Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η πύλη του Πανεπιστημίου Κτηνοτροφίας και Οικονομίας Χενάν (Πανεπιστημιούπολη Λονγκτζιχού). (wikimedia commons)

Αποπληθωρισμός στην Κίνα, για πρώτη φορά από το 2021

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Κίνα πέρασε σε αρνητικό έδαφος τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια και πλέον, καθώς βάρυνε η άτονη εσωτερική κατανάλωση, που περιπλέκει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης, βασικό μέτρο του πληθωρισμού, κατέγραψε τον Ιούλιο μείωση 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Έπειτα από τον μηδενικό πληθωρισμό έναν μήνα νωρίτερα, αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν ακόμη πιο θεαματική πτώση του δείκτη (-0,4%).

Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού, με άλλα λόγια η μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Αν και στα χαρτιά το φαινόμενο μοιάζει ευνοϊκό, αφού θεωρητικά αυξάνει την αγοραστική δύναμη, χαρακτηρίζεται απειλή για κάθε οικονομία. Καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδεύουν, αναβάλλουν τις αγορές με την ελπίδα πως οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

Ελλείψει ζήτησης, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να μειώνουν την παραγωγή τους, να παγώνουν τις προσλήψεις ή να απολύουν και να περιορίζονται σε νέες παραγγελίες μόνο για την αναπλήρωση των στοκ τους, κάτι που περιορίζει την κερδοφορία τους ενώ τα κόστη μένουν απαράλλακτα.

Οι οικονομολόγοι μιλούν για φαύλο κύκλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Κίνα βίωσε στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 βραχεία περίοδο αποπληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της τιμής του χοιρινού, του κρέατος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον ασιατικό γίγαντα.

Η προηγούμενη ανάγεται στο 2009.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται πως η τρέχουσα θα είναι πιο μακρά, καθώς οι κύριοι κινητήρες της ανάπτυξης στην Κίνα μοιάζουν να ασθμαίνουν και η ανεργία των νέων (σ.σ. δείκτης που αφορά μόνο τους κατοίκους των αστικών κέντρων) σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, έχοντας ξεπεράσει το 20%.

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων, που για καιρό αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Κίνα, είναι ο «κύριος» λόγος του «αποπληθωριστικού σοκ», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Άντριου Μπάτσον της Gavekal Dragonomics.

Οι εξαγωγές, άλλος μοχλός-κλειδί για την ανάπτυξη της Κίνα, βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση.

Τον Ιούλιο, καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποχώρησή τους σε έναν χρόνο (-14,2%), λόγω της μειούμενης ζήτησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει άμεσο αντίκτυπο σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που λειτουργούν πλέον στο ρελαντί.

Εύλογα, ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε επίσης τον Ιούλιο (-4,4%), για δέκατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης αυτής είχε καταγράψει μείωση 5,4% τον Ιούλιο.

Το να βρίσκεται στο κόκκινο είναι συνώνυμο με συρρίκνωση των περιθωρίων των επιχειρήσεων.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε