Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο Δρ.Μάρτιν Κούλντορφ, επιδημιολόγος και στατιστικολόγος, στο σπίτι του στο Άσφορντ, στις 11 Φεβρουαρίου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ Μάρτιν Κούλντορφ: «Επιστήμη και δημόσια υγεία έχουν διαλυθεί»

Ο Δρ. Μάρτιν Κούλντορφ είναι ένας από τους πλέον ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας για την πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως διακεκριμένος επιδημιολόγος και στατιστικολόγος, ο Κούλντορφ εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες για την ανίχνευση και την παρακολούθηση επιδημιών μολυσματικών ασθενειών. Οι μέθοδοί του χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και σχεδόν από κάθε πολιτειακή υπηρεσία υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από εκατοντάδες άτομα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο Κούλντορφ εργάζεται επίσης για την ασφάλεια των εμβολίων εδώ και δεκαετίες, αναπτύσσοντας παγκοσμίως χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την παρακολούθηση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα νέα εμβόλια.

Το βιογραφικό του στον ιστότοπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι 45 σελίδες και περιλαμβάνει έναν κατάλογο με 201 δημοσιευμένες εργασίες σε περιοδικά. Το έργο του έχει αναφερθεί περισσότερες από 27.000 φορές.

Από το 2003, ο Κούλντορφ εργαζόταν στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αρχικά ως αναπληρωτής καθηγητής πληθυσμιακής ιατρικής και αργότερα ως καθηγητής ιατρικής.

Τον Νοέμβριο, το Χάρβαρντ και ο Κούλντορφ χώρισαν ξαφνικά τους δρόμους τους.

Ο Κούλντορφ προτιμά να κρατήσει τους λόγους ιδιωτικούς, αλλά είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς ότι έβαλε τον εαυτό του στο στόχαστρο του αφηγήματος περί πανδημίας από πολύ νωρίς, και έκτοτε πλήρωσε το τίμημα.

Είναι κάτι το ιδιαίτερο για έναν επιστήμονα της δημόσιας υγείας που βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του να παραδέχεται ότι «τόσο η επιστήμη όσο και η δημόσια υγεία έχουν διαλυθεί».

«Για κάποιο λόγο, καθιερώθηκε ένα δημόσιο επίσημο αφήγημα και δεν σου επιτρεπόταν να το αμφισβητήσεις – κάτι που, φυσικά, είναι πολύ επιζήμιο, τόσο για την πανδημία όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, επειδή πρέπει να έχεις μια ζωντανή συζήτηση για να βρεις τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων», δήλωσε στην Epoch Times.

Ο Σουηδός υπήκοος είπε ότι προσπάθησε να επισημάνει τον Μάρτιο του 2020 ότι υπάρχει μια πολύ απότομη ηλικιακή διαβάθμιση στη θνησιμότητα για την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Ο Κούλντορφ είπε ότι προσπάθησε να δημοσιεύσει ένα έγγραφο τόσο σε αμερικανικά ιατρικά περιοδικά όσο και σε καθιερωμένες εφημερίδες, δηλώνοντας ότι ενώ ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον ιό, η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ηλικιωμένων και των ατόμων υψηλού κινδύνου. Το έγγραφό του απορρίφθηκε από όλες τις κατευθύνσεις.

«Κατάφερα να δημοσιεύσω στη Σουηδία, στις μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες εκεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2020, οπότε αυτό δεν ήταν πρόβλημα», είπε. «Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτράπηκε να γίνει συζήτηση, πράγμα που είναι πολύ ανησυχητικό».

Ο Δρ Μάρτιν Κούλντορφ, επιδημιολόγος και στατιστικολόγος, στο σπίτι του στο Άσφορντ του Κονέκτικατ, στις 11 Φεβρουαρίου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Η Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον

Οι πρώιμες προσπάθειές του κορυφώθηκαν με τη Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον (The Great Barrington Declaration), η οποία δημοσιεύθηκε μαζί με τους Δρ. Σουνέτρα Γκούπτα και Δρ. Τζέι Μπατατσάρια τον Οκτώβριο του 2020. Η διακήρυξη πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση στους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος της δυτικής κοινωνίας.

«Η πιο συμπονετική προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, είναι να επιτραπεί σε όσους διατρέχουν τον ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν κανονικά τη ζωή τους για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό μέσω της φυσικής μόλυνσης, ενώ παράλληλα να προστατευθούν καλύτερα όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο», αναφέρεται στη διακήρυξη.

Οι άλλοι δύο συγγραφείς είναι επίσης επαρκώς καταρτισμένοι στον τομέα αυτό. Η Γκούπτα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιδημιολόγος με εξειδίκευση στην ανοσολογία, την ανάπτυξη εμβολίων και τη μαθηματική μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών. Ο Μπατατσάρια είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ιατρός, επιδημιολόγος, οικονομολόγος υγείας και ειδικός σε θέματα πολιτικής δημόσιας υγείας με έμφαση στις μολυσματικές ασθένειες και τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Ο Κούλντορφ δήλωσε ότι η διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον δεν πρότεινε τίποτα καινούργιο.

«Πρόκειται απλώς για τις βασικές θεμελιώδεις αρχές της δημόσιας υγείας που υπήρχαν στο σχέδιο ετοιμότητας για πανδημία που είχε εκπονηθεί πολλά χρόνια πριν», δήλωσε. «Είναι κάπως εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε από την αρχή της πανδημίας».

Η συμβατική επιστήμη της δημόσιας υγείας είχε κρίνει ότι ήταν περιττό και δυνητικά επιβλαβές να κλείσουν σχολεία και μικρές επιχειρήσεις, να επιβληθεί η χρήση μάσκας στο ευρύ κοινό και να μπουν σε καραντίνα οι υγιείς άνθρωποι.

Ο Κούλντορφ δήλωσε ότι το έγγραφο δεν ήταν για τους πολιτικούς, τους επιστήμονες ή ακόμη και τους γιατρούς -αν και χιλιάδες από αυτούς το υπέγραψαν.

«Το πιο σημαντικό κοινό ήταν οι άνθρωποι», είπε, «γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που τελικά θα δώσουν τέλος σε αυτές τις λανθασμένες πολιτικές δημόσιας υγείας. Είναι το κοινό, οι απλοί άνθρωποι, που υφίστανται τις συνέπειες».

Αριστερά προς τα Δεξιά: Μάρτιν Κούλντορφ, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Σουνέτρα Γκούπτα, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και Τζέι Μπατατσάρια, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στη Μασαχουσέτη στις 3 Οκτωβρίου 2020. (Ευγενική προσφορά του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών)

 

Είπε ότι οι συγγραφείς ήθελαν να συμβουλεύσουν τον μέσο άνθρωπο ότι η διαίσθησή τους ήταν σωστή, ότι οι περιορισμοί δεν βασίζονται στην επιστήμη της δημόσιας υγείας – «οπότε όταν τους αντιτάσσεστε, στέκεστε σε στέρεο επιστημονικό έδαφος».

«Το βασικό πράγμα ήταν να σπάσουμε την προσποίηση ότι υπήρχε επιστημονική συναίνεση για αυτά τα lockdown -που δεν υπήρχε».

Η εμφάνιση επιστημονικής συναίνεσης διαμορφώθηκε μέσω αξιωματούχων δημόσιας υγείας υψηλού προφίλ, όπως ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο Δρ. Φράνσις Κόλινς και η Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, καθώς και μέσω των εταιρικών μέσων ενημέρωσης, μαζί με την καταστολή της αντίθετης άποψης.

«Δεν υπάρχουν πραγματικά επιχειρήματα δημόσιας υγείας κατά της Δήλωσης. Έτσι, αν θέλετε να την επικρίνετε, πρέπει να … επινοήσετε ψέματα γι’ αυτήν και στη συνέχεια να επιτεθείτε σε αυτήν, καθώς και να συκοφαντήσετε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν. Και έκαναν και τα δύο αυτά πράγματα», δήλωσε ο Κούλντορφ.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, μέσω ενός email απόρριψης, ο Κούλντορφ και το αμερικανικό κοινό κατάφεραν να κρυφοκοιτάξουν πίσω από την κουρτίνα για το πώς το παραδοσιακό εγχειρίδιο για την πανδημία είχε πεταχτεί και πόσο γρήγορα συκοφαντήθηκαν οι αντίθετες φωνές.

Έπειτα από αίτημα παροχής πληροφοριών με βάση τον Νόμο περί Ελευθερίας των Πληροφοριών (Freedom of Information Act), κυκλοφόρησαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσαν τον Φάουτσι, τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Ένα email προς τον Φάουτσι από τον Κόλινς, τον τότε διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, εστάλη λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της Διακήρυξης του Γκρέιτ Μπάρινγκτον.

«Αυτή η πρόταση από τους τρεις περιθωριακούς επιδημιολόγους … φαίνεται να λαμβάνει μεγάλη προσοχή», είπε ο Κόλινς στον Φάουτσι στο email της 8ης Οκτωβρίου 2020. «Πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη δημοσίευση για την κατάρριψη των προϋποθέσεών της. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο διαδίκτυο ακόμη – είναι σε εξέλιξη;».

Το τετράστιχο email του Κόλινς ανέφερε ότι η διακήρυξη περιελάμβανε «ακόμη και συνυπογραφή από τον νομπελίστα Μάικ Λέβιτ στο Στάνφορντ».

Ο Φάουτσι φαίνεται να συμφωνεί πλήρως με την πρόταση του Κόλινς να κατεβάσει τους συγγραφείς και τη διακήρυξή τους, στέλνοντας μια μονολεκτική απάντηση.

«Επισυνάπτω παρακάτω ένα κομμάτι από το [περιοδικό] Wired που καταρρίπτει αυτή τη θεωρία», έγραψε. Ο Κόλινς απάντησε. «Εξαιρετικά».

Μέσα σε μια ημέρα από την ανταλλαγή Κόλινς-Φάουτσι, η Google άρχισε να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης για τη «Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον».

Σε μια επόμενη συνέντευξη, ο Κόλινς είπε ότι η Διακήρυξη «δεν είναι επικρατούσα επιστήμη. Είναι επικίνδυνη».

Ο Φάουτσι αποκάλεσε τη Διακήρυξη «γελοία» και «πλήρη ανοησία» σε συνέντευξή του στο ABC.

Ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ (Δ), διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καταθέτουν σε ακρόαση στη Γερουσία στην Ουάσιγκτον στις 2 Ιουλίου 2020. (Saul Loeb-Pool/Getty Images)

 

Ακολούθησε ένα σύνολο άρθρων από εταιρικά μέσα ενημέρωσης, με κοινό θέμα την υποτίμηση της Διακήρυξης και των συγγραφέων της.

Οι New York Times αποκάλεσαν την εστιασμένη προστασία «δημοφιλής θεωρία».

Το BuzzFeed την αποκάλεσε «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη σύσταση».

Το Forbes αποκάλεσε τους επικριτές της δήλωσης «πραγματικούς ειδικούς σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και δημόσιας υγείας».

«Υπέρμαχος κατά των lockdown εμφανίζεται σε ραδιοφωνική εκπομπή που έχει παρουσιάσει αρνητές του Ολοκαυτώματος», έγραψε ένας τίτλος του Guardian, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Κούλντορφ στην εκπομπή «Richie Allen Show».

Ο Γκρεγκ Γκονσάλβες, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Γέιλ, χαρακτήρισε τη στρατηγική εστιασμένης προστασίας «σφαγή» και «επιχείρημα αχυράνθρωπου» που παρήγαγαν «φαντασιόπληκτοι επιστήμονες», σε ένα νήμα στο Twitter μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης.

Ο Κούλντορφ , όταν ρωτήθηκε αν θεωρούσε ποτέ τον εαυτό του «περιθωριακό επιδημιολόγο», είπε: «Όχι, δεν το έχω κάνει, αλλά υποθέτω ότι, όταν οι ηγέτες της δημόσιας υγείας κάνουν λάθος, τότε είναι τιμή να είσαι περιθωριακός επιδημιολόγος».

Μια αίθουσα νηπιαγωγείου είναι άδεια στο δημοτικό σχολείο KT Murphy στο Stamford του Conn, στις 17 Μαρτίου 2020. (John Moore/Getty Images)

 

Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, ανέβηκαν στο άρμα της λογοκρισίας και άρχισαν να χαρακτηρίζουν ορισμένες αναρτήσεις ως παραπλανητικές, ενώ ανέστειλαν μόνιμα δημοσιογράφους όπως ο Άλεξ Μπέρενσον.

Το τελευταίο tweet του Μπέρενσον πριν από την αναστολή αφορούσε τα εμβόλια COVID-19.

«Δεν σταματούν τη μόλυνση. Ή τη μετάδοση», έγραψε στις 28 Αυγούστου 2021. «Σκεφτείτε τα -στην καλύτερη περίπτωση- ως θεραπευτικά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και τρομερό προφίλ παρενεργειών. Και θέλουμε να τα επιβάλλουμε; Παραφροσύνη».

Ο Μπέρενσον, πρώην δημοσιογράφος των New York Times, έχει έκτοτε μηνύσει το Twitter.

«Πρέπει πάντα να σας επιτρέπεται να αμφισβητείτε την επιστήμη», δήλωσε ο Κούλντορφ. «Δεν πρέπει ποτέ να αποσιωπήσουμε αυτή τη συζήτηση, να προσποιούμαστε ότι υπάρχει κάποιο πρόσωπο που είναι «η επιστήμη», που έχει όλες τις αλήθειες».

«Νομίζω ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και αυτό αποτελεί ντροπή για την επιστημονική κοινότητα».

Σε συνέντευξή του στα τέλη Νοεμβρίου του 2021, ο Φάουτσι επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που τον είχαν επικρίνει.

«Πραγματικά ασκούν κριτική στην επιστήμη, επειδή εκπροσωπώ την επιστήμη», δήλωσε ο Φάουτσι στο CBS.

Προσωπική ζωή

Ο Κούλντορφ ήταν 8 ετών όταν ήρθε για πρώτη φορά να κατοικήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του, επίσης επιστήμονας, μετέφερε την οικογένεια από τη Σουηδία για ένα ετήσιο πανεπιστημιακό διάλειμμα το 1970.

Ήταν Οκτώβριος και δύο εβδομάδες μετά την άφιξή του στο Τέξας, η μητέρα του Κούλντορφ του είπε να φορέσει μια στολή για να βγει έξω με τα παιδιά της περιοχής.

«Περπατούσαμε στη γειτονιά και όπου χτυπούσαμε την πόρτα, μας έδιναν καραμέλες. Έτσι, αυτό ήταν πολύ ωραίο για ένα 8χρονο παιδί. Και από τότε μου άρεσε αυτή η χώρα», είπε.

Ο Κούλντορφ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μερικά χρόνια τη δεκαετία του 1980 για τη διδακτορική του διατριβή και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετακόμισε μόνιμα.

Το πρωταρχικό όνειρο του Κούλντορφ ήταν να διδάξει μαθηματικά και ιστορία στο γυμνάσιο. Γελάει με το γεγονός ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που η τρέχουσα καριέρα του καταρρεύσει.

Ο Δρ Μάρτιν Κούλντορφ, επιδημιολόγος και στατιστικολόγος, στο σπίτι του στο Άσφορντ του Κονέκτικατ, στις 11 Φεβρουαρίου 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Εξακολουθεί να θεωρεί την πατρότητα ως την πιο σημαντική του δουλειά. Ως ανύπαντρος πατέρας με έναν 19χρονο γιο και δίδυμα 6χρονα παιδιά, περνάει πολύ χρόνο με τα παιδιά του.

«Νομίζω ότι το πιο υπέροχο και το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να είσαι γονιός και να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν», είπε. «Έτσι, περνούσα πάντα πολύ χρόνο μαζί τους από τότε που γεννήθηκαν. Πάντα έδινα προτεραιότητα σε αυτό, σε σχέση με την καριέρα μου».

Ο μεγαλύτερος γιος του ήταν 17 ετών όταν ξεκίνησε η πανδημία.

«Δεν ανησυχούσα για το αν θα κολλούσε COVID επειδή ήξερα ότι ο κίνδυνος γι’ αυτόν είναι ελάχιστος. Αλλά ανησυχούσα πολύ για την ψυχική του υγεία. Έτσι τον παρότρυνα να βγαίνει έξω και να παίζει μπάσκετ με τους φίλους του, να κάνει παρέα μαζί τους, να κάνει αυτά τα κοινωνικά πράγματα. Ήθελα να έχει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή».

Ένα εστιατόριο στο Μπρούκλιν βρίσκεται κλειστό νωρίς το βράδυ μετά από διάταγμα που ορίζει ότι όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 8 μ.μ. στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαρτίου 2020. (Spencer Platt/Getty Images)

 

Γιατί να πάρει θέση;

Ο Κούλντορφ έχει εργαστεί τόσο στο σουηδικό όσο και στο αμερικανικό επιστημονικό πεδίο της υγείας και παρακολούθησε στενά την πολύ διαφορετική, λιγότερο παρεμβατική αντίδραση της πατρίδας του στην πανδημία.

«Η Σουηδία είχε μια πιο λογική προσέγγιση, οπότε δεν τους φάνηκε παράξενο αυτό που έλεγα», είπε.

Δεν είχε σκοπό να γίνει επαναστάτης και δεν υπήρχε κάποια ατζέντα πίσω από την απόφαση του Κούλντορφ να πάει κόντρα στο ρεύμα όταν είδε να παραμερίζεται η δοκιμασμένη αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δεν νομίζω ότι έχω άλλη επιλογή. Από τη στιγμή που εργάστηκα για επιδημίες μολυσματικών ασθενειών επί δύο δεκαετίες και θέσπισαν πολιτικές που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές για τη δημόσια υγεία, δεν μπορώ απλώς να σιωπήσω. Πρέπει να μιλήσω. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δήλωσε.

«Διαφορετικά, ποιο είναι το νόημα του να είσαι επιστήμονας δημόσιας υγείας;».

Σπεύδει να δείξει την υποστήριξή του σε άλλους επιστήμονες που συμφωνούν μαζί του αλλά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω πιθανής απώλειας της χρηματοδότησης της έρευνας ή ακόμη και της εργασίας τους. Άνθρωποι όπως ο Φάουτσι, ο οποίος εποπτεύει έναν ετήσιο προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο NIAID, κρατούν το πορτοφόλι καθώς και τον έλεγχο του τι δημοσιεύεται στα περιοδικά.

«Αν τολμήσεις να μιλήσεις ενάντια στις απόψεις [του Φάουτσι] για την πανδημία, μπορεί να χάσεις τη χρηματοδότηση. Και αν συμφωνείς μαζί του και τον υποστηρίζεις, μπορείς να κερδίσεις χρηματοδότηση», δήλωσε ο Κούλντορφ.

Τέσσερις εξέχοντες επιστήμονες που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του αφηγήματος περί «φυσικής προέλευσης» του COVID-19 έλαβαν σημαντικές αυξήσεις στις επιχορηγήσεις από το NIAID του Φάουτσι τα επόμενα δύο χρόνια, διαπίστωσε η Epoch Times.

«Καταλαβαίνω λοιπόν πλήρως ότι οι επιστήμονες φοβούνται πολύ να επικρίνουν τις πολιτικές που προασπίζεται ο τύπος που κάθεται στο μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων για την έρευνα των μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο», δήλωσε ο Κούλντορφ.

«Δεν θα έπρεπε να έχουμε αυτές τις συγκρούσεις. Η έρευνα θα πρέπει να είναι πολύ ευρεία και θα πρέπει να χρηματοδοτούμε ευρέως διαφορετικές ιδέες, και κάποιες από αυτές να αποδίδουν και κάποιες όχι, αλλά έτσι γίνεται η καλή επιστήμη».

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, καταθέτει σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον στις 31 Ιουλίου 2020. (Kevin Dietsch-Pool/Getty Images)

 

Παράπλευρες απώλειες

Μία από τις βασικές αρχές πίσω από τη Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον είναι ότι η δημόσια υγεία είναι ευρεία και χρειάζεται μακροπρόθεσμη θεώρηση, ωστόσο πολλοί επιστήμονες με επιρροή είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά στα αποτελέσματα της COVID-19.

«Μία από τις αρχές της δημόσιας υγείας είναι ότι δεν αφορά μία ασθένεια, όπως η COVID, αλλά το σύνολο της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Κούλντορφ.

Αυτή η μοναδική εστίαση είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να γεμίσουν πάρκα για σκέιτμπορντ στην Καλιφόρνια με άμμο και να κλειδώσουν παιδικές χαρές με αλυσίδες και κίτρινη ταινία. Εκατομμύρια παιδιά στάλθηκαν στο σπίτι από το σχολείο και για σχεδόν δύο χρόνια αναγκάστηκαν να μάθουν ουσιαστικά από το σπίτι.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά αυτοκτονιών των εφήβων αυξήθηκαν, η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ αυξήθηκε, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε, ενώ οι παιδικοί εμβολιασμοί μειώθηκαν και οι εξετάσεις για τον καρκίνο έπεσαν κατακόρυφα.

Τον Μάιο του 2020 οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποίησαν ότι, καθώς οι δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία ασκούν πρόσθετη πίεση στην ψυχική υγεία των Αμερικανών, ενδέχεται να χαθούν έως και 154.000 επιπλέον ζωές λόγω κατάχρησης ναρκωτικών ή αλκοόλ και αυτοκτονίας, ή «θάνατοι από απελπισία».

Οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις που, υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαν επιβιώσει, δήλωσε ο Κούλντορφ, «επειδή ίσως φοβήθηκαν να πάνε στο νοσοκομείο ή πήγαν πολύ αργά».

«Έτσι, όλα αυτά είναι τραγικές συνέπειες, παράπλευρες απώλειες, αυτών των μέτρων COVID, των περιορισμών που επιβλήθηκαν», είπε. «Και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό για ένα ή δύο ολόκληρα χρόνια και να περιμένεις ότι δεν θα έχει άλλα εξαιρετικά κακά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία».

Ο Κούλντορφ αναμένει ότι πολλές από τις παρεπόμενες επιπτώσεις στην υγεία δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί.

Τον Ιανουάριο, μια μετα-ανάλυση δεδομένων για τα lockdown του Johns Hopkins κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα lockdown δεν σώζουν ζωές.

Η παιδική χαρά στο Lincoln Park είναι κλειστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο Λος Άντζελες στις 21 Μαρτίου 2020. (APU GOMES/AFP via Getty Images)

 

Τι ακολουθεί;

Ο Κούλντορφ αφιερώνει το επόμενο κεφάλαιό του στο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην επιστήμη και τη δημόσια υγεία, τις οποίες χαρακτηρίζει «διαλυμένες».

«Έτσι, είναι οι επικεφαλής των οργανισμών χρηματοδότησης, οι επικεφαλής των μεγάλων περιοδικών και οι πρόεδροι και κοσμήτορες των πανεπιστημίων που όλοι μπήκαν στην ίδια φούσκα νομίζοντας ότι ήξεραν τι ήταν σωστό, και το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Κούλντορφ.

«Αλλά όλοι οι επιστήμονες τώρα θα πρέπει να υποφέρουν από αυτό, επειδή, για σοβαρούς λόγους, το κοινό δεν θα εμπιστεύεται πλέον τους επιστήμονες».

Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Brownstone ως επιστημονικός διευθυντής για να περιηγηθεί στο πώς θα στηριχθεί ξανά η δημόσια υγεία. Είναι επίσης μέλος της νέας Ακαδημίας για την Επιστήμη και την Ελευθερία του Hillsdale College, η οποία, όπως λέει, θα προωθεί και θα υπερασπίζεται τη σημασία του ανοιχτού, ελεύθερου επιστημονικού διαλόγου.

«Είναι πολύ σαφές ότι αν θέλουμε να έχουμε μια ζωντανή επιστήμη και μια ζωντανή επιστημονική κοινότητα, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια υγεία», δήλωσε.

Όμως, είπε ο Κούλντορφ, εναπόκειται στο κοινό -τους φορτηγατζήδες, τους αγρότες, τους νοσηλευτές, τους πιλότους και τους γονείς- καθώς και στους επιστήμονες να επιφέρουν πραγματική αλλαγή.

Είναι επίσης καιρός να βοηθήσουμε με συμπόνια ο ένας τον άλλον να επουλώσει τις ψυχολογικές και διανοητικές πληγές, είπε, ειδικά εκείνους που εξακολουθούν να ζουν με συνεχή φόβο για τον COVID και εκείνους που αυτοαπομονώνονται εδώ και δύο χρόνια.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που φοβόντουσαν, επειδή ήταν σημαντικά θύματα αυτής της στρατηγικής πανδημίας», είπε.

«Δεν πρέπει να κατηγορούμε τους ανθρώπους που πίστεψαν τον Άντονι Φάουτσι και το CDC – αυτό ήταν το φυσικό πράγμα που έπρεπε να κάνουν. Πρέπει απλώς να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά τα μέτρα ήταν λανθασμένα, ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε