Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Κινέζοι αστυνομικοί με μάσκες στέκονται μπροστά από την Πύλη Τιενανμέν στις 26 Ιανουαρίου 2020 στο Πεκίνο της Κίνας (Betsy Joles/Getty Images).

Αρχηγός κατασκοπείας της Αυστραλίας: Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι πιο πρόθυμοι να προδώσουν το ΚΚΚ και να διαρρεύσουν πληροφορίες

Από τον Daniel Y. Teng

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Αυστραλίας άφησε να εννοηθεί ότι δυσαρεστημένοι αξιωματούχοι σε μη δημοκρατικές κοινωνίες, όπως η Κίνα, είναι πιο πιθανό να προδώσουν τις κυβερνήσεις τους και να διαρρεύσουν πληροφορίες, καθώς τα καθεστώτα σφίγγουν τον έλεγχό τους.

Ο Πολ Σιμόν, γενικός διευθυντής της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας (ASIS) αποκάλυψε ότι ο οργανισμός επωφελείται όταν τα αυταρχικά καθεστώτα καταστέλλουν τη διαφωνία εντός των συνόρων τους.

«Όταν οι ηγέτες καταργούν τους σταθερούς πολιτικούς όρους, για παράδειγμα, καθίστανται υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της απογοήτευσης που αναδύεται εκ των έσω. Αυτό μας παρέχει ένα πλεονέκτημα», δήλωσε στο Ινστιτούτο Lowy στο Σίδνεϊ κατά την 70ή επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού.

Στη συνέχεια, ο Σιμόν δήλωσε ότι πιστεύει ότι όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι «που δεν είναι ευχαριστημένοι με την πορεία των κλειστών κοινωνιών» θα αρχίσουν να μιλούν ή να «παίρνουν ρίσκα» για να το κάνουν.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας δήλωσε ότι ενώ ταξίδευε στην Ινδία αναλογιζόταν την «ποικιλομορφία στο χρώμα του αρχαίου πολιτισμού της Ινδίας» και παρόλα αυτά, στην Κίνα, οι αρχές έχουν επιβάλει μια «μονοκουλτούρα».

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτό, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι όλο και περισσότερα σημάδια αξιωματούχων και ατόμων που ενδιαφέρονται για μια σχέση», είπε αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που επιδιώκουν να έχουν σχέση με την ASIS.

«Αυτό αποτελεί μια πραγματική ανησυχία σχετικά με την κουλτούρα τους, την έλλειψη ποικιλομορφίας στην κουλτούρα τους και την κατεύθυνση προς την οποία κατευθύνονται».

Οι αποκαλύψεις του επικεφαλής της ASIS ακολουθούν εκείνες της αποστασίας του  του Γουάνγκ Λιτσιάνγκ (Wang Liqiang) το 2019, πρώην μέλους της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Αυστραλία.

Ο Γουάνγκ έδωσε λεπτομέρειες για το πώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) χρηματοδοτούσε προσπάθειες υπονόμευσης του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, την ανάμειξη στις εκλογές της Ταϊβάν και την διείσδυση στους πολιτικούς κύκλους της Αυστραλίας.

Η απόφασή του να αυτομολήσει προέκυψε μετά από πολλή σκέψη και όταν σταδιακά συνειδητοποίησε τη «ζημιά που έκανε ο αυταρχισμός του ΚΚΚ στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η αντίθεσή μου προς το Κόμμα και τον κομμουνισμό γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη, οπότε έκανα σχέδια να εγκαταλείψω αυτή την οργάνωση», δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο χρόνος του στην Αυστραλία του επέτρεψε να βιώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να ντραπεί «περισσότερο για όσα κάνει το ΚΚΚ για να υπονομεύσει τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο».

«Έτσι αποφάσισα να εγκαταλείψω εντελώς τη δουλειά μου και να παραιτηθώ από το κόμμα».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ASIS έδωσε επίσης μια εικόνα για το είδος των πληροφοριών που προσπαθούν να αποκτήσουν οι πράκτορές του.

Ο Σιμόν είπε επίσης ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κανείς τέτοιου είδους πληροφορίες, και ο ένας είναι μέσω της κακής πειθαρχίας των ηγετών μιας χώρας ή ενός καθεστώτος στον τρόπο που επικοινωνούν -δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο άλλος ήταν μέσω ενός συνδυασμού ανθρώπινων πληροφοριών και τεχνητής νοημοσύνης.

«[Η ανθρώπινη νοημοσύνη] έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αυτή την πρόσβαση στις προθέσεις των ηγετών, και πραγματικά αυτό είναι το είδος της αιχμής για το οποίο μιλάω», πρόσθεσε. «Είναι κάτι ιδιαίτερο για το οποίο πρέπει να εργαστούμε πολύ, πολύ σκληρά για να το βρούμε».

Ο Σιμόν αποκάλυψε επίσης ότι η ASIS είχε στείλει μια μικρή ομάδα για να βοηθήσει στην εκκένωση των Αυστραλών στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν έπαιρναν τον έλεγχο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τη Χονιάρα στις Νήσους Σολομώντα με τον ομόλογό του από το Γραφείο Εθνικών Πληροφοριών, Άντριου Σίρερ, για να συζητήσουν τις ανησυχίες γύρω από τη συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη με το κινεζικό καθεστώς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε