Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 18 Απριλίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

Αρχείο: Οι πράκτορες του FBI που συμμετείχαν στην προσπάθεια του Facebook να συγκαλύψει την ιστορία με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν ήταν δωρητές των Δημοκρατικών

Δύο πράκτορες του FBI, των οποίων η επικοινωνία με τη Meta είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης της ιστορίας με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, ήταν δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως προκύπτει από τα αρχεία.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook, είπε στον Τζο Ρόγκαν στα τέλη Αυγούστου ότι η εταιρεία μείωσε ενεργά την εμβέλεια των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές του 2020, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απάντηση σε μια γενική συμβουλή του FBI προς τους υπαλλήλους του Facebook να είναι σε εγρήγορση για ρωσική προπαγάνδα πριν από τις εκλογές.

Η Λάουρα Ντέμλοου και ο Έλβις Τσαν επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τη Meta ως τα στελέχη του FBI που «συμμετείχαν στις επικοινωνίες μεταξύ του FBI και της Meta που οδήγησαν στην καταστολή από το Facebook της ιστορίας για τον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν», σύμφωνα με την τροποποιημένη καταγγελία (pdf) που κατατέθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Η Ντέμλοου υπηρετεί ως επικεφαλής της μονάδας του FBI για την καταπολέμηση της ξένης επιρροής (FITF) και ο Τσαν είναι επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου του FBI στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα αρχεία χρηματοδότησης εκστρατειών στον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δείχνουν ότι τόσο η Ντέμλοου όσο και ο Τσαν έχουν συνεισφέρει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Συγκεκριμένα, η Ντέμλοου δώρισε συνολικά 60 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών το 2020 και ο Τσαν δώρισε από 50 δολάρια στους βουλευτές Τζον Όσοφ (D-Ga.) και Ραφαέλ Γουόρνοκ (D-Ga.) ενόψει της εκλογικής τους αναμέτρησης τον Νοέμβριο του 2020.

Η είδηση των δωρεών των πρακτόρων του FBI στους Δημοκρατικούς έρχεται εν μέσω μακροχρόνιων ανησυχιών για πολιτική προκατάληψη στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας. Νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν ότι το FBI έκλεισε έρευνα για υποτιθέμενα εγκλήματα του Χάντερ Μπάιντεν λόγω ισχυρισμών για παραπληροφόρηση από Δημοκρατικούς νομοθέτες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία Έρικ Σμιτ μιλάει σε υποστηρικτές του στο Colton’s Annex στο Poplar Bluff, Mo, στις 30 Ιουλίου 2022. (Michael M. Santiago/Getty Images)

 

Η αγωγή καταγγέλλει τη σύμπραξη κυβέρνησης-τεχνολογικών κολοσσών

Η μήνυση της 6ης Οκτωβρίου, η οποία κατατέθηκε από τους Γενικούς Εισαγγελείς του Μιζούρι και της Λουιζιάνα, Έρικ Σμιτ και Τζεφ Λάντρι, έρχεται στο πλαίσιο μιας αγωγής που αφορά την Πρώτη Τροπολογία και ισχυρίζεται ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη λογοκρισία των χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες των τεχνολογικών κολοσσών για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων και για το φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν.

Η τροποποιημένη καταγγελία σημειώνει ότι την 1η Μαρτίου η Ντέμλοου έκανε παρουσίαση στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Ασφάλεια των Υποδομών του Οργανισμού (CISA), όπου «ανέφερε ότι η FITF του FBI «εμπλέκεται … με τους κατάλληλους εταίρους για την ανταλλαγή πληροφοριών»». Η καταγγελία αναφέρει ότι «Σύμφωνα με πληροφορίες και πεποιθήσεις, αυτή η ‘ανταλλαγή πληροφοριών’ περιλαμβάνει επικοινωνίες με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη λογοκρισία ή/και την καταστολή του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τα πρακτικά της συνάντησης της 1ης Μαρτίου (pdf), τα οποία προσκόμισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανακάλυψης της υπόθεσης, δείχνουν την Ντέμλοου να λέει ότι η FITF ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε έχει αναπτυχθεί σε 80 εργαζόμενους.

Η καταγγελία σημειώνει επίσης ότι μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «έχουν την έδρα τους στη γεωγραφική περιοχή του τμήματος του FBI στο Σαν Φρανσίσκο και ο Έλβις Τσαν είναι υπεύθυνος για θέματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο για το τμήμα αυτό». Ως εκ τούτου, ο Τσαν «έχει επιτελέσει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για λογαριασμό του FBI σχετικά με τη λογοκρισία και την καταστολή του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρεται στην καταγγελία.

Ο ίδιος ο Τσαν δήλωσε σε ένα πρόσφατο podcast ότι το γραφείο του Σαν Φρανσίσκο «συμμετείχε πολύ στην παροχή βοήθειας για την προστασία των αμερικανικών εκλογών το 2020», συνεργαζόμενος με ιδιωτικές εταιρείες και εκλογικούς αξιωματούχους. Είπε ότι συνεργάζεται στενά με τη διευθύντρια της CISA Τζεν Ίστερλι, η οποία έχει αποκαλυφθεί ότι συμμετείχε στην άσκηση πιέσεων σε εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας για να πατάξουν την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση.

«Μιλούσαμε με όλες αυτές τις οντότητες που ανέφερα τακτικά, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση», πρόσθεσε. «Και ακριβώς πριν από τις εκλογές, πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση. Αν έβλεπαν κάτι ασυνήθιστο, αν βλέπαμε κάτι ασυνήθιστο, μοιραζόμασταν πληροφορίες με τις εταιρείες τεχνολογίας, με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τις δικές τους πλατφόρμες. Σε αυτό το σημείο το FBI και η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τις εταιρείες».

Η καταγγελία σημειώνει επίσης ότι ο Τσαν «διοργάνωνε επανειλημμένα συναντήσεις με εκπροσώπους του LinkedIn από το 2020 έως το 2022 (σήμερα)» και ότι με βάση την ημερήσια διάταξη των συναντήσεων, «φαίνεται ότι οι συναντήσεις αυτές περιλάμβαναν συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των εκλογών και την καταστολή του εκλογικού λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Σύμφωνα με πληροφορίες και πεποιθήσεις, ο Τσαν οργάνωσε παρόμοιες συναντήσεις με άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε μία περίπτωση, ενημέρωσε το LinkedIn για ένα συγκεκριμένο προτεινόμενο χρονικό διάστημα για μια συνάντηση ότι μια άλλη εταιρεία είχε ήδη καταλάβει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η Ντέμλοου συμπεριλαμβανόταν συνήθως και σε αυτές τις συναντήσεις», αναφέρεται στην καταγγελία.

Χάντερ Μπάιντεν

Ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται επί του παρόντος υπό ομοσπονδιακή έρευνα για φερόμενη φορολογική απάτη, εγκλήματα άσκησης πίεσης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι οι επιχειρηματικές του συναλλαγές διερευνώνται.

Ο Χάντερ Μπάιντεν είχε δώσει το φορητό του υπολογιστή σε ένα συνεργείο επισκευής υπολογιστών στο Ντέλαγουερ τον Απρίλιο του 2019 και δεν τον πήρε ποτέ πίσω. Το FBI πήρε στην κατοχή του τον φορητό υπολογιστή τον Δεκέμβριο του 2019. Ο φορητός υπολογιστής έγινε θέμα εθνικής συζήτησης τον Οκτώβριο του 2020, αφού η New York Post έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο του σκληρού δίσκου του, ο οποίος περιείχε αρχεία διαφόρων επιχειρηματικών συμφωνιών, πορνογραφικές εικόνες και παράνομο περιεχόμενο. Το μέσο ανέφερε πρόσφατα ότι τα αρχεία των επιχειρηματικών συμφωνιών του Χάντερ Μπάιντεν και των υπερατλαντικών δραστηριοτήτων που βρέθηκαν στο φορητό υπολογιστή «θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από τους εισαγγελείς στην αναφερόμενη υπόθεση φορολογικών εγκλημάτων εναντίον του».

Ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ (R-Fla.), ο οποίος στα τέλη Μαρτίου καταχώρησε στα αρχεία του Κογκρέσου «περιεχόμενο από, αρχεία από και αντίγραφα από» το διαβόητο φορητό υπολογιστή, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πρέπει να επικεντρωθούν στη διερεύνηση του φορητού υπολογιστή, εάν κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022.

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε