Σάββατο, 05 Οκτ, 2024
Μια ομάδα περιπατητών της θάλασσας Wadden Sea διασχίζει τη θάλασσα Βάντεν από το Χάλιγκ Λάνγκενες στο Ντάγκεμπουελ, στη βόρεια Γερμανία, στις 22 Ιουλίου 2013. (Christian Charisius/DPA/AFP μέσω Getty Images)

Αρχαιολόγοι βρήκαν απομεινάρια χαμένης γερμανικής πόλης που λέγεται ότι καταστράφηκε από «θεία τιμωρία»

Τα ερείπια του Ρούνγκχολτ, γνωστού ως η «Ατλαντίδα του Βορρά», βρίσκονται κάτω από το νερό

Αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια μιας εκκλησίας σε μια βυθισμένη μεσαιωνική πόλη στη Γερμανία και στην πορεία χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τη χαμένη πόλη Ρούνγκχολτ (Rungholt)- ένα μέρος που λέγεται ότι καταστράφηκε με θεϊκή παρέμβαση λόγω της ηθικής εξαχρείωσης του πληθυσμού της.

Γνωστή ως η «Ατλαντίδα του Βορρά», το Ρούνγκχολτ, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας στην περιοχή της Βόρειας Φριζίας, λέγεται ότι ήταν μια ακμάζουσα πόλη. Οι τελευταίες έρευνες έχουν βρει υπολείμματα της μεσαιωνικής πόλης στη Θάλασσα Βάντεν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της 24ης Μαΐου από το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς της Γερμανίας, το Ρούνγκχολτ πνίγηκε σε κύμα θύελλας το 1362.

Σε συνεργασία με ερευνητές από άλλα πανεπιστήμια, η αρχαιολογική ομάδα βρήκε «μια άγνωστη μέχρι σήμερα αλυσίδα μεσαιωνικών τεχνητών οικιστικών λοφίσκων μήκους δύο χιλιομέτρων» κοντά στο Σούντφαλ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα Βάντεν.

Ένας από τα τεχνητούς οικιστικούς λοφίσκους που βρήκαν έχει δομές που μπορούν «αναμφίβολα να ερμηνευτούν» ως θεμέλια μιας εκκλησίας με μέγεθος από 40 έως 15 μέτρα.

«Το εύρημα εντάσσεται έτσι στις τάξεις των μεγάλων εκκλησιών της Βόρειας Φρισίας», δήλωσε ο Μπέντε Σβεν Μάιχτσακ, αρχαιολόγος στο ROOTS Cluster of Excellence του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Η Ρουθ Μπλάνκενφελντ, αρχαιολόγος στο Κέντρο Βαλτικής και Σκανδιναβικής Αρχαιολογίας, δήλωσε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ευρήματος είναι η σημασία της εκκλησίας ως κέντρο της δομής του οικισμού και ότι το μέγεθός της «πρέπει να ερμηνευτεί ως ενορία με υπερκείμενη λειτουργία».

Ηθική υποβάθμιση

Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους που αναφέρει το Insider, οι κάτοικοι του Ρούνγκχολτ λέγεται ότι ζούσαν ανήθικη ζωή, κυρίως έναν τρόπο ζωής με υπερβολές, μέθη και ασέβεια. Γύρω στα Χριστούγεννα του 1362, μια συμμορία μεθυσμένων νεαρών λέγεται ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει έναν ιερέα να τελέσει την εξόδιο ακολουθία σε ένα γουρούνι.

Ο ιερέας πιστεύεται ότι πήγε στην εκκλησία και προσευχήθηκε να τιμωρήσει τους νεαρούς. Αφού έφυγε από την πόλη την επόμενη ημέρα, μια μεγάλη καταιγίδα έπληξε το Ρούνγκχολτ και το εξαφάνισε.

Πολλοί άνθρωποι των τεχνών έχουν ασχοληθεί με τον μύθο του Ρούνγκχολτ μέσα από μπαλάντες και τις εικαστικές τέχνες.

Η ύπαρξη του Ρούνγκχολτ επιβεβαιώθηκε επιστημονικά το 1938. Ρούνγκχολτ σημαίνει «χαμηλό δάσος» και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περιοχή πλημμύρισε κυρίως επειδή τα αναχώματα της πόλης ήταν πολύ χαμηλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ενός βορειοδυτικού κρατιδίου της Γερμανίας.

Δεδομένου ότι το Ρούνγκχολτ φημιζόταν για τον πλούτο του, οι κυνηγοί θησαυρών έψαχναν συχνά στην περιοχή.

Άλλες δομές

Εκτός από τη μεγάλη κύρια εκκλησία, ο οικισμός διαθέτει επίσης δύο τοποθεσίες μικρότερων εκκλησιών, ένα θαλάσσιο ανάχωμα με ένα παλιρροιακό λιμάνι-πύλη και συστηματικά συστήματα αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τον Ντένις Γουίλκεν, γεωφυσικό στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, οι οικισμοί της περιοχής που παραμένουν κάτω από λασπότοπους ερευνώνται με τεχνικές όπως η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και η μαγνητική βαθμιδωμετρία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ομάδα είναι σε θέση να προσδιορίσει πληροφορίες σχετικά με τις δομές των οικισμών και την ανάπτυξη του τοπίου.

«Οι αρχαιολογικές έρευνες σε επιλεγμένες τοποθεσίες παρέχουν μοναδικές γνώσεις για τη ζωή των αποίκων της Βόρειας Φρίσης και φέρνουν επανειλημμένα στο φως σημαντικά νέα ευρήματα από τις παλιρροιακές εκτάσεις», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Ωστόσο, τα πολιτιστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε «ακραίο κίνδυνο» από τη διάβρωση, αναφέρεται.

Βυθισμένες πόλεις

Όπως το Ρούνγκχολτ, υπάρχουν αρκετές παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο που έχουν καταποντιστεί από τις θάλασσες με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το ExplorersWeb.

Στην Ινδία, η μυθική πόλη Ντουράκα (Dwaraka), που πιστεύεται ότι ήταν η πρώιμη κατοικία της ινδουιστικής θεότητας Κρίσνα, λέγεται ότι βυθίστηκε στα νερά πριν από χιλιάδες χρόνια. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι αναζητούν τη μυθική πόλη.

Τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές ανακάλυψαν τελικά κάποια πιθανά ερείπια στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Γκουτζαράτ (Gujarat), ανασκάπτοντας τοίχους, κολώνες, δρόμους και κεραμικά.

Η πόλη λέγεται ότι βυθίστηκε στη θάλασσα λόγω τσουνάμι ή σεισμού.

Το Ισραήλ φιλοξενεί την αρχαιότερη βυθισμένη τοποθεσία στον κόσμο στο Ατλίτ Γιαμ (Atlit Yam). Το νεολιθικό χωριό ηλικίας 9.000 ετών ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’80, με τους επιστήμονες να βρίσκουν 65 ανθρώπινα λείψανα σε τάφους. Επιπλέον, βρέθηκαν επίσης υπολείμματα οστών ζώων, φυτών, εργαλείων και σπιτιών.

Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πόλη που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα π.Χ. στην Αίγυπτο. Η πόλη, που ονομάστηκε Θώνις-Ηράκλειον, η οποία ήταν λιμάνι, βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν ναούς αιγυπτιακών θεών, πολύπλοκες υδάτινες οδούς, φυλαχτά και διάφορα εργαλεία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε