Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο καυτηριασμός με μόξα είναι μια μορφή θερμοθεραπείας κατά την οποία αποξηραμένη μόξα καίγεται πάνω ή πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο βελονισμός και η μοξοθεραπεία χρησιμοποιούνται είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. (Shutterstock)

Αρχαίες θεραπείες που εμποδίζουν την εξάπλωση του προχωρημένου καρκίνου

Οι όγκοι αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων και διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι προχωρημένου σταδίου δεν θεωρούνται κατά κανόνα ιάσιμοι από την κλασική ιατρική. Εντούτοις, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Η Γιουέν Όι-λιν, αναγνωρισμένη θεραπεύτρια της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το πρόγραμμα «100 τρόποι θεραπείας για 100 ασθένειες», το οποίο αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, ελέγχει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς με καρκίνο. Επίσης, υποστηρίζει ότι ακόμα και οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο μπορούν να ζήσουν καλά για χρόνια έχοντας τους όγκους τους.

Σύμφωνα με τη Γιουέν, υπάρχουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά αίτια για τον σχηματισμό του καρκίνου. Ο κυρίαρχος εσωτερικός παράγοντας είναι ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, του οποίου η κατάσταση επιδεινώνεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ως εξωτερικούς παράγοντες κατονομάζει τα καρκινογόνα στοιχεία που ενυπάρχουν στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα και τα οποία βρίσκονται συνήθως στα συντηρητικά των τροφίμων που καταναλώνουμε, στη φορμαλδεΰδη των οικοδομικών υλικών κ.ο.κ.

Ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης του οργανισμού και της ικανότητάς του να καταπολεμά τον καρκίνο. Το πιο κατάλληλο βότανο είναι το τζίνσενγκ, ισχυρίζεται η Γιούεν, καθώς τονώνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωτικότητα του σώματος.

Για την κινέζικη παράδοση, το τσι και το αίμα είναι οι δύο βασικότερες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή. Λέγοντας τσι, εννοούμε τη ζωτική ενέργεια ή ζωτικότητα, που συνιστά τη ζωή μέσα στο σώμα. To γιουάν ή αλλιώς ‘αρχέγονο τσι’ είναι το βασικό τσι του σώματος, αυτό που ρυθμίζει με καθοριστικό τρόπο τις φυσιολογικές λειτουργίες πολλών ιστών και οργάνων του σώματος.

Η σύγχρονη ιατρική επίσης αναγνωρίζει την καίρια συμβολή του τζίνσενγκ και το χρησιμοποιεί για την παραγωγή αντικαρκινικών φαρμάκων. Εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες αποδεικνύουν τα αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που έχει ένας άνθρωπος από την κατανάλωση του τζίνσενγκ και των παραγώγων του.

Σύμφωνα με τη θεωρία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, το ανθρώπινο σώμα διατρέχεται από μεσημβρινούς, οι οποίοι είναι κανάλια ενέργειας που συνδέουν τα εσωτερικά όργανα με την επιφάνεια του σώματος. Ο βελονισμός συμβάλλει στη θεραπεία των καρκίνων των εσωτερικών οργάνων ενεργοποιώντας τα σημεία των μεσημβρινών που αντιστοιχούν στο πάσχον όργανο.

«Σε γενικές γραμμές, όταν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο εσωτερικό όργανο, θα υπάρχει πρόβλημα και στα αντίστοιχα σημεία βελονισμού όπου συσσωρεύεται το παθογόνο τσι. Κάνοντας βελονισμό σε αυτά τα σημεία, τονώνουμε τη ροή του τσι στον μεσημβρινό και επιταχύνουμε τη διάλυση του παθογόνου τσι. Όταν ο βελονισμός χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα κινέζικα παραδοσιακά φάρμακα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα», εξηγεί η Γιουέν.

Με ιατρικούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι, όσον αφορά τα κινέζικα φάρμακα, η ενέργεια των διαφόρων φαρμακευτικών στοιχείων αντιστοιχεί πάντα στον μεσημβρινό στον οποίο απευθύνεται: «Χρησιμοποιούμε ζωικά και φυτικά παράγωγα ως φαρμακευτικά υλικά. Τα ζώα και τα φυτά είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον ήλιο και τη βροχή, ως εκ τούτου είναι γεμάτα από την ενέργεια του σύμπαντος. Όταν μας λείπει ενέργεια, αρρωσταίνουμε. Στην κινέζικη φαρμακευτική, χρησιμοποιούμε τη φυτική ενέργεια για να αναπληρώσουμε το έλλειμα του ασθενούς, ώστε να θεραπευτεί», λέει η Γιουέν.

Φάρμακα συν βελονισμός μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο του τραχήλου στα αρχικά του στάδια

Η Γιουέν περιγράφει πώς θεράπευσε με αυτήν τη μέθοδο μια νέα γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου σε πρώιμο στάδιο. Σε αυτό το αρχικό στάδιο δημιουργίας ενός καρκίνου ή στάδιο 0, η εικόνα που εμφανίζουν τα πρώτα ανώμαλα κύτταρα είναι αυτή της δυσπλασίας, η οποία ναι μεν δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Η δυτική ιατρική συνήθως αφαιρεί χειρουργικά τον ανώμαλο ιστό, προχωρώντας αν χρειαστεί και σε αφαίρεση της μήτρας. Η ασθενής της Γιουέν, η οποία δεν είχε ακόμα καν  παντρευτεί, ένιωθε πολύ άσχημα στη σκέψη ότι ίσως χάσει τη μήτρα της. Όμως μετά από τη θεραπευτική μέθοδο της κινέζικης φαρμακευτικής που ακολούθησε σε συνδυασμό με βελονισμό, ο τραχηλικός ιστός επανήλθε σε φυσιολογική κατάσταση, όπως έδειξε το τεστ ΠΑΠ που έκανε μερικούς μήνες μετά.

Η περίπτωσή της δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Όπως φαίνεται από τη βάση δεδομένων του εθνικού συστήματος υγείας της Ταιβάν, οι γυναίκες με τραχηλική δυσπλασία που εξελίχθηκε σε καρκίνο του τραχήλου δεν είχαν ακολουθήσει ή ακολούθησαν σε μικρότερο βαθμό τις μεθόδους της κινέζικης ιατρικής σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η δυσπλασία θεραπεύτηκε.

Όσο μεγαλύτερο ήταν το χρονικό διάστημα θεραπείας με τις μεθόδους της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου.

Η εξάπλωση του όγκου σε καρκίνο προχωρημένου σταδίου παρεμποδίζεται

Όταν οι όγκοι ή ο καρκίνος βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η κινέζικη ιατρική περιορίζεται στην ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτοΐασης του ίδιου του οργανισμού. Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η κινέζικη ιατρική μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω διάδοση των καρκινικών ιστών, να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα και να τον βοηθήσει να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένας από τους ασθενείς της Γιουέν, ένας άντρας πάνω από 70 ετών, είχε διαγνωστεί με καρκίνο τελικού σταδίου (στάδιο 4) στον λάρυγγα. Όταν πρωτοπήγε στη Γιουέν, είχε βαθιά κατάθλιψη.

Όταν η Γιουέν τον ρώτησε αν ήταν ανήσυχος, αυτός έγνεψε καταφατικά. Του ζήτησε να της πει ποιο πρόβλημα θέλει να επιλύσει, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει λέξη ‘καρκίνος’. Ο ασθενής απάντησε ότι δεν κοιμάται καλά και ότι έχει δυσκοιλιότητα. Η Γιουέν του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα, ρωτώντας τον αν αυτό θα τον έκανε να νιώσει καλύτερα. Ο ασθενής συμφώνησε.

Η μοξοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία με μόξα είναι μια θεραπευτική μέθοδος της κινέζικης ιατρικής, η οποία συνίσταται στην καύση αποξηραμένης μόξας (είδος φυτού) πολύ κοντά ή και απευθείας επάνω στο δέρμα. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται και αναζωογονείται η ροή του τσι στο σώμα και διαλύονται τα παθογενή στοιχεία. Η θεραπεία με μόξα μπορεί να συνδυαστεί με τον βελονισμό ή να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα.

Μετά από τη μοξοθεραπεία, τον βελονισμό και την φαρμακευτική αγωγή της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής που έλαβε, η δυσκοιλιότητα και η αϋπνία του ασθενούς υποχώρησαν. Μια μέρα, λίγο πριν ξεκινήσει τη συνεδρία του στο ιατρείο της Γιουέν, χτύπησε το τηλέφωνό του. Η Γιουέν τον παρότρυνε να το σηκώσει, αλλά εκείνος δεν ήθελε. Είπε ότι τον καλούσαν από το κρατικό νοσοκομείο για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Από το νοσοκομείο τού είχαν πει ότι αν δεν υποβληθεί σε αυτές τις θεραπείες, δεν πρόκειται να ζήσει περισσότερο από έξι μήνες.

Από την πλευρά της, η Γιουέν του είπε ότι η παραδοσιακή θεραπεία ακολουθούσε μαζί της μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καλά αποτελέσματα. Ο ασθενής αποφάσισε τελικά να συνεχίσει με τη Γιουέν και ακύρωσε το ραντεβού με το νοσοκομείο. Μετά από αυτό, ένιωσε ανακούφιση και χαλάρωσε.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τον βελονισμό, ο ασθενής της Γιουέν ασκούσε υπό την καθοδήγησή της και μια διαλογιστική πολεμική τέχνη, το Τζαν Τζουάνγκ, ενώ ταυτόχρονα βελτίωνε τις καθημερινές του διατροφικές συνήθειες.

Έξι χρόνια μετά από την αρχή της συνεργασίας τους, είναι ακόμα ζωντανός, το δέρμα του έχει φτιάξει και δεν δείχνει πια τόσο εύθραυστος και αδύνατος. Παρόλο που ο όγκος στον λαιμό του είναι ακόμα αισθητός, έχει πάψει να εξαπλώνεται. Στις εξετάσεις αίματος που κάνει τακτικά, οι καρκινικοί δείκτες (PSA) είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και ούτε ανιχνεύονται καρκινικά κύτταρα.

Η Γιουέν ισχυρίζεται ότι «δεν είναι και τόσο ανησυχητικό να έχει κανείς καρκίνο. Το σημαντικό είναι να το διαχειριστούμε σωστά. Πολλοί πεθαίνουν γρήγορα, ενώ άλλοι ζουν για δεκαετίες. Το κλειδί είναι να αφήσουμε το φορτίο, την ανησυχία, που βαραίνει την καρδιά μας».

Ελαττώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Πρόσφατα, επισκέφθηκε τη Γιουέν μια ασθενής με προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα είχαν εξαπλωθεί και εμφανίστηκε ασκίτης (μια κατάσταση κατά την οποία υγρό συγκεντρώνεται σε χώρους μέσα στην κοιλιά), καθιστώντας αδύνατη την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Μετά από βελονισμό και λήψη κινεζικών φαρμάκων, ο πόνος της ασθενούς ανακουφίστηκε και το οίδημα εξαφανίστηκε.

Στις περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του μαστού, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του εθνικού συστήματος υγείας της Ταϊβάν, οι ασθενείς που ακολούθησαν την παραδοσιακή θεραπεία για 1-6 μήνες είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο. Όταν το διάστημα θεραπείας με τις παραδοσιακές μεθόδους ξεπερνά τους έξι μήνες, το ποσοστό μείωσης της θνησιμότητας ανέρχεται στο 54%.

Εκτός από τον βελονισμό και τα φάρμακα που της έδινε, η Γιουέν μιλούσε με την ασθενή και την οικογένειά της συχνά για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κατάθλιψη που της προξενούσε η ανησυχία για το παιδί της. Σύμφωνα με τον «Εσωτερικό Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα», όπως μας λέει η Γιουέν, «όλες οι ασθένειες πηγάζουν από το τσι», το οποίο επηρεάζεται από συναισθήματα όπως ο θυμός, η χαρά, η θλίψη και ο φόβος. Συνεπώς, αν θέλουμε να θεραπεύσουμε ή να προλάβουμε τον καρκίνο, πρέπει να ασχοληθούμε κατ’ αρχάς με τη διάθεσή μας και να πάψουμε να ανησυχούμε ή να θυμώνουμε με το παραμικρό.

Η πιεσοθεραπεία στα σημεία βελονισμού ενισχύει τη φυσική ανοσία

Η Γιουέν προτείνει την τακτική πιεσοθεραπεία (μασάζ) του σημείου Ζου-σαν-λι (ST 36), που κάνει τον οργανισμό λιγότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη όγκων. Το σημείο Ζου-σαν-λι βρίσκεται περίπου τέσσερα δάκτυλα κάτω από το γόνατο και προς τα έξω. Συστήνει να τρίβουμε το σημείο αυτό όταν ξεκουραζόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση, καθώς είναι κάτι που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού μας συστήματος.

(The Epoch Times)

 

Των Teresa Zhang & May Cheng

5/5/2023

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε