Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
ΓΙα ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και δωροληψία κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος του Παναμά.

Αρχίζει η δίκη του Ρικάρδο Μαρτινέλι, πρώην προέδρου του Παναμά

Χθες Τρίτη άρχισε, ενώπιον παναμαϊκού δικαστηρίου, η δίκη του πρώην προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, για μια από τις υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά που τον βαραίνουν, κάτι που ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στο σχέδιό του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024 για να εξασφαλίσει νέα θητεία στο αξίωμα του αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Μαρτινέλι και άλλοι 14 συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται πως αγόρασαν το 2020 με δημόσιο χρήμα την πλειοψηφία των μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης Editora Panamá América, στον οποίο ανήκουν η ομώνυμη εφημερίδα και οι λαϊκές εφημερίδες Crítica και Día a Día.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης εξαγοράστηκε μέσω διαφόρων ανώνυμων εταιρειών, στους λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκε με αδιαφανή τρόπο ποσό 43,9 εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενο από δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε ο πρώην πρόεδρος (2009-2014) σε αντάλλαγμα για αναθέσεις δημοσίων έργων.

Ο λαϊκιστής πρώην πρόεδρος δεν ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τον επίσημο ιστότοπο της παναμαϊκής δικαιοσύνης. Οι συνήγοροί του προσκόμισαν στο δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό που ανέφερε πως πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ευκατάστατος επιχειρηματίας 71 ετών, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, δηλώνει αθώος: διαβεβαιώνει πως δεν καταχράστηκε ποτέ ούτε «πεντάρα» και καταγγέλλει την «πολιτική δίκη» που, κατ’ αυτόν, μοναδικό σκοπό έχει να μην αναδειχθεί ξανά στην προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο, τον Μάιο του 2024.

Ο κ. Μαρτινέλι αντιμετωπίζει παράλληλα κατηγορίες για δωροληψία στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, που σάρωσε προέδρους και άλλους πολιτικούς σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Εκτός αυτών, τον βαραίνει ακόμη μια ποινική δίωξη επειδή φέρεται να λάμβανε προμήθειες για αναθέσεις δημοσίων έργων κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αρκετές δημοσκοπήσεις φέρουν -παρά τις συνεχιζόμενες δικαστικές του περιπέτειες- τον κ. Μαρτινέλι να είναι το φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, τα περισσότερα κόμματα του Παναμά δεν έχουν ακόμη αναδείξει τους υποψηφίους τους, εκκρεμεί ακόμη να διεξαχθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε