Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Η υπόθεση είναι μια πολιτική δίωξη, κάτι που «δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ στην Αμερική», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για το κατηγορητήριο εναντίον του.

Αθώος δηλώνει ο Τραμπ στην υπόθεση των εκλογών του 2020

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δήλωσε αθώος σε μια τρίτη σειρά ποινικών κατηγοριών.

Φορώντας το σήμα κατατεθέν του, μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, ο κος Τραμπ, 77 ετών, εμφανίστηκε ενώπιον της Δικαστού Μοξίλα Ουπαντίαγια (Moxila Upadhyaya) στις 3 Αυγούστου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, στην πρωτεύουσα της χώρας.

Πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, τον Τζον Λάουρο στα αριστερά του και τον Τοντ Μπλανς στα δεξιά του, ο κος Τραμπ καθόταν στο τραπέζι της υπεράσπισης με σοβαρή έκφραση και περιστασιακά κοίταζε τον ειδικό σύμβουλο Τζακ Σμιθ, τον εισαγγελέα που του απήγγειλε τις κατηγορίες.

Το 45σέλιδο κατηγορητήριο, που κατατέθηκε την 1η Αυγούστου από τον κο Σμιθ, κατηγορεί τον κ. Τραμπ για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την παρεμπόδιση της πιστοποίησης των ψήφων για την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 6 Ιανουαρίου 2021 και κατά του δικαιώματος των πολιτών να ψηφίζουν.

Ο κος Τραμπ χαμογέλασε λίγο μετά την ορκωμοσία του – άκουσε και έγνεψε καθώς η δικαστής διάβαζε μεγαλόφωνα τις κατηγορίες και τις ποινές που αντιμετωπίζει.

Ο πρώην πρόεδρος σηκώθηκε όρθιος και παρέμεινε όρθιος, ενώ ο κος Λάουρο πήγε στο βήμα και άρχισε να μιλάει, λέγοντας ότι παραιτήθηκε από την ανάγνωση ολόκληρου του κατηγορητηρίου. Ερωτηθείς για το τι δηλώνει, ο κος Τραμπ απάντησε: «Αθώος».

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους κατηγορούμενους σε υποθέσεις που σχετίζονται με την παραβίαση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ δεν θα τεθεί υπό κράτηση, βάσει συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δικηγόρων του. Όμως, βάσει της συμφωνίας, του απαγορεύεται να συζητήσει την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς διατάχθηκαν να καταθέσουν υπόμνημα εντός επτά ημερών για να προτείνουν ημερομηνία δίκης και να προβλέψουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η δίκη.

«Η υπόθεση αυτή θα ωφεληθεί από την κανονική τάξη, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας δίκης», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Τόμας Γουίντομ. Ο δικαστής απάντησε ότι η δίκη θα είναι «δίκαιη».

Ωστόσο, ο κος Λάουρο διαφώνησε με την πρόταση της κυβέρνησης για ταχεία δίκη, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε τρία χρόνια για να ερευνήσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες. Ομοίως, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ χρειάζονται χρόνο για να προετοιμάσουν μια σωστή υπεράσπιση, είπε.

Ο κος Λάουρο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «τεράστιου» όγκου πληροφοριών που πρέπει να αφομοιωθούν, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών δεδομένων, έντυπων εγγράφων και αθωωτικών πληροφοριών.

Ο κος Γουίντομ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να παραδώσει «σημαντικό» όγκο υλικού που ανακαλύφθηκε.

Η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. της 28ης Αυγούστου ενώπιον της Δικαστού Τάνια Τσάτκαν, στην οποία έχει ανατεθεί η επίβλεψη της υπόθεσης. Η δικαστής Τσάτκαν σκοπεύει να ορίσει τότε ημερομηνία δίκης, σύμφωνα με την δικαστή Ουπαντίαγια. Στον κο Τραμπ έχει επιτραπεί να μην εμφανιστεί σε αυτή την ακρόαση.

Μιλώντας στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρίγκαν μετά την απαγγελία των κατηγοριών, ο κος Τραμπ χαρακτήρισε το γεγονός ως «μια θλιβερή ημέρα για την Αμερική».

Ο κος Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του για τις συνθήκες που παρατήρησε κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Ήταν επίσης πολύ λυπηρό να περνάω μέσα από την Ουάσιγκτον και να βλέπω τη βρωμιά και την παρακμή. Αυτό δεν είναι το μέρος από το οποίο έφυγα», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του.

Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η υπόθεση ήταν μια πολιτική δίωξη, κάτι που «δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί στην Αμερική».

«Πρόκειται για τη δίωξη του προσώπου που προηγείται σημαντικά στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται επίσης του Μπάιντεν με πολύ μεγάλη διαφορά», είπε.

«Έτσι, αν δεν μπορείτε να τον νικήσετε, τον καταδιώκετε ή τον διώκετε ποινικά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό στην Αμερική.»

Former President Donald Trump’s motorcade leaves the E. Barrett Prettyman federal courthouse after he was arraigned on Jan. 6 charges in Washington on Aug. 3, 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Η αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φεύγει από το ομοσπονδιακό δικαστήριο E. Barrett Prettyman μετά την απαγγελία των κατηγοριών για την 6η Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, στις 3 Αυγούστου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Protesters gather around the E. Barrett Prettyman federal courthouse after former President Donald Trump was arraigned on Jan. 6 charges in Washington on Aug. 3, 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Διαδηλωτές συγκεντρώνονται γύρω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο E. Barrett Prettyman μετά από την απαγγελία των κατηγοριών στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την 6η Ιανουαρίου. Ουάσιγκτον, 3 Αυγούστου 2023.

 

Press members gather at the E. Barrett Prettyman federal courthouse in Washington on Aug. 3, 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Μέλη του Τύπου συγκεντρώνονται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο E. Barrett Prettyman στην Ουάσιγκτον, στις 3 Αυγούστου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Το κατηγορητήριο

Οι δικηγόροι του κου Τραμπ υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο αποτελεί επίθεση στον πολιτικό λόγο του πρώην προέδρου, ο οποίος προστατεύεται από το Σύνταγμα. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι κατηγορίες θα απορριφθούν διότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κου Σμιθ ότι ο κος Τραμπ «εν γνώσει του» διέδωσε «ψευδείς ισχυρισμούς» σχετικά με τις εκλογές, ο πρώην πρόεδρος είχε πραγματική πίστη στην αλήθεια των ισχυρισμών αυτών.

Δημοσιογράφοι, προσωπικό ασφαλείας και δικηγόροι γέμισαν την αίθουσα του δικαστηρίου όπου ο κος Τραμπ, οι δικηγόροι του και οι εισαγγελείς άκουγαν καθώς η δικαστής, ακολουθώντας τις συνήθεις διαδικασίες, διάβασε δυνατά τις κατηγορίες και άκουσε σύντομες παρατηρήσεις από τους δικηγόρους πριν αποδεχθεί την άρνηση του κου Τραμπ για τις κατηγορίες και ορίσει την επόμενη ημερομηνία ακρόασης.

Ο κος Τραμπ ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον του για πολιτικούς λόγους. Όμως ο κος Μπάιντεν αρνείται ότι κατευθύνει συγκεκριμένες ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον του κου Τραμπ. Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι δύο τους φαίνεται να είναι προγραμματισμένοι για μια ρεβάνς το 2024. Ο κος Τραμπ δεν παραδέχθηκε ποτέ τη νίκη του κ. Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και υποστήριξε ότι οι εκλογές ήταν «κλεμμένες». Οι προσπάθειές του να αμφισβητήσει ή να ανατρέψει τις εκλογές θεωρούνται πλέον ως εγκληματική συμπεριφορά σε ένα κατηγορητήριο τεσσάρων κατηγοριών.

Το κοινό αποκλείστηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Μερικοί παρακολούθησαν τη διαδικασία μέσω κλειστού κυκλώματος στις αίθουσες για τους υπεράριθμους.

Pro-Trump protesters gather around the E. Barrett Prettyman federal courthouse in Washington on Aug. 3, 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Διαδηλωτές υπέρ του Trump συγκεντρώνονται γύρω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο E. Barrett Prettyman στην Ουάσιγκτον, στις 3 Αυγούστου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

"Blacks for Trump" protesters gather around the E. Barrett Prettyman federal courthouse in Washington on Aug. 3, 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Διαδηλωτές υπέρ του Trump συγκεντρώνονται γύρω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο E. Barrett Prettyman στην Ουάσιγκτον, στις 3 Αυγούστου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Χώρος διεξαγωγής

Καθώς το 92% των ψήφων που δόθηκαν στην Περιφέρεια της Κολούμπια το 2020 πήγε στον κο Μπάιντεν, οι δικηγόροι του κου Τραμπ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη δίκη σε πιο φιλόξενο πολιτικό έδαφος, όπως η Βιρτζίνια.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του κου Τραμπ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι, όπως προκύπτει από το παρελθόν της, η δικαστής Τσάτκαν μπορεί να έχει την τάση να αντιμετωπίσει αυστηρά τον κο Τραμπ.

Η δικαστής ήταν διορισμένη από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και επέβαλε σκληρές ποινές φυλάκισης σε άλλους κατηγορούμενους της 6ης Ιανουαρίου. Η δικαστής Τσάτκαν ανταποκρίθηκε ή υπερέβη τις συστάσεις καταδίκης των εισαγγελέων σε αυτές τις υποθέσεις.

Επίσης, είχε και στο παρελθόν συναλλαγές με τον κο Τραμπ και έχει αποφανθεί εναντίον του σε πολλές υποθέσεις.

Το 2021, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κου Τραμπ ότι το εκτελεστικό απόρρητο θα έπρεπε να είχε εξαιρέσει από τη δημοσιοποίηση έγγραφα του Λευκού Οίκου που σχετίζονται με την 6η Ιανουαρίου. Σε εκείνη την περίπτωση, έγραψε ότι τα επιχειρήματα του κου Τραμπ φαινόταν να βασίζονται στην «αντίληψη ότι η εκτελεστική του εξουσία ‘υπάρχει στο διηνεκές’ … αλλά οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες και ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος».

Former U.S. President Donald Trump holds an umbrella as he arrives at Reagan National Airport following an arraignment in a Washington, D.C. court in Arlington, Virginia, on Aug. 3, 2023. (Tasos Katopodis/Getty Images)
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρίγκαν, μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, στις 3 Αυγούστου 2023. (Τάσος Κατωπόδης/Getty Images)

 

Η υπεράσπιση

Ο κος Λάουρο, σε συνέντευξή του στον Τζαν Τζέκιλεκ της Epoch Times στις 2 Αυγούστου, είπε ότι υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση εναντίον του κου Τραμπ: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πλήρης παρουσίαση όλων των θεμάτων των εκλογές του 2020.»

Περαιτέρω, ο κος Λάουρο δήλωσε ότι ο πελάτης του επικεντρώθηκε στο να βρει την αλήθεια, όχι να την εμποδίσει, και ότι πιστεύει στην αλήθεια των ισχυρισμών του ότι οι εκλογές «εκλάπησαν».

Αποκαλύπτοντας έξι ανώνυμους, μη κατηγορούμενους «συνωμότες» στο κατηγορητήριο, ο κος Σμιθ φαίνεται ότι προσπαθεί να τους αποθαρρύνει από το να καταθέσουν για τον κο Τραμπ, είπε ο κος Λάουρο, επειδή οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα θα φοβούνται ότι θα μπορούσαν να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Με βάση τις περιγραφές και τα συμφραζόμενα, οι πέντε από τους έξι συνωμότες πιστεύεται ότι είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε δικηγόρος του κου Τραμπ, οι δικηγόροι Τζον Ήστμαν, Σίντνεϊ Πάουελ και Κένεθ Τσέσμπορο και ο Τζέφρι Κλαρκ, πρώην δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης σε θέματα πολιτικής δικαιοσύνης.

Ο κος Λάουρο υποστήριξε ότι οι δικηγόροι του κου Τραμπ δεν επέδειξαν παράνομη συμπεριφορά όταν τον συμβούλευαν σχετικά με τις προκλήσεις των εκλογών. Παρείχαν νομικές συμβουλές, είπε, και δεν θεωρούσαν ότι έκαναν κάτι παράνομο.

Η Look Ahead America (LAA), μια μη κομματική οργάνωση που παρακολουθεί τις υποθέσεις της 6ης Ιανουαρίου, πρόσθεσε το όνομα του κου Τραμπ στη βάση δεδομένων της που απαριθμεί περισσότερους από «1.000 πολιτικά διωκόμενους Αμερικανούς, που έχουν στοχοποιηθεί για τη διαμαρτυρία για τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του 2020».

Σύμφωνα με την LAA, «η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων και φυλακισθέντων αντιμετώπισε κατηγορίες για μη βίαιες πράξεις και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κατηγορηθεί για εξέγερση», παρά τη συχνή χρήση του όρου αυτού από τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης.

Εκτός από το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον, ο κος Τραμπ αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες για λανθασμένο χειρισμό εγγράφων, βάσει των πολιτειακών νόμων της Νέας Υόρκης και των ομοσπονδιακών νόμων της Φλόριντα. Έχει δηλώσει αθώος και σε αυτές τις υποθέσεις και ισχυρίζεται ότι όλες οι κατηγορίες έχουν ως στόχο να ματαιώσουν την τρίτη υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Της Janice Hisle με τη συμβολή των Jackson Richman, Joseph Lord και Madalina Vasiliu. 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε