Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ο Dr. Ashish Jha, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, μιλάει σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σε μια εικόνα αρχείου της 2ας Ιουνίου 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για μάσκες: Καμία μελέτη δεν δείχνει ότι «λειτουργούν και τόσο καλά» κατά της COVID-19

Καμία μελέτη δεν δείχνει ότι οι μάσκες λειτουργούν καλά κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος όπως της COVID-19, παραδέχτηκε κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία μελέτη στον κόσμο που να δείχνει ότι οι μάσκες λειτουργούν τόσο καλά», δήλωσε ο Dr. Ashish Jha, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την COVID-19, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης με το Philadelphia Inquirer.

Ο Jha έκανε τη δήλωση αυτή καθώς προωθούσε τις επενδύσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ως τρόπο μείωσης των λοιμώξεων από την COVID-19.

«Έτσι, δεν πρόκειται ποτέ να έχετε το είδος του οφέλους από την υποχρεωτική μάσκα όλο το χρόνο, όπως θα είχατε από την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, και επιπλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο Jha. «Έτσι, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο κάνουμε πολλά και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε πραγματικά τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τους πόρους που διαθέτουν για να κάνουν αυτές τις επενδύσεις και να αρχίσουν να βελτιώνουν πραγματικά το φιλτράρισμα του εξαερισμού στα κτίρια».

Η παραδοχή του Jha είναι ασυνήθιστη για τον ίδιο, καθώς συμβούλευε συχνά τους ανθρώπους να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υπερθεμάτιζε την αποτελεσματικότητά τους.

«Οι μάσκες μειώνουν δραματικά τη μετάδοση με σταγονίδια και αερολύματα. Όταν όλοι σε ένα περιβάλλον φορούν μάσκα, η εξάπλωση του ιού, ακόμη και σε στενή επαφή, είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο Jha, τότε κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, σε επιτροπή του Κογκρέσου τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Έτσι, νομίζω ότι η επιστήμη σχετικά με τις μάσκες είναι στην πραγματικότητα αρκετά σαφής. Και υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας και της επιστήμης ότι οι μάσκες λειτουργούν», δήλωσε ο Jha από το βήμα του Λευκού Οίκου τον Ιούλιο.

«Ένα άλλο πράγμα που βοηθά τόσο στην πρόληψη των λοιμώξεων όσο και στην εξάπλωση είναι οι μάσκες», δήλωσε ο Jha τον ίδιο μήνα κατά τη διάρκεια μιας διαφορετικής ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης, ο Jha δήλωσε ότι «η άποψή μου σχετικά με αυτό είναι πραγματικά αρκετά σαφής, δηλαδή, τα στοιχεία δείχνουν ότι αν είχατε υψηλής ποιότητας μάσκες, κάνει σαφώς τη διαφορά, τόσο στην πρόληψη της εξάπλωσης σε άλλους- οι κακής ποιότητας μάσκες, οι υφασμάτινες μάσκες που δεν εφαρμόζουν καλά, απλά, ειδικά ενάντια στην Όμικρον, πιθανώς δεν κάνουν και πολλά».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Jha έχει κάνει μια σειρά από αβάσιμες ή ψευδείς δηλώσεις από τότε που ανέλαβε τη θέση του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του ψευδούς ισχυρισμού ότι κανένα από τα εμβόλια COVID-19 δεν έχει σοβαρές παρενέργειες.

Ειδικοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει από το 2021 ότι υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής της καρδιάς.

Στο Twitter, ο Jha έκανε boost μια ανάρτηση που έλεγε ότι ο Jha, ενώ μιλούσε για μελέτες μάσκας, έθετε το θέμα ότι «ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων μπορεί να έχει τεράστιο συνολικό αποτέλεσμα στη δημόσια υγεία όσον αφορά τη μείωση όλων των αναπνευστικών ασθενειών».

«Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι ένα βασικό πρόσθετο επίπεδο προστασίας, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παρακάμψουμε τον καθαρισμό/φίλτρο του αέρα εσωτερικών χώρων ως βασικό βήμα για την προστασία όλων», ανέφερε η ανάρτηση, από την Kimberly Prather, διευθύντρια του Κέντρου Χημικής Καινοτομίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.

Οι μόνες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές σχετικά με τις μάσκες κατά της COVID-19 έδειξαν ελάχιστο έως καθόλου όφελος από τη χρήση τους. Με βάση τα αποτελέσματα, είναι «εκπληκτικό το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να επιβάλλουν εντολές για μάσκες», έγραψε πρόσφατα στο Twitter ο Martin Kulldorff, ανώτερος μελετητής στο Brownstone Institute.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αγωνίζεται για την επαναφορά της εντολής χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια, ενώ έχει επίσης διατηρήσει σε ισχύ εντολές εμβολίων για διάφορους τομείς. Η εντολή για τις μάσκες και οι περισσότερες εντολές για τα εμβόλια έχουν ακυρωθεί ή με άλλο τρόπο μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια.

Μια πεταμένη μάσκα προσώπου απεικονίζεται στο πεζοδρόμιο στο Long Beach της Καλιφόρνιας, στις 22 Αυγούστου 2020. (Apu Gomes/AFP via Getty Images)

 

Μελέτη για την μάσκα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους δημόσιων μεταφορών, ανεξάρτητα από τα επίπεδα COVID-19 στη γύρω κοινότητα, και συνιστούν μάσκες σε άλλους εσωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα είναι υψηλά.

Μια μελέτη παρατήρησης του CDC το 2021 (pdf) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απαιτήσεις μάσκας μειώνουν τις λοιμώξεις στα σχολεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά κρουσμάτων σε μια κομητεία της Αριζόνα που είχε εντολές μάσκας και συνέκριναν τα ποσοστά σε μια άλλη κομητεία της Αριζόνα που δεν είχε εντολές και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη δεύτερη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «η καθολική μάσκα, εκτός από τον εμβολιασμό όλων των επιλέξιμων μαθητών, μελών του προσωπικού και του διδακτικού προσωπικού και την εφαρμογή άλλων μέτρων πρόληψης, παραμένει απαραίτητη για την πρόληψη της COVID-19 σε περιβάλλοντα Κ-12».

Η χρονική περίοδος που εξετάστηκε ήταν από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2021.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησης του CDC υποστήριξε επίσης τη χρήση μάσκας, διαπιστώνοντας ότι οι μάσκες μείωσαν τις πιθανότητες θετικής εξέτασης.

Οι εξωτερικοί ερευνητές, ωστόσο, επέκτειναν την πρώτη μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της εντολής χρήσης μάσκας και των χαμηλότερων επιπέδων παιδιατρικών κρουσμάτων COVID-19.

Οι Dr. Tracy Høeg και Ambarish Chandra εξέτασαν δεδομένα από 565 κομητείες. Διαπίστωσαν ότι στις κομητείες χωρίς εντολές μάσκας υπήρχαν πρόσθετα κρούσματα μετά από δύο εβδομάδες από την επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά μετά από εννέα εβδομάδες, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

«Η συσχέτιση μεταξύ των εντολών για μάσκες στα σχολεία και των κρουσμάτων δεν παρέμεινε στο διευρυμένο δείγμα», έγραψαν οι συγγραφείς στην επιστημονική εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Infection τον Δεκέμβριο. «Οι μελέτες παρατήρησης των παρεμβάσεων είναι επιρρεπείς σε πολλαπλές μεροληψίες και παρέχουν ανεπαρκή στοιχεία για τη σύσταση εντολών μάσκας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε