Παρασκευή, 02 Δεκ, 2022
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 25 Μαρτίου 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Αθώος ο Τραμπ για δεύτερη φορά στη δίκη για την αποπομπή του

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε από την Γερουσία πως δεν είναι ένοχος για υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Πενήντα επτά γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Τραμπ. Μια καταδίκη απαιτεί την πλειοψηφία 67 ψήφων.

Οι 43 γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Τραμπ είναι όλοι Ρεπουμπλικάνοι. Όλοι οι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του. Επτά Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με στους Δημοκρατικούς.

«Είχα ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη δέουσας διαδικασίας και συνταγματικότητας αυτής της δίκης, για αυτό το λόγο ψήφισα δύο φορές. Όμως ως ένορκος, είχα το καθήκον να ακούσω τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και να διατηρήσω ένα καθαρό μυαλό, κάτι που έκανα», δήλωσε ο γερουσιαστής Τόμι Τούμπερβιλ (Ρεπουμπλικάνος-Αλάσκα), ο οποίος ψήφισε κατά της καταδίκης.

«Αφότου άκουσα τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν, ψήφισα κατά της καταδίκης για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος, ότι δεν θεωρώ πως η Γερουσία έχει την εξουσία να εκδικάσει έναν απλό πολίτη».

«Οι υπεύθυνοι της Βουλής για την διαδικασία αποπομπής ξεκίνησαν μια αντισυνταγματική δίκη για να εξευτελίσουν τον πρώην πρόεδρο και τους υποστηρικτές του. Δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τίποτα, παρά μόνο να πληγώσουν τον αμερικανικό λαό. Πέτυχαν ένα πράγμα – την απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν (Ρεπουμπλικανή-Τενεσί), που επίσης ψήφισε κατά.

Οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν ήδη σκεφτεί να απαλλάξουν τον Τραμπ πριν από την έναρξη της δίκης.

«Βρίσκονταν στη θέση να ψηφίσουν, ανεξαρτήτως των σωστών αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός-Μέριλαντ) στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Σε αυτήν την εικόνα, ο υπεύθυνος της της διαδικασίας αποπομπής, Τζέιμι Ράσκιν (Δημοκρατικός-Μέριλαντ) μιλά, καθώς ολοκληρώνει τα επιχειρήματα του στη δεύτερη δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλτ Τραμπ στη Γερουσία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. (Senate Television via AP)

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε την διαδιακασία αποπομπής του Τραμπ στις 13 Ιανουαρίου, την ώρα που βρισκόταν ακόμη στην εξουσία για ένα μόνο άρθρο κατηγορίας, υποκίνηση εξέγερσης, ισχυριζόμενη πως ήταν πίσω από την εισβολή του Καπιτωλίου των ΗΠΑ μια εβδομάδα πριν.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή υπηρέτησαν ως υπεύθυνοι κατηγορίας προσπαθώντας να πείσουν τη Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ.

«Γερουσιαστές, ποιο μεγαλύτερο αδίκημα θα μπορούσε να διαπράξει κανείς από το να υποκινήσει μια βίαιη εξέγερση στην έδρα της κυβέρνησής μας, κατά την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας;», δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ο επικεφαλής της απαγγελίας κατηγοριών Τζέιμι Ράσκιν (Δημοκρατικός-Μέριλαντ).

Ο Τραμπ, όχι μόνο προκάλεσε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια κάθισε και παρακολούθησε «με απόλαυση» καθώς το κτίριο δεχόταν επίθεση όπως ισχυρίστηκε, «παραβιάζοντας έναν ιερό όρκο συμπεριλαμβανομένου της εγκατάλειψης του καθήκοντος».

Οι δικηγόροι του Τραμπ ισχυρίστηκαν ότι η δίκη ήταν αντισυνταγματική, καθώς ο πρώην πρόεδρος είναι πλέον απλός πολίτης και κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι έδειξαν επιλεκτικά επεξεργασμένα βίντεο παραλείποντας βασικά στοιχεία, όπως του ότι ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου, να πάνε στο Καπιτώλιο «ειρηνικά και πατριωτικά».

Ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία πέρυσι για δύο κατηγορίες σχετικά με ένα τηλεφώνημα που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ, σε δήλωση του μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου, είπε ότι έχει δοθεί στους Δημοκρατικούς «το ελεύθερο να υποτιμήσουν το κράτος δικαίου, να δυσφημίσουν την επιβολή του νόμου, να ενθαρρύνουν τα πλήθη, να δικαιολογήσουν τους ταραξίες και να μετατρέψουν τη δικαιοσύνη σε ένα εργαλείο πολιτικής εκδίκησης».

Είπε επίσης ότι πάντα θα υπερασπίζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «το ακλόνητο κράτος δικαίου, τους ήρωες της επιβολής του νόμου, και το δικαίωμα των Αμερικανών να συζητούν ειρηνικά και με τιμή τα καθημερινά θέματα, χωρίς κακία και μίσος».

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε