Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Η Όντρεϊ Στράους, εκτελούσα χρέη εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, δείχνει μια φωτογραφία του Τζέφρι Επστάιν και της Γκισλέιν Μάξγουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουλίου 2020. (John Minchillo/AP Photo)

Αποσφραγίζονται εκατοντάδες δικαστικά αρχεία που συνδέονται με τον Τζέφρι Επστάιν

Δικαστής διέταξε τη δημοσιοποίηση των αρχείων τον περασμένο μήνα.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα κατονομάζονται σε σχεδόν 1.000 σελίδες μέχρι πρότινος σφραγισμένων δικαστικών αρχείων που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα σε μια υπόθεση που αφορά την Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία εκτίει μακρά ποινή φυλάκισης για εμπορία ανήλικων κοριτσιών στον εκλιπόντα χρηματιστή και σεξουαλικό παραβάτη Τζέφρι Επστάιν.

Η πρώτη δόση περιελάμβανε σχεδόν 40 αποσφραγισμένα δικαστικά αρχεία, με σφραγισμένες καταθέσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο πλαίσιο αγωγής δυσφήμισης που κατέθεσε το 2015 εναντίον της κ. Μάξγουελ η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία υποστηρίζει ότι ο κ. Επστάιν και οι συνεργάτες του την κακοποίησαν. Η υπόθεση αυτή διευθετήθηκε το 2017.

Περισσότερα σφραγισμένα δικαστικά αρχεία θα δημοσιοποιηθούν «σε κυλιόμενη βάση μέχρι να ολοκληρωθούν», σύμφωνα με δικαστική απόφαση με ημερομηνία Τετάρτη.

Οι δικογραφίες αναμένεται να ρίξουν φως στο πώς ο κ. Επστάιν, πριν πεθάνει περιμένοντας τη δίκη για τα φερόμενα εγκλήματά του, ήταν σε θέση να διακινεί σεξουαλικά νεαρές γυναίκες και κορίτσια σε ισχυρές προσωπικότητες για σχεδόν μια δεκαετία. Ο θάνατος του κ. Επστάιν σε φυλακή της Νέας Υόρκης πριν από τέσσερα χρόνια κρίθηκε από ιατροδικαστή ως αυτοκτονία.

Ο πρίγκιπας Άντριου αναγνωρίστηκε σε ένα αρχείο από την αποσφραγισμένη κατάθεση της Γιοχάνα Σιόμπεργκ, η οποία ήταν ήδη γνωστή ως φερόμενο θύμα.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, η κ. Σιόμπεργκ δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Άντριου «άγγιξε το στήθος μου» ενώ καθόταν στην αγκαλιά του και, όταν ρωτήθηκε αν είχε κάνει ποτέ μασάζ στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε «όχι».

«Έβαλαν τη μαριονέτα στην αγκαλιά της Βιρτζίνια και εγώ κάθισα στην αγκαλιά του Άντριου και έβαλαν το χέρι της μαριονέτας στο στήθος της Βιρτζίνια και ο Άντριου έβαλε το χέρι του στο στήθος μου και έβγαλαν μια φωτογραφία», είπε αναφερόμενη στην κα Μάξγουελ και τον κ. Επστάιν.

Ο κ. Επστάιν είπε κάποτε στην κ. Σιόμπεργκ, σύμφωνα με την κατάθεσή της, ότι «ο Κλίντον τις θέλει μικρές, αναφερόμενος στα κορίτσια».

Τα αρχεία, όταν δοθούν στη δημοσιότητα στο σύνολό τους, αναμένεται να αποκαλύψουν τα προηγουμένως διαγραμμένα ονόματα 157 ανθρώπων που γνώριζαν και περνούσαν χρόνο με τον κ. Επστάιν, συμπεριλαμβανομένων επιφανών προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, καθώς και άγνωστων μέχρι πρότινος κομμάτων, υπαλλήλων, πρώην συνεργατών, φερόμενων θυμάτων και δημοσιογράφων που τον ερευνούσαν, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Λορέτα Πρέσκα, διορισμένη από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, διέταξε την αποσφράφισή τους τον περασμένο μήνα.

Το όνομα του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είναι ήδη γνωστό ότι συνδέεται με τον κ. Επστάιν, εμφανιζόταν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Επστάιν προς την κ. Μάξγουελ που εστάλη το 2015.

Σύμφωνα με μια αποσφραγισμένη δικαστική κατάθεση, ο κ. Επστάιν έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κ. Μάξγουελ το 2015 σχετικά με την αγωγή της κ. Τζιούφρε, στο οποίο ο εκλιπών σεξουαλικός παραβάτης πρότεινε να προσφερθεί μια «αμοιβή» στους φίλους και την οικογένεια της κ. Τζιούφρε για να «βοηθήσουν να αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί της είναι ψευδείς».

«Μπορείτε να εκδώσετε μια αμοιβή σε οποιονδήποτε από τους φίλους (sic) οικογένεια της Βιρτζίνια που θα εμφανιστεί και θα βοηθήσει να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της είναι ψευδείς ο ισχυρότερος είναι το δείπνο του Κλίντον, και η νέα εκδοχή στις Παρθένες Νήσους (sic) ότι ο stven (sic) hawking συμμετείχε (sic) σε ένα όργιο ανηλίκων», αναφέρει το μη επεξεργασμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλη στις 12 Ιανουαρίου 2015.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κ. Επστάιν φαίνεται να κάνει αναφορά στον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί στο ιδιωτικό νησί του κ. Επστάιν.

Τον επόμενο μήνα, η κ. Μάξγουελ έλαβε μια αναφορά από τον Ρος Γκόου στην εταιρεία διαχείρισης φήμης Acuity Reputation, ενημερώνοντάς την για «κάποιες χρήσιμες διαρροές». Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβανε έναν σύνδεσμο σε δύο ειδησεογραφικά άρθρα που αναφέρονταν σε ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της κας Τζιούφρε. Το ένα άρθρο δημοσιεύθηκε από την Daily Mail στις 24 Φεβρουαρίου 2015 και το άλλο από την NY Daily News στις 23 Φεβρουαρίου 2015.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με τον κ. Γκόου για σχόλια.

Η κ. Μάξγουελ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης τον Ιούνιο του 2022, αφού καταδικάστηκε για πέντε από τις έξι κατηγορίες για σωματεμπορία, συμπεριλαμβανομένης μιας κατηγορίας για εμπορία ανηλίκων.

Η κ. Τζιούφρε, η οποία το 2011 δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον έχει «στενή προσωπική σχέση» με την κ. Μάξγουελ και τον κ. Επστάιν, προσπάθησε επίσης να εκθέσει τον πρόεδρο Κλίντον, σύμφωνα με ένα αποσφραγισμένο αρχείο, στο οποίο σημειώνεται ότι «δεν έκανε κανέναν ισχυρισμό για παράνομες ενέργειες του Μπιλ Κλίντον».

«Ενώ η κ. Τζιούφρε δεν προέβη σε ισχυρισμούς για παράνομες ενέργειες του Μπιλ Κλίντον, η κ. Μάξγουελ στην κατάθεσή της έθεσε τα σχόλια της κ. Τζιούφρε για τον πρόεδρο Κλίντον ως ένα από τα “προφανή ψέματα” στα οποία αναφερόταν στη δημόσια δήλωσή της που αποτέλεσε τη βάση αυτής της αγωγής”», αναφέρεται στην αποσφραγισμένη κατάθεση. «Εκτός από τον εναγόμενο και τον κ. Επστάιν, ο πρώην πρόεδρος Κλίντον είναι ένα πρόσωπο-κλειδί που μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη στενή σχέση του με τον εναγόμενο και τον κ. Επστάιν και να αποδοκιμάσει τους ισχυρισμούς της κας Μάξγουελ».

Το 2019, εκπρόσωπος του προέδρου Κλίντον επιβεβαίωσε ότι είχε πετάξει με το ιδιωτικό αεροπλάνο του κ. Επστάιν, αλλά ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα «τρομερά εγκλήματα» του σεξουαλικού παραβάτη. Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το Ίδρυμα Κλίντον για περαιτέρω σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε