Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Η Nadine Maenza, η τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, μιλάει σε φόρουμ για την Προμήθεια Οργάνων και την Εξωδικαστική Εκτέλεση στην Κίνα στο Καπιτώλιο στις 10 Μαρτίου 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Αξιωματούχος: «Όχι άλλο» στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα με καταναγκαστική εργασία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Crossroads» της EpochTV, η Ναντίν Μαένζα (Nadine Maenza), πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε ότι προκειμένου να αποτραπεί αποτελεσματικά η καταναγκαστική εργασία στην Κίνα από τις μεγάλες εταιρείες για την κατασκευή των προϊόντων τους, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά.

Εάν οι εταιρείες αυτές δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ της Κίνας «χρησιμοποιώντας Τούρκους μουσουλμάνους και άλλους για να παράγουν τα προϊόντα τους δωρεάν, θα κοστίζει περισσότερο να αγοράσει κανείς ένα ζευγάρι Nike», δήλωσε η Μαένζα.

Οι εταιρείες αυτές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται προκειμένου να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές- διαφορετικά, θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανταγωνιστούν άλλους κατασκευαστές, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

«[Τότε] η Κίνα δεν θα είχε την ευκαιρία που έχει αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτεί τις αγορές μας κατακλύζοντάς τες με φτηνά εργατικά χέρια, επειδή έχουν παραχθεί από σκλάβους», επισήμανε η Μαένζα.

«Κοιτάμε πίσω και κατηγορούμε αυτή την άλλη γενιά που επέτρεψε να συμβεί η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μετά είμαστε εδώ και το επιτρέπουμε να συμβεί, επειδή θέλουμε να εξοικονομήσουμε μερικά δολάρια σε ένα ζευγάρι παπούτσια, ή σε μια τσάντα, ή σε ρούχα γυμναστικής».

«Ο ευκολότερος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση θα ήταν να πει ο αμερικανικός λαός “όχι πια”, και θα ωφελούσε πραγματικά οικονομικά τις εταιρείες να σταματήσουν την εμπλοκή τους στη καταναγκαστική εργασία».

Αν οι άνθρωποι σταματούσαν να αγοράζουν προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί με καταναγκαστική εργασία, όλες οι εταιρείες θα ήθελαν να έχουν αυτό το «σημάδι ελέγχου, που λέει ότι είναι απαλλαγμένες από κάθε είδους καταναγκαστική εργασία σε άλλα αγαθά, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουν περισσότερα χρήματα», δήλωσε η Μαένζα.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα ότι μπορεί να έχουν στο σπίτι τους αντικείμενα που έχουν παραχθεί με εργασία σκλάβων. Και αν το ήξεραν, θα έκαναν διαφορετικές επιλογές στις αγορές τους».

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει με όλα τα μάτια στραμμένα στην Κίνα, συνέχισε η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα υπάρξουν περισσότερα άρθρα, ειδήσεις και περισσότερες ευκαιρίες για να καλέσουν όλες εκείνες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία στην Κίνα.

«Θα πρέπει να υποστηρίζουμε εταιρείες που δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους πρακτικές».

Τον Δεκέμβριο τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που απαγορεύει την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες αγαθών που παράγονται με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων ή ορισμένων εθνοτικών μειονοτήτων ή μελών άλλων διωκόμενων ομάδων στη Σιντζιάνγκ.

Γυναίκες Ουιγούρες εργάζονται σε εργοστάσιο ρούχων στην κομητεία Χοτάν, στην επαρχία Σιτζιάνγκ της Κίνας, στις 27 Απριλίου 2019. (Azamat Imanaliev/Shutterstock)

 

«Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πούμε στις αμερικανικές εταιρείες: δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή προϊόντων που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αντιβαίνει στις αξίες μας, ενάντια σε κάθε είδους πρότυπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυτό το διακομματικό νομοσχέδιο, γνωστό και ως νόμος για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, καθιστά ένα ατράνταχτο τεκμήριο-ότι κάθε προϊόν που κατασκευάζεται στη Σιντζιάνγκ κατασκευάζεται με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας, δήλωσε η Μαένζα.

Ωστόσο, εάν ένας κατασκευαστής συνεργάζεται με μια εταιρεία εκεί που δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία, η εταιρεία αυτή μπορεί να πιστοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια τα προϊόντα που παράγονται μπορούν να πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.

Η Μαένζα δήλωσε ότι η νομοθεσία αυτή θεωρήθηκε ως «τεράστια απειλή» από πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nike, γι’ αυτό και την πολέμησαν.

Μια γυναίκα περπατά μπροστά από ένα λογότυπο της Nike σε εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο στις 2 Ιουνίου 2021. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

 

Η Nike αρνήθηκε σε ανακοίνωσή της ότι «άσκησε πιέσεις κατά του νόμου περί πρόληψης της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων ή οποιασδήποτε άλλης προτεινόμενης νομοθεσίας για την αναγκαστική εργασία».

«Ενώ η Nike δεν προμηθεύεται άμεσα βαμβάκι ή άλλες πρώτες ύλες, η ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο πρώτων υλών είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουμε συνεχώς. Συνεργαζόμαστε στενά με τους προμηθευτές μας, τις βιομηχανικές ενώσεις, τις μάρκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να δοκιμάσουμε πιλοτικές προσεγγίσεις ιχνηλασιμότητας και να χαρτογραφήσουμε τις πηγές των υλικών, ώστε να μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα υλικά στα προϊόντα μας παράγονται με υπεύθυνο τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο νόμος για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των καταχρήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Κίνα, δήλωσε η Μαένζα, και ενώ «μπορεί να μην σταματήσει όλα τα προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας, καθιστά πλέον σαφές ότι αυτό κάνει η Κίνα» και αυτό το γεγονός δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ αντιτάχθηκε στην πραγματικότητα στον νόμο για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, σημείωσε η πρόεδρος.

Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλες, μικρές ή μεσαίες, συνδέονται με πολλούς τρόπους με την Κίνα, ή έχουν κάποιο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού τους που προέρχεται από την Κίνα, ή υπάρχουν θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη σχέση αυτών των επιχειρήσεων με την Κίνα, δήλωσε η Μαένζα.

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις είναι πραγματικά απρόθυμες να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Κίνα, πρόσθεσε.

Η Μαένζα και τρία μέλη της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει υπέστησαν κυρώσεις από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας τον Δεκέμβριο.

Η ίδια πιστεύει ότι οι κυρώσεις τους επιβλήθηκαν επειδή κατήγγειλαν την κρατική καταπίεση των Ουιγούρων, των Θιβετιανών, των χριστιανών, των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και επειδή καταδίκασαν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και τα εγκλήματα εναντίον τους. Ο άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η ίδια και άλλοι επίτροποι έκαναν κάποιες αρκετά σκληρές συστάσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες ακολουθήθηκαν, εξήγησε η Μαένζα.

Η Επιτροπή έχει κάνει εκθέσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα από την ίδρυσή της το 1998, αλλά η έκκλησή της για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα δεν συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια, όταν τα εγκλήματα αυτά αυξήθηκαν σε τεράστιο βαθμό, δήλωσε η Μαένζα.

«Έφτασε στο σημείο που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια».

Ella Kietlinska and Joshua Philipp

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε