Δευτέρα, 11 Νοέ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στην XIV σύνοδο κορυφής των BRICS σε εικονική μορφή μέσω βιντεοκλήσης, στη Μόσχα, στις 23 Ιουνίου 2022. (Mikhail Metzel/Sputnik/AFP μέσω Getty Images)

Αργεντινή και Ιράν ζητούν να ενταχθούν στην ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών που περιλαμβάνει Κίνα και Ρωσία

Η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αίτηση ένταξης για να γίνουν μέλη της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστή ως BRICS, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η BRICS περιλαμβάνει τις κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, και είναι ένα ακρωνύμιο για αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η συμμετοχή του Ιράν στην ομάδα BRICS «θα έχει ως αποτέλεσμα προστιθέμενες αξίες και για τις δύο πλευρές», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ο Χατιμπζαντέχ σημείωσε ότι ενώ η BRICS δεν είναι ένα συμβατικό μπλοκ, διαθέτουν έναν «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είχε ήδη «μια σειρά διαβουλεύσεων» με την BRICS σχετικά με την αίτηση.

Η ιδέα της ομάδας διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ, σε μια μελέτη του 2001 με τίτλο «Building Better Global Economic BRICs» (Οικοδομώντας καλύτερες παγκόσμιες οικονομικές BRICs)(pdf).

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, οι χώρες BRICS έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια και η ομάδα έχει ως στόχο την «προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας».

«Στόχος της είναι επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και να δημιουργήσει έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο», σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Σε ξεχωριστή δήλωση τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Αργεντινή είχε επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην ομάδα.

Ευελπιστώντας να γίνει μέλος

«Ενώ ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι να αποσυνδέσει, να απαγορεύσει ή να χαλάσει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλη της BRICS», έγραψε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Αργεντινοί αξιωματούχοι δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστούν για άμεσο σχόλιο.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες απεικονίζεται κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-7 στο κάστρο Elmau, στη νότια Γερμανία, στις 27 Ιουνίου 2022. (Markus Schreiber/POOL/AFP via Getty Images)

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνάντηση των BRICS+ στις 24 Ιουνίου ότι η χώρα του ελπίζει να γίνει πλήρες μέλος της ένωσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική συντονισμού των πολιτικών που ενισχύουν την ατζέντα των χωρών του παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ο Φερνάντεζ.

«Είμαστε ασφαλείς και υπεύθυνοι προμηθευτές τροφίμων, αναγνωρισμένοι στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της εφαρμοσμένης εφοδιαστικής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνο ικανοί να παράγουμε και να εξάγουμε τρόφιμα. Γνωρίζουμε επίσης πώς να παρέχουμε υπηρεσίες και να εκπαιδεύουμε ειδικούς, ώστε άλλες χώρες να αυξήσουν την παραγωγική τους αποτελεσματικότητα και να βελτιώσουν έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», πρόσθεσε ο Φερνάντεζ. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε πλήρη μέλη αυτής της ομάδας εθνών».

Κατά τη διάρκεια αυτής της εικονικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αργεντινός ηγέτης ζήτησε επίσης «ειρήνη στην Ουκρανία», ενώ άλλα έθνη της BRICS κάλεσαν για ανανέωση των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Συζητήσαμε επίσης τις ανησυχίες μας σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, των οργανισμών του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ [Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού] για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση.

Εγωιστικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών

Η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική απείχαν προηγουμένως από την ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μόνο στη βάση της ειλικρινούς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει αναπτυχθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των κακοσχεδιασμένων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών, τα οποία, χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, μεταθέτουν στην πραγματικότητα τα δικά τους λάθη μακροοικονομικής πολιτικής στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης της BRICS.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο κόσμος χρειάζεται την ηγεσία των χωρών της BRICS για τον καθορισμό μιας ενοποιητικής και θετικής πορείας για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά πολυπολικού συστήματος διακρατικών σχέσεων που θα βασίζεται στους οικουμενικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε