθελε να φύγουν από τον Λευκό Οίκο και τους συνόδευσε έξω από τον Λευκό Οίκο, έναν από αυτούς εγώ ο ίδιος».

Η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και η απαίτηση για έρευνα δεν είχε θεωρηθεί αμφιλεγόμενη μέχρι εκείνο τον Νοέμβριο, είπε ο Μπερν.

«Δεν το θεωρούσα τεράστιο ζήτημα μεταξύ του να βρισκόμαστε σε μια συνταγματική κρίση που θα μπορούσε να βάλει τέλος στο έθνος -που ήξερα πού θα βρισκόμασταν αν προσπαθούσαμε να πνίξουμε τις εκλογές στις οποίες κανείς δεν είχε πραγματική εμπιστοσύνη- και του να πάρουμε μια τέτοια απάντηση».

Αλλά «είναι διαφορετικό να είσαι επιχειρηματίας από το να είσαι δικηγόρος», σημείωσε. «Σκέφτομαι απλώς, ότι, θεέ μου, η χώρα μας θα μπει σε αυτό το νεφελώδες, απαίσιο διάστημα ή μπορούμε σε επτά ημέρες, ό,τι και να γίνει, να έχουμε μια συνολική απάντηση σε αυτό. Έτσι σκέφτεται ένας επιχειρηματίας».

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με τον Τραμπ, την Πάουελ, τον Φλιν και τον Σιπολόνε για σχόλια.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε