Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Η βερβερίνη χορηγείται σε υγροκρυσταλλικά νανοσωματίδια. (Adobe Stock)

Αρχαίο φυτικό συμπλήρωμα δείχνει υποσχόμενο κατά του καρκίνου

Στο περιοδικό Pharmaceutics δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια μελέτη που ξεπερνά το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής ιατρικής και διαπιστώνει την ισχυρή αντικαρκινική επίδραση της βερβερίνης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ενώ η φυσική ένωση που βρίσκεται σε φυτά όπως ο κουρκουμάς και το βερβερίνη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί ευρέως στις κλινικές, σύμφωνα με τον Καμάλ Ντούα, Αυστραλο-Ινδό επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

«Όλη αυτή η ιστορική και αρχαία γνώση του φαρμακευτικού φυτού, [ήταν] γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην δυτική ιατρική», δήλωσε στην Epoch Times ο Ντούα, επικεφαλής ερευνητής και ανώτερος λέκτορας φαρμακευτικής.

Η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις ασθένειες και οι φοιτητές ιατρικής περνούν πολλά χρόνια στη σχολή μελετώντας το σώμα σε άρρωστη κατάσταση και τις ίδιες τις ασθένειες, ενώ, στις παραδοσιακές και αρχαίες ιατρικές πρακτικές, η χρήση της τροφής ως φάρμακο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες.

(norikko/Shutterstock)

Από όλα τα αγιουρβεδικά φάρμακα και τα αυτοφυή φαρμακευτικά φυτά που εξέτασε, βρήκε ότι η φυτική ένωση βερβερίνη ήταν η πιο εκπληκτική, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές από την Ιρλανδία (Ronan MacLoughlin), την Αυστραλία (Prof. Brian Oliver, Prof. Phil Hansbro, Keshav Raj Paudel και Bikash Manandhar), τη Σαουδική Αραβία (Abdullah Alnuqaydan και Abdulmajeed Almutary) και την Ινδία (Sachin Kumar Singh και Prof. Monica Gulati) διαπίστωσαν ότι η βερβερίνη σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του πνεύμονα, την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους να αναφέρονται ετησίως.

«Αυτό είναι δυνατό μέσω της αναστολής βασικών γονιδίων και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων», εξήγησε.

Μια προηγούμενη μελέτη της οποίας ηγήθηκε διαπίστωσε ότι η βερβερίνη μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή και τη βλάβη των υγιών πνευμονικών κυττάρων από τον καπνό του τσιγάρου.

Πως να πάρετε τη βερβερίνη

Η βερβερίνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία φυτών, όπως η Καναδική υδραστίδα, το Goldthread (Coptis), το σταφύλι του Όρεγκον, το Φελλόδεντρο και το Coptis chinensis, ένα είδος ανθοφόρου φυτού goldthread που προέρχεται από την Κίνα.

Μπορεί να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία ή μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν έμπιστο ειδικό υγείας και να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου.

Ο Ντούα σημειώνει ότι τα οφέλη του συμπληρώματος έχουν περιοριστεί από την έλλειψη ικανότητάς του να διαλύεται στο νερό και να απορροφάται από το έντερο, καθώς και από την τοξικότητα σε υψηλότερες δόσεις. Έχουν αναφερθεί πεπτικές παρενέργειες όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος.

Η βερβερίνη χορηγείται σε υγροκρυσταλλικά νανοσωματίδια. (Adobe Stock)

Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο χρήσης υγρών κρυσταλλικών νανοσωματιδίων για την ασφαλή και αποτελεσματική ενθυλάκωση μικρών δόσεων βερβερίνης στο εσωτερικό τους.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει πολλαπλές δόσεις. Έχει επίσης λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα διάφορα άλλα φάρμακα που βασίζονται σε χημικές ουσίες», δήλωσε.

Ο Δρ Οσίτα Ονούγκα (Dr. Osita Onugha), θωρακοχειρουργός και επίκουρος καθηγητής θωρακοχειρουργικής στο Saint John’s Cancer Institute στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, δήλωσε στο Medical News Today ότι είναι ελπιδοφόρο όταν οι ερευνητές βρίσκουν νέες επιλογές για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου από την Ανατολή.

«Η βερβερίνη είναι μέρος της ανατολικής ιατρικής και έτσι δεν είναι κάτι που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε στη δυτική ιατρική. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον επειδή εξετάζουμε πράγματα [που] γνωρίζουμε ότι έχουν κάποιο όφελος στην ανατολική ιατρική, [και τα βάζουμε] σε μια μελέτη για να βοηθήσουμε στη μετάδοσή τους στη δυτική ιατρική», δήλωσε ο Ονούγκα.

«Είναι πάντα πολλά υποσχόμενο, αλλά είναι σε ένα εργαστήριο και πολλά πράγματα που βρίσκουμε σε ένα εργαστήριο δεν χορηγούνται απαραίτητα στη θεραπεία των ασθενών», συνέχισε ο Ονούγκα.

«Το επόμενο βήμα σε αυτή την ανακάλυψη είναι να προχωρήσουμε σε προκλινικές μελέτες και στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές για να διερευνήσουμε τις πραγματικές θεραπευτικές δυνατότητές της, ώστε να φτάσει στις κλινικές».

Το μέλλον της βερβερίνης

Ο Ντούα συνεργάζεται τώρα στενά με εταιρείες με έδρα το Σίδνεϊ για να κάνει περαιτέρω έρευνα και να παραδώσει αυτά τα νανοσωματίδια στο κοινό.

Η επιτυχία της θα οδηγήσει την ομάδα να εξετάσει τη χρήση της και για άλλες ασθένειες, ακόμη και για το Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο Ντούα.

«Τώρα δοκιμάζουμε το ίδιο πράγμα σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα και επίσης στην πνευμονική ίνωση, επειδή η φλεγμονή είναι μια κοινή κατάσταση σε κάθε ασθένεια», είπε.

«Η φλεγμονή συμβαίνει σε κάθε ασθένεια, είτε πρόκειται για τον εγκέφαλο, το έντερο ή τους πνεύμονες, και η βερβερίνη έχει δείξει σαφώς ότι μειώνει τη φλεγμονή. Όταν μειώνει τη φλεγμονή, μπορεί επίσης να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε διάφορες άλλες καταστάσεις ασθενειών, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ίσως σε άλλες γαστρεντερικές ασθένειες».

Της Jessie Zhang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε