Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Ο Ρώσος επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνυ παρευρίσκεται σε διαμαρτυρία στην Μόσχα της Ρωσίας, στις 20 Ιουλίου 2019. (Pavel Golovkin / AP Photo)

«Απολύτως κατακριτέο»: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την δηλητηρίαση του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνυ

Από τις Mimi Nguyen Ly και Melanie Sun.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι «είμαστε βαθιά προβληματισμένοι» από τα νέα ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβάλνυ έχει δηλητηριαστεί με τον χημικό παράγοντα Novichok.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά από τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνυ είναι απολύτως κατακριτέα. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τον χημικό παράγοντα που δρα στο νευρικό σύστημα, Novichok, στο παρελθόν», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Άλλιοτ.

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους και την διεθνή κοινότητα για να οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη εκείνους στη Ρωσία, σε όποιους οδηγούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, και για να περιορίσουμε την χρηματοδότηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις κακοήθεις δραστηριότητές τους. Ο ρωσικός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του ειρηνικά χωρίς φόβο ανταπόδοσης οποιουδήποτε είδους, και σίγουρα όχι με χημικούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο σε μια σειρά εξετάσεων κατέληξε σε «σαφείς αποδείξεις» ότι ο Ναβάλνυ είχε δηλητηριαστεί με το Novichok, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Τετάρτη, ανέφερε το Reuters.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της έρευνας», πρόσθεσε. «Θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους υπό το φως της ρωσικής απόκρισης».

Ο Ναβάλνυ, 44 ετών, άρχισε να αισθάνεται άρρωστος σε αεροπλάνο προς την Μόσχα στις 20 Αυγούστου αφού είχε πιει τσάι σε καφετέρια αεροδρομίου στο Τομσκ της Σιβηρίας. Εισήχθη στο νοσοκομείο την ίδια μέρα μετά από κώμα. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Γερμανία στις 22 Αυγούστου. Παραμένει σε κώμα σε πτέρυγα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. Το νοσοκομείο είπε ότι είναι συνδεδεμένος με αναπνευστήρα και τα συμπτώματά του συνεχίζουν να βελτιώνονται.

«Η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι χρονοβόρα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από αυτή τη σοβαρή δηλητηρίαση», δήλωσε το νοσοκομείο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι μια προκαταρκτική έρευνα από τη ρωσική αστυνομία μέχρι στιγμής δεν αποκάλυψε ενδείξεις ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα εναντίον του Ναβάλνυ. Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα για να «προσδιορίσει όλες τις περιστάσεις του συμβάντος» μετά από πίεση από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Γραφείο πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία βάση για να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα, και ζήτησε να συνεργαστεί με τους Γερμανούς ομολόγους του και να λάβει αντίγραφα ιατρικών εγγράφων, ερευνών και βιολογικών δειγμάτων από Γερμανούς ειδικούς σχετικά με την υπόθεση του Ναβάλνυ, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 της Ρωσίας την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση του Ναβάλνυ αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης κατά της Ρωσίας.

Είπε ότι από το επίσημο αίτημα της Ρωσίας προς την Γερμανία για συνεργασία στην έρευνα, δεν είχαν λάβει ακόμη επίσημη απάντηση σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνυ. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είχε δηλώσει ότι η γερμανική επιβολή του νόμου απάντησε υποδεικνύοντας «πρόθεση συνεργασίας».

«Η γερμανική κυβέρνηση άνοιξε το μικρόφωνο και είπε αυτό που είπε. Από όσο καταλαβαίνουμε, το κοινό πο στοχεύτηκε στις σημερινές δηλώσεις ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων αναφέρθηκε επίσης για κάποιον λόγο. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει πρώτα ήταν μια απάντηση στο αίτημα του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο υποσχέθηκε την Τετάρτη να ενημερώσει τον Ρώσο πρέσβη για τα τελευταία αποτελέσματα των εξετάσεων και ζήτησε από την Μόσχα να διευκρινίσει τις περιστάσεις του συμβάντος.

Σύμφωνα με δήλωση την Τετάρτη το βράδυ, ο Πούτιν ανέφερε ότι τυχόν κατηγορίες που απευθύνονται στο Κρεμλίνο ήταν «πρόωρες και αβάσιμες» και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για διεξοδική και αντικειμενική διερεύνηση όλων των περιστάσεων του συμβάντος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η χρήση του Novichok στον Nalvalny ήταν μια απόπειρα δολοφονίας. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό που καταγγέλθηκε ως δηλητηρίαση.

«Αυτές είναι ενοχλητικές πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας μέσω δηλητηρίασης ενός κορυφαίου Ρώσου αντιπολιτευόμενου προσώπου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Αλεξέι Ναβάλνυ ήταν το θύμα μιας επίθεσης με έναν χημικό παράγοντα νευρικής ζημίας της ομάδας Novichok».

Το Novichok, όνομα που δόθηκε σε μια ομάδα χημικών παραγόντων που βλάπτουν το νευρικό σύστημα, δημιουργήθηκε από την Σοβιετική Ένωση και την Ρωσία μεταξύ 1971 και 1993.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε