Τρίτη, 05 Μαρ, 2024

Αξιωματούχοι: Πυρκαγιά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ουκρανία μετά από «βομβαρδισμό» που προκάλεσε φλόγες

Πυρκαγιά στον χώρο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία -του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη- έσβησε μετά από βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές, νωρίς την Παρασκευή.

Η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι η πυρκαγιά έσβησε, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Facebook ότι δεν υπήρξαν θύματα στο περιστατικό.

Η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου είναι πλέον εξασφαλισμένη, μετέδωσε η ανατολικοευρωπαϊκή ειδησεογραφική πηγή Nexta, επικαλούμενη τον επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης της Ζαπορόζιε.

Ο δήμαρχος του Ενερχοντάρ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο. Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στο Ενερχοντάρ, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο, αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ δήλωσε στο Telegram, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters: «Ως αποτέλεσμα των συνεχών εχθρικών βομβαρδισμών των κτιρίων και των μονάδων του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια καίγεται». Είπε ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα, είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν απώλειες, χωρίς να διευκρινίσει. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάληψη του εργοστασίου και έχουν εισέλθει στην πόλη με άρματα μάχης.

Ο εκπρόσωπος του σταθμού παραγωγής ενέργειας, Αντρέι Τουζ, ανακοίνωσε επίσης την πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

«Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, υπάρχει πυρκαγιά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Επαναλαμβάνω: ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχει ξεσπάσει πυρκαγιά», δήλωσε, σύμφωνα με μετάφραση του Associated Press.

Προειδοποίησε για «πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου» στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. «Απαιτούμε να σταματήσουν τα πυρά βαρέων όπλων στα ενεργειακά μπλοκ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τουζ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ένας από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης έπιασε φωτιά, προσθέτοντας ότι έχει πυρηνικά καύσιμα στο εσωτερικό του, αλλά βρίσκεται υπό ανακαίνιση και δεν λειτουργεί.

Το περιστατικό προκάλεσε συναισθηματικές αντιδράσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους. Σε δήλωση μέσω βίντεο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσικά άρματα μάχης βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό και ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκκένωση όλη την Ευρώπη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας! Καμία χώρα δεν έχει ρίξει ποτέ πυρά εναντίον πυρηνικών ενεργειακών μπλοκ», είπε. «Ρωσικά τανκς βάλλουν κατά των μπλοκ πυρηνικής ενέργειας στον ατομικό ηλεκτροσταθμό. Έχουν τεχνολογία θερμικής όρασης. Ξέρουν ακριβώς τι στοχεύουν.

«Η Ουκρανία είναι 15 ατομικά μπλοκ, αν υπάρξει έκρηξη-θα είναι το τέλος όλων! Είναι το τέλος της Ευρώπης, είναι η εκκένωση της Ευρώπης. Μόνο η επείγουσα δράση της Ευρώπης μπορεί να σταματήσει τον ρωσικό στρατό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε δήλωσή του στο Twitter, έγραψε: «Ο ρωσικός στρατός πυροβολεί από όλες τις πλευρές κατά του NPP Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης. Η φωτιά έχει ήδη ξεσπάσει. Αν ανατιναχθεί, θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το Τσέρνομπιλ! Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν την πυρκαγιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας!»

Η Epoch Times δεν μπορούν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο ατομικός παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter ότι ενημερώθηκε από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά ότι «δεν έχει αναφερθεί καμία αλλαγή στα επίπεδα #ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού #Ζαπορίζια».

«Η #Ουκρανία ενημερώνει τον ΙΑΕΑ ότι η πυρκαγιά στο χώρο του πυρηνικού σταθμού #Zaporizhzhia δεν έχει επηρεάσει τον “ουσιώδη” εξοπλισμό, το προσωπικό του σταθμού λαμβάνει μέτρα μετριασμού», ανέφερε ο ΙΑΕΑ σε άλλη ανάρτηση.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ζελένσκι για την πυρκαγιά και «ενώθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι προτρέποντας τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τους διασώστες έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με την Τζιλ Χρούμπι, η οποία είναι υφυπουργός πυρηνικής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και διαχειρίστρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, για να ενημερωθεί για την κατάσταση. Ο Μπάιντεν «θα συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει εισέλθει στην ένατη ημέρα της, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η επιχείρηση αποτελεί απάντηση στις απειλές από την Ουκρανία και αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της χώρας. Είπε τότε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο να καταλάβει την Ουκρανία και δεν σκοπεύει να στοχεύσει αμάχους. Είπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει «να καταθέσει αμέσως τα όπλα του». Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη περαιτέρω κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.

Ο Ivan Pentchoukov, το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε