Πέμπτη, 28 Σεπ, 2023
Από το 2012, το μικρό νησί Λαμπεντούζα έχει υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, ζωντανούς ή νεκρούς.

Ασφυκτιά η Λαμπεντούζα – Επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ

Στη Λαμπεντούζα, το μικρό νησί της νότιας Ιταλίας που απέχει μόλις 113 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας σε ευθεία γραμμή, οι συνεχείς αφίξεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών  δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες, για τη βελτίωση των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προσφέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση 14 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Όπως διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν, η χρηματοδότηση αυτή θα διατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, που συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές και την υπηρεσία ασύλου της ΕΕ.

«Η προτεραιότητα θα δοθεί στους ευάλωτους μετανάστες, ιδιαίτερα τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις εγκύους, τις μητέρες που είναι μόνες με μικρά παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία», συμπληρώνεται.

Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για να διατίθενται προσωρινή φιλοξενία, ιματισμός, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και για την ασφαλή μεταφορά από τη Λαμπεντούζα σε άλλα κέντρα υποδοχής στην Ιταλία.

Ήδη μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία, πολύ συχνά με αναξιόπλοα σκάφη, πάνω από 72.300 άνθρωποι. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ο αριθμός των αφίξεων ήταν περίπου 30.000.

Στα τέλη Ιουνίου, στο κέντρο υποδοχής στο μικρό νησί βρίσκονταν 3.250 άνθρωποι, ενώ η ονομαστική του χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τις 400 θέσεις, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε