Κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Παρασκευή ότι η επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Κίνας και μια «σειρά από αρκετά εξωτικές μορφές όπλων» αναδεικνύουν την κρίσιμη απαίτηση για «εντατικό διάλογο» για τον μετριασμό των πυρηνικών κινδύνων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο Φόρουμ Ασπεν για την Ασφάλεια ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα, ώστε να αποκτήσουν αμοιβαία κατανόηση των αντίστοιχων δογμάτων, προθέσεων και τρόπων λειτουργίας τους.
«Ένα πράγμα που επεσήμανα στους Κινέζους ομολόγους μου τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι σε διάφορα σημεία της κρίσης στην Ουκρανία, όταν είδαμε πυρηνικές απειλές από τη ρωσική πλευρά, είναι ότι γνωρίζαμε πώς να το αντιμετωπίσουμε αυτό επειδή έχουμε δεκαετίες μυϊκής μνήμης με τους Ρώσους στη συνεργασία για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου, τον στρατηγικό έλεγχο των εξοπλισμών [και] τη βασική σηματοδότηση», δήλωσε.
«Δεν το έχουμε αυτό με την Κίνα, και αυτό είναι εγγενώς αποσταθεροποιητικό και είναι κάτι που πρέπει να δημιουργήσουμε μέσω εντατικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.
Επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει «διαθέσιμη» να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση και κάλεσε το Πεκίνο να κάνει το ίδιο.
«Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η κινεζική πλευρά θα επιλέξει να συμμετάσχει μαζί μας σε αυτό, διότι αυτό ανάγεται στις βασικές ευθύνες των πυρηνικών δυνάμεων, και είναι μια ικανότητα στην οποία βλέπουμε ότι το Πεκίνο δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή», είπε.
Εκθέσεις του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η Κίνα θα αποκτήσει 1.000 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2030 και 1.500 μέχρι το 2035. Ομοίως, το καθεστώς διαθέτει σήμερα περισσότερους εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την αιτιολογία ότι η πυρηνική του ισχύς «απέχει πολύ από το να είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία» και υποσχέθηκε να διατηρήσει την αμυντική πυρηνική του πολιτική.
Πιθανή σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι ανέλαβαν ταξίδια στο Πεκίνο, συμμετέχοντας σε συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους του ΚΚΚ για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει «πραγματική δυνατότητα» να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, παρά τον εγγενή ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αν είμαστε ξεκάθαροι, άμεσοι και αφήσουμε στην άκρη τα συναισθήματα, τη ρητορική και κάποια από αυτά τα μεγαλύτερα, φιλοσοφικά πλαίσια και απλά μπούμε στον πυρήνα των πρακτικών, υπάρχει, νομίζω, μια πραγματική δυνατότητα για μια σταθερή σχέση», σημείωσε.
«Ακόμη και αν αυτή η σχέση είναι εγγενώς ανταγωνιστική και θα περιλαμβάνει πράγματα που θα κάνουμε εμείς που δεν αρέσουν στο Πεκίνο και πράγματα που θα κάνει το Πεκίνο που δεν θα αρέσουν σε εμάς», πρόσθεσε.
«Αλλά η διπλωματία έχει να κάνει με το να μπορείς να διαχειριστείς αυτό το σύνολο των δομικών παραγόντων, και αυτό είναι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή», είπε.
Το ΚΚΚ φοβάται ότι οι δικλείδες ασφαλείας μπορεί να ωφελήσουν τις ΗΠΑ
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι το ΚΚΚ απορρίπτει τη δημιουργία «δικλείδων ασφαλείας» στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ανάλογο με το να δέσει κανείς τη ζώνη ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο, κάτι που θα ενθάρρυνε τον οδηγό να επιταχύνει και θα οδηγούσε σε σύγκρουση.
Οι δικλείδες ασφαλείας έχουν ως στόχο τη διαχείριση των εντάσεων και την προώθηση της σταθερότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Αλλά το ΚΚΚ ανησυχεί ότι η ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας μπορεί να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, δήλωσε ο Σάλιβαν.
«Και αυτό που προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε είναι ότι στην πραγματικότητα η ζώνη ασφαλείας είναι μια πολύ καλή αναλογία, επειδή η χρήση ζωνών ασφαλείας έχει μειώσει δραματικά το κόστος και τις συνέπειες των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και είναι ένα εγγενώς καλό πράγμα στις διεθνείς σχέσεις, όπως είναι και στον αυτοκινητόδρομο», είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε κάθε επίπεδο στρατιωτικής επικοινωνίας για να αποφύγουν το λάθος, τον εσφαλμένο υπολογισμό, την κλιμάκωση, και ειλικρινά, η ΛΔΚ δεν το κάνει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίσημη ονομασία της Κίνας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της κινεζικής άμυνας Λι Σανγκφού δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια για τις στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η Κίνα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινήματος αυταρχικών εθνών -συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας- που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη διεθνή κοινότητα μέσω της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Για το σκοπό αυτό, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιδράσει στις απειλές αυτές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεργαστεί με το Πεκίνο για να το φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν είναι διαφανής σχετικά με την κλίμακα της πυρηνικής της επέκτασης.
«Ως παγκόσμια δύναμη, η Κίνα έχει παγκόσμιες ευθύνες. Και το Πεκίνο, επίσης, θα επωφεληθεί από την αυξημένη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια των συμφωνιών ελέγχου των εξοπλισμών», δήλωσε στις 18 Απριλίου.
«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επανεξετάσουμε και να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας σε έναν πιο επικίνδυνο και ανταγωνιστικό κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα».
Ο Andrew Thornebrooke συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.