Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν στην αεροπορική βάση του Χσιντσού στο Χσιντσού της Ταϊβάν, στις 11 Ιανουαρίου 2023. (Ann Wang/Reuters)

Αξιωματικός της Ταϊβάν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη σπάνια αλληλεπίδραση με το ΝΑΤΟ

Σιντσού, Ταϊβάν – Ένας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν αποκάλυψε την Τετάρτη λεπτομέρειες μιας σπάνιας αλληλεπίδρασης μεταξύ του στρατού του νησιού και του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας πώς παρακολούθησε ένα εξάμηνο ακαδημαϊκό πρόγραμμα με ανώτερους αξιωματούχους στην Ιταλία.

Η Ταϊβάν, που διεκδικείται από την Κίνα ως δικό της έδαφος, δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με κανένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει στενούς αμυντικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την κύρια διεθνή πηγή όπλων του νησιού και το μεγαλύτερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αεροπορική βάση Σιντσού στη βόρεια Ταϊβάν, ο αντισυνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας Γου Μπονγκ-γιενγκ δήλωσε ότι είχε παρακολουθήσει ένα εξάμηνο μάθημα στο Αμυντικό Κολέγιο του ΝΑΤΟ στη Ρώμη το 2021, επιστρέφοντας στην Ταϊβάν τον περασμένο Ιανουάριο.

«Αυτή ήταν μια ακαδημαϊκή ανταλλαγή, όχι στρατιωτική», δήλωσε. «Φυσικά ήταν πολύ περίεργοι για την Ταϊβάν».

«Πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση της χώρας μας και τις ικανότητές μας», είπε.

Το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε στο Reuters ότι ο Γου δεν ήταν ο πρώτος αξιωματικός που στάλθηκε στο κολέγιο άμυνας. Δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες.

Ενώ οι στρατοί της Ταϊβάν και των ΗΠΑ συνεργάζονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της Ταϊβάν που εκπαιδεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το νησί έχει μόνο περιορισμένες αλληλεπιδράσεις με άλλους ξένους στρατούς.

Στη νέα στρατηγική του αντίληψη που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ περιέγραψε την Κίνα ως πρόκληση για τα «συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες» της συμμαχίας, ως οικονομική και στρατιωτική δύναμη που παραμένει «αδιαφανής όσον αφορά τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της ανάπτυξη».

Η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές πιέσεις της στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια για να διεκδικήσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της, οι οποίες απορρίπτονται σθεναρά από την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχτεί επίθεση και λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Την Κυριακή, η Κίνα πραγματοποίησε και πάλι πολεμικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, τη δεύτερη φορά που το κάνει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Τον Αύγουστο, η Κίνα οργάνωσε πολεμικά παιχνίδια μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν για να εκφράσει την οργή της για την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Το Σιντσού, περισσότερο γνωστό διεθνώς ως κόμβος παραγωγής ημιαγωγών, φιλοξενεί επίσης μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις του νησιού με ευθύνη για την άμυνα του βορρά της Ταϊβάν.

Αεροπορικές ασκήσεις με τη συμμετοχή των γαλλικής κατασκευής Mirage της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιήθηκαν ενώπιον των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη, σε κάτι που το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αποτελεί μέρος ασκήσεων ρουτίνας.

Η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν είναι καλά εκπαιδευμένη, αλλά επισκιάζεται από εκείνη της Κίνας και έχει υποστεί πίεση από το γεγονός ότι πρέπει επανειλημμένα να αγωνίζεται για να αποτρέψει σχεδόν καθημερινές επιδρομές κινεζικών αεροσκαφών κοντά στο νησί και στην αεράμυνα της ζώνης της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε