Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ της Ρωσίας, μιλάει στην Παρασκοβίβκα της Ουκρανίας, σε αυτό το στιγμιότυπο από αχρονολόγητο βίντεο που κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου 2023. (Concord Press Service/via Reuters)

Άσυλο στη Λευκορωσία για τον Πριγκόζιν – δεν θα του ασκηθεί δίωξη για την ανταρσία του, δηλώνει το Κρεμλίνο

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, θα μετακομίσει στη γειτονική Λευκορωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό αυτού που φαινόταν να είναι ένα ένοπλο πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και περίπου 20 χρόνια, συμφώνησε νωρίτερα να τερματίσει αυτό που περιέγραψε ως «πορεία για τη δικαιοσύνη» με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας, μετά από μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το γραφείο του Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο ότι ο Λευκορώσος ηγέτης είχε την έγκριση του Πούτιν για τη διαμεσολάβηση σε μια συμφωνία που πέτυχε να σταματήσει την αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων της Βάγκνερ προς τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι, βάσει της συμφωνίας, ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία και οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του στη Ρωσία θα αποσυρθούν.

Οι μαχητές της Βάγκνερ που συμμετείχαν στην ένοπλη εξέγερση δεν θα αντιμετωπίσουν αντίποινα σε αναγνώριση της προηγούμενης υπηρεσίας τους στη Ρωσία.

Μαχητές της ιδιωτικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ διακρίνονται πάνω σε άρμα μάχης, ενώ αναπτύσσονται κοντά στην έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στην πόλη Ροστόφ. Ρωσία, 24 Ιουνίου 2023. (Stringer/Reuters)

 

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις παραχωρήσεις που έγιναν στον Πριγκόζιν, προκειμένου να συμφωνήσει να διατάξει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Βάγκνερ, εκτός από την εγκεκριμένη από τον Πούτιν εγγύηση για την ασφάλειά του.

«Δεν υπάρχουν άλλοι όροι για τους οποίους μπορώ να σας πω», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ενώ χαρακτήρισε τα γεγονότα της ημέρας «τραγικά».

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν ανέβηκε στο κανάλι του στο Telegram για να δημοσιεύσει ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο έλεγε ότι διέταξε τους άνδρες του να γυρίσουν πίσω για να αποφύγει να «χύσει ρωσικό αίμα».

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο οποίος πριν από δεκαετίες διηύθυνε ένα πλωτό εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη, στο οποίο σύχναζε ο Πούτιν όταν ήταν δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση 200 χλμ. από τη Μόσχα.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, κύριος της στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, καταγράφει τις βιντεοσκοπημένες διευθύνσεις του στο Ροστόφ της Ρωσίας, στις 24 Ιουνίου 2023. (Prigozhin Press Service via AP)

 

Η υπόσχεση του Πούτιν ότι ο Πριγκόζιν θα παραμείνει σώος και αβλαβής ήταν μια έντονη μεταστροφή σε σχέση με την προηγούμενη υπόσχεσή του να επιβάλει σκληρή τιμωρία στους στασιαστές.

«Όλοι εκείνοι που σκόπιμα μπήκαν στο δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας», είχε δηλώσει ο Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Κρεμλίνο.

Σε απάντηση, ένας προκλητικός Πριγκόζιν τόνισε ότι ο ίδιος και οι άνδρες του δεν είχαν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν.

Στη σύντομη αλλά τολμηρή εκστρατεία τους κατά των κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών της Ρωσίας, οι δυνάμεις του Πριγκόζιν κατάφεραν να καταλάβουν το Ροστόφ, έναν κόμβο εφοδιασμού στη νότια Ρωσία που αποτελεί κλειδί για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν εθεάθη να φεύγει από το Ροστόφ αργότερα το Σάββατο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτης της στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, σφίγγει το χέρι υποστηρικτών του, καθώς ετοιμάζεται να φύγει από το Ροστόφ της Ρωσίας, στις 24 Ιουνίου 2023. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Η Βάγκνερ στην Ουκρανία

Η Ομάδα Βάγκνερ, επίσημα γνωστή ως PMC Wagner ή Wagner Private Military Company, είναι μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Εν μέσω της πιο πρόσφατης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Βάγκνερ παρείχαν στο Κρεμλίνο σημαντική υποστήριξη, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος των σκληρότερων μαχών στην περιοχή του Ντονμπάς, με σημαντικές απώλειες στη μάχη για το Μπαχμούτ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής της Βάγκνερ στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν γινόταν όλο και πιο επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Μετά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών απωλειών της Βάγκνερ σε αιματηρές ανταλλαγές πυροβολισμών στη μάχη για τον Μπαχμούτ, ο Πριγκόζιν προέβαλε μια σειρά κατηγοριών κατά της στρατιωτικής ηγεσίας, μεταξύ άλλων ότι δεν προμήθευαν την Βάγκνερ με αρκετά πυρομαχικά.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group, κρατάει τη ρωσική σημαία μπροστά από τους στρατιώτες του στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας, σε στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 20 Μαΐου 2023. (Prigozhin Press Service via AP)

 

Το αποκορύφωμα ήταν μια καταγγελία που έκανε ο Prigozhin στις 23 Ιουνίου σε ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram εναντίον του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο ο επικεφαλής της Βάγκνερ κατηγόρησε ότι «κατέστρεψε» τους μαχητές του με υποτιθέμενη αεροπορική επιδρομή του ρωσικού στρατού, καλώντας σε ένοπλη ανταρσία.

Στην κριτική του, ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ δεν στόχευσε τον Πούτιν, αλλά εστίασε τις επιθέσεις του στους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες. Κατηγόρησε τον Σοϊγκού ότι σχεδίαζε προσωπικά μια επιχείρηση για την καταστροφή των μαχητών της Βάγκνερ.

«Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι το Συμβούλιο Διοικητών της Βάγκνερ πήρε την απόφαση να σταματήσει “το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία”, η οποία παραμελεί και καταστρέφει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών», αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο ηγέτης της Βάγκνερ υποσχέθηκε να «αντιμετωπίσει» αυτούς που κατέστρεψαν τους Ρώσους στρατιώτες και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ουκρανία μετά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος δήλωσε στο Telegram ότι η προώθηση της Βάγκνερ προς τη Μόσχα δεν ήταν «πραξικόπημα» αλλά «πορεία για τη δικαιοσύνη».

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει και άλλο κεφάλαιο στη βραχύβια ανταρσία του Πριγκόζιν.

«Όποιος πιστεύει ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα, κάνει μεγάλο λάθος», δήλωσε στο Fox News σε συνέντευξή της η Ιβάνα Στράντνερ, ερευνήτρια στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

Ο Πούτιν «απεχθάνεται την απιστία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και [ο Πριγκόζιν] μετακομίζοντας στη Λευκορωσία δεν εγγυάται ότι δεν θα δοκιμάσει και αυτός το παράθυρο ή το τσάι», πρόσθεσε η Στράντνερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει επανάληψη περιπτώσεων όπου πέφτουν από ένα παράθυρο ή να δηλητηριάζοντα εκείνοι που θυμώνουν τον Ρώσο πρόεδρο.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε