Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Η χρόνια έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την εργασία σας, τις σχέσεις σας και την ζωή σας, αλλά καταστρέφει και την ικανότητα του σώματός σας να θεραπεύεται. (Anna Violet/Shutterstock)

Αϋπνία – μια ολοκληρωμένη ματιά στις φυσικές θεραπείες

Του Michael Edwards

Πρέπει να είχα μετρήσει εκατομμύρια πρόβατα όταν υπέφερα τακτικά από αϋπνία. Ξάπλωνα στο κρεβάτι κοιτάζοντας το ταβάνι ή, ακόμα χειρότερα, κοιτάζοντας το ρολόι. Τα λεπτά περνούσαν. Περνούσαν οι ώρες. Μετρούσα τις ώρες μέχρι να χρειαστεί να σηκωθώ. Έξι ώρες. Πέντε ώρες. Τέσσερις. Ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένος ήμουν, δεν μπορούσα να κοιμηθώ.

Η αϋπνία μπορεί να είναι εξουθενωτική και επικίνδυνη και κάθε χρόνο πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα οφείλονται στην κούραση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η οδήγηση υπό εξάντληση μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας και το να απολαμβάνετε την ζωή σας, αλλά προκαλεί επίσης καταστροφή στο ορμονικό σας σύστημα, στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και στην ικανότητα του σώματός σας να θεραπεύεται (αναγεννιόμαστε ενώ κοιμόμαστε).

Δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα με επικίνδυνες παρενέργειες. Χρησιμοποιήστε αυτές τις φυσικές θεραπείες για να επαναφέρετε τον κύκλο του ύπνου σας και να τερματίσετε την αϋπνία.

Γείωση κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ

Ας μπούμε στο ψητό πριν μπούμε σε όλα τα υπόλοιπα: Για τους περισσότερους ανθρώπους, το κάμπινγκ είναι απλά η καλύτερη θεραπεία για την αϋπνία. Αν μπορείτε να φύγετε για λίγες μέρες, πάρτε μαζί σας πολλά βιολογικά προϊόντα και άλλες υγιεινές τροφές, αναζητήστε τροφή αν ξέρετε πώς, και πηγαίνετε να κοιμηθείτε έξω! Αφήστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές στο σπίτι. Αφήστε το τηλέφωνό σας στο αυτοκίνητο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για διαλογισμό. Γράψτε. Κάντε γιόγκα. Το πιο σημαντικό, κοιμηθείτε στο έδαφος – όχι σε τροχόσπιτο, στο αυτοκίνητό σας ή σε δωμάτιο. Ο στόχος σας είναι να αποφορτιστείτε, να κάνετε ένα διάλειμμα από τους περισπασμούς και αποφύγετε το τεχνητό φως και να χρησιμοποιήσετε το φυσικό φως και τα μαγνητικά πεδία για να επαναφέρετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. Μέχρι την τρίτη ημέρα, σχεδόν όλοι θα κοιμούνται λίγο μετά το σούρουπο, όπως το σχεδίασε η φύση.

Το κάμπινγκ και η σωστή διατροφή θα λειτουργήσουν για την αϋπνία των περισσότερων ανθρώπων, αλλά για πολλούς ανθρώπους, το κάμπινγκ δεν είναι εφικτή. Και για ορισμένους, η ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να χρειαστεί να συμβεί πριν από τα οφέλη του κάμπινγκ.

Διάφορα είδη αϋπνίας

Υπάρχει η αϋπνία έναρξης, η οποία είναι το πρόβλημα με τον ύπνο, και υπάρχει η αϋπνία συντήρησης, η οποία είναι το πρόωρο ξύπνημα από τον ύπνο και η αδυναμία επαναφοράς στον ύπνο (μαριχουάνα και αλκοόλ).

Η αϋπνία έναρξης προκαλείται συχνά από άγχος, κατάθλιψη, πόνο, διαταραχή μετατόπισης του ύπνου και την ενεργητικότητα του μυαλού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν, όχι τόσο επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή επιλέγουν να μην κοιμηθούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να διαταράξει τον ρυθμό του ύπνου του σώματος προκαλώντας αϋπνία. Όταν προσπαθούν να κοιμηθούν νωρίτερα, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είναι, το σώμα τους δεν συνεργάζεται. Φανταστείτε πόσο πιο εύκολο ήταν να πέσετε για ύπνο την πιο κατάλληλη ώρα πριν από την τεχνολογία, πριν από το τεχνητό φως, ακόμη και πριν από το φως των κεριών. Το κάμπινγκ είναι μια προφανής επιλογή για όσους έχουν απλά ανάγκη να επαναφέρουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς και να βρουν λίγη ηρεμία.

Η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες μεταβαλλόμενες ψυχικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία λειτουργώντας το υπερδραστήριο μυαλό που δεν θέλει να κοιμηθεί, αλλά αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνδέονται με προβλήματα υγείας. Όταν κάποιος παθαίνει τακτικά κατάθλιψη, ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί σωστά και αυτό συνήθως μπορεί να αποδοθεί σε ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών και σε τοξικότητα στο σώμα.

Βραχυπρόθεσμη αϋπνία και χρόνια αϋπνία

Η βραχυπρόθεσμη αϋπνία συντήρησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών, έκθεσης σε χημικές ουσίες, αλλεργιών και διαταραχής της του ύπνου. Η βραχυπρόθεσμη αϋπνία έναρξης οφείλεται συνήθως στο στρες. Η αϋπνία χρόνιας έναρξης μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, από κακή υγεία έως υπερδραστήρια φαντασία και υψηλή νοημοσύνη. Η χρόνια αϋπνία συντήρησης είναι ένα σημάδι ότι η υγεία κάποιου έχει σοβαρά ελαττώματα.

Αιτίες για την αϋπνία

• Μαριχουάνα – Η χρόνια χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αϋπνία ύπνου συντήρησης και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία έναρξης όταν το άτομο σταματήσει τη χρήση της.

• Αλλεργίες – Η ρινική καταρροή, η φαγούρα στα μάτια, η ιγμορίτιδα και τα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα δεν ευνοούν τον ύπνο.

• Διατροφή – Η κακή διατροφή ισοδυναμεί με κακή υγεία και όλα μπορούν να πάνε στραβά.

• Τοξικότητα – Η χημική τοξικότητα και η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων παρεμβαίνει στο νευρολογικό σύστημα, στο ενδοκρινικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα και σε κάθε λειτουργία του σώματος.

• Φάρμακα – Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι τοξικά, γι’ αυτό και όλα έχουν παρενέργειες.

• Γαστρεντερικά προβλήματα – Η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα, το διαρρέον έντερο, οι βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα οδηγούν σε αϋπνία και προέρχονται από την κακή διατροφή.

• Άσθμα – Είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείτε όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται από τους βρογχόσπασμους και τη βλέννα.

• Νευρολογικές παθήσεις – Σκλήρυνση κατά πλάκας, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, νόσος του πάρκινσον κ.λπ.
Χρόνιοι πόνοι – Πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, αρθρίτιδα, ημικρανίες, τραυματισμοί κ.λπ.

• Καφές – Άλλα διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, τσάι, ενεργειακά ποτά και φάρμακα.

• Ορμόνες – Θυρεοειδής, επινεφριδιακό σύστημα, ενδοκρινικό σύστημα (βλ. υγεία του εντέρου).

• Υγεία του εγκεφάλου – Εάν το ενδοκρινικό σύστημα (βλ. παραπάνω) δεν είναι καλά ή το αίμα είναι τοξικό, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο.

• Ανεπάρκεια βιταμίνης Β – Σχεδόν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε ψυχικό ή συναισθηματικό πρόβλημα, από σχιζοφρένεια έως κατάθλιψη, έχουν έλλειψη βιταμίνης Β.

• Κατάθλιψη – Βλέπε υγεία του εγκεφάλου.

• Διαταραχή του ύπνου – Όταν διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός, οι ορμόνες που βοηθούν στον ύπνο δεν απελευθερώνονται την κατάλληλη στιγμή.

Φυσικές θεραπείες για την αϋπνία

Υπάρχουν πολύ περισσότερες γνωστές αιτίες αϋπνίας από όσες μπορούμε να αναλύσουμε εδώ. Αν η κατασκήνωση είναι αδύνατη, η παρατεταμένη έκθεση στο πρωινό φως και η τακτική επαφή με τη γη (δοκιμάστε τη γείωση για 15 λεπτά την ημέρα) θα επαναφέρει το βιολογικό σας ρολόι.
Περάστε δύο ώρες στον πρωινό ήλιο για μία ή δύο ημέρες. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας, αν χρειαστεί, και ξανακοιμηθείτε έξω.

Εξαλείψτε τα διεγερτικά από τη διατροφή σας. Καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά… Αν δεν θέλετε να τα κόψετε, φροντίστε να τα περιορίσετε στις πρώτες ώρες της ημέρας.

Για όσους είναι πολύ αγχωμένοι για να κοιμηθούν λόγω άγχους, σκεφτείτε τη διαχείριση του στρες. Το χρόνιο άγχος πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα σωματικής υγείας και να αντιμετωπίζεται με τη διατροφή. Μην υποτιμάτε την άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες ότι νικάει πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα σε μελέτες που αφορούν το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία. Οι μελέτες υποστηρίζουν επίσης τη σημασία της εξόδου στη φύση. Κάντε μια βόλτα στο δάσος, αναπνεύστε τον καθαρότερο αέρα και απλά νιώστε συνδεδεμένοι με τη φύση. Είναι επίσης μια καλή στιγμή για να γειωθείτε. Η γείωση, η απορρόφηση της ενέργειας, των ηλεκτρικών πεδίων με τα οποία είμαστε συνδεδεμένοι για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής μας, μπορεί να βελτιώσει την υγεία με πολλούς τρόπους.

Τα προαναφερθέντα θα πρέπει όλοι να τα κάνουμε τακτικά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά κοιμόμαστε. Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να βάλουμε τέλος στην αϋπνία είναι να αντιμετωπίσουμε την αιτία ή, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις αιτίες. Ενώ συνήθως μία από τις πιο κοινές πολλαπλές αιτίες της αϋπνίας είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και της μη τακτικής επαφής με τη γη, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι κοινοί παράγοντες που παίζουν επίσης ρόλο. Η κόπωση του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και κακή ποιότητα ύπνου, οπότε αντιμετωπίστε αυτούς τους αδένες και ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα, αν χρειάζεται. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή των κύκλων του ύπνου. Λαμβάνετε καθημερινά μια υψηλής ποιότητας βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Εάν δεν εκτίθεστε καθημερινά στο ηλιακό φως, ανακτήστε το με βιταμίνη D. Η έλλειψη υγιεινών λιπών μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών και τη σωστή αφομοίωση των βιταμινών Β και D.

Το μόνο πρόβλημα με το να γίνετε πιο υγιείς για να κοιμάστε καλύτερα είναι ότι η αποκατάσταση της υγείας δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν η εν λόγω νύχτα δεν είναι ξεκούραστη, και είναι αρκετά δύσκολο να κάνετε σωστές επιλογές και να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν είστε χρόνια εξαντλημένοι. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυτικές προσεγγίσεις που έχει αποδειχθεί ότι κοιμίζουν τους περισσότερους χωρίς τις παρενέργειες των φαρμακευτικών προϊόντων.

Φυτικά συμπληρώματα για την αϋπνία

Για να διορθώσετε το βιολογικό ρολόι μακροπρόθεσμα, η διατροφή είναι το κλειδί. Οι βιταμίνες Β, η υγεία του θυρεοειδούς και η άσκηση είναι υψίστης σημασίας, αλλά ο σωστός συνδυασμός των παρακάτω φυτικών φαρμάκων θα βγάλει σχεδόν οποιονδήποτε νοκ άουτ τουλάχιστον για τις πρώτες νύχτες που θα χρησιμοποιηθούν, χωρίς τις φαρμακευτικές παρενέργειες.

Τρυπτοφάνη

Ο οργανισμός μας χρειάζεται τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, για να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, επιμηκύνοντας τον χρόνο που περνάτε σε βαθύ ύπνο. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει αύξηση της εγρήγορσης κατά το ξύπνημα. Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε αφθονία σε πολλές διαφορετικές τροφές, όπως τα βύσσινα, την σπιρουλίνα, την σόγια, πολλά διαφορετικά είδη κρέατος, οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι, τα αυγά, η βρώμη, οι φακές και πολλά άλλα. Το πρόβλημα είναι ότι η κατανάλωση τροφίμων με τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα. Τα συμπληρώματα λειτουργούν καλύτερα, αλλά η ανάγκη για τρυπτοφάνη δείχνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ενδοκρινικό σύστημα και να εξισορροπηθούν οι ορμόνες του οργανισμού.

5 HTP (υδροξυτρυπτοφάνη)

Η 5 HTP παράγεται στο σώμα από την τρυπτοφάνη. Δεν θα λάβετε 5 HTP απευθείας από τη διατροφή σας. Το 5 HTP που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα λαμβάνεται από τους σπόρους της 5-Htp Υδροξυτρυπτοφάνης (Griffonia simplicifolia), ενός φυτού που κατάγεται από την Αφρική. Η 5 HTP είναι ένας άμεσος πρόδρομος της σεροτονίνης και αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν για τη σύνθεση της μελατονίνης.

Ρίζα βαλεριάνας

Η ρίζα βαλεριάνας βοηθά στην έναρξη του ύπνου καθώς και στην ποιότητα του ύπνου. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν συνδυάζεται η ρίζα βαλεριάνας με μελατονίνη ή λυκίσκο. Πάρτε 400-500 mg κατά την ώρα του ύπνου.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση και μπορεί επίσης να συντίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα από την τρυπτοφάνη. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να μετατρέψουν την τρυπτοφάνη σε μελατονίνη, και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο πολλοί βρίσκουν ότι η μελατονίνη λειτουργεί καλύτερα από την τρυπτοφάνη. Για ορισμένους, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάρκεια του ύπνου ή στην ποιότητα του ύπνου, αλλά πολλοί λένε ότι βοηθά στην έναρξη του ύπνου, αλλά βρίσκονται να ξυπνούν μετά από τέσσερις ή πέντε ώρες. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν περίεργα όνειρα, εφιάλτες και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δοσολογία κυμαίνεται από 1-10 mg.

Λυκίσκος

Το εκχύλισμα λυκίσκου είναι ένα άλλο βοήθημα ύπνου που βοηθάει κάποιον να κοιμηθεί και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Λειτουργεί καλά με το εκχύλισμα βαλεριάνας και ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των άλφα εγκεφαλικών κυμάτων.

Μαύρος κοχό (Black Cohosh)

Ο μαύρος κοχός (τσιμιτσιφούγκα) ελαχιστοποιεί τις διαταραχές του ύπνου που είναι ιδανικό για την ανακούφιση από την αϋπνία συντήρησης και μειώνει επίσης την ευερεθιστότητα και τις διακυμάνσεις της διάθεσης.

Λουλούδι του πάθους (Passionflower)

Το λουλούδι του πάθους καθαρίζει το άγχος και επαναφέρει το σώμα σε μια πιο ειρηνική κατάσταση.

Ασβαγκάντα (Ashwagandha)

Η ασβαγκάντα είναι γνωστό ως προσαρμογόνο που μπλοκάρει τα μηνύματα του στρες στο σώμα, προάγοντας τη χαλάρωση και την ηρεμία.

Άνθος χαμομηλιού

Το λουλούδι και το φύλλο χαμομηλιού καταπραΰνει το άγχος και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Σκουτελλάρια (Skullcap)

Το skullcap προάγει την ηρεμία και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται στο στρες. Λειτουργεί επίσης ως ηρεμιστικό για τους πόνους και τις ενοχλήσεις.

Μουσική και ήχοι για την αϋπνία

Το δικό μου πρωτόκολλο για την αϋπνία

Έχοντας μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί και έχοντας μια επιχείρηση που αγαπώ κάνει την αϋπνία πολύ λιγότερο συχνή. Δεν κοιμάμαι αρκετά, αλλά συνήθως αυτό γίνεται από επιλογή. Μου είναι δύσκολο να σταματήσω να εργάζομαι τη νύχτα, όταν όλοι οι άλλοι επιτέλους ησυχάζουν και με αφήνουν να δουλεύω ανενόχλητος. Μεγαλώνοντας, υπέφερα από σοβαρή αϋπνία και κατάθλιψη. Ήταν περισσότερο θέμα υγείας. Σήμερα, αν με πιάνει αϋπνία, είναι συνήθως επειδή ξενυχτάω και δουλεύω πολύ αργά για πολύ καιρό και πρέπει να πιέσω το πρόγραμμα ύπνου μου προς τα πίσω. Όταν ήμουν νεότερος, χρησιμοποιούσα αυτό το πρωτόκολλο για να επαναφέρω τους ρυθμούς του ύπνου μου και να βελτιώσω την ποιότητα του ύπνου μου, και για να διασφαλίσω ότι κοιμόμουν όσο χρειαζόμουν για τη βέλτιστη υγεία και ξυπνούσα με αίσθημα εγρήγορσης και φρεσκάδας.

• Κάθε φορά που πρέπει να κοιμηθώ εγκαίρως, ό,τι κι αν συμβεί, φροντίζω να γυμναστώ εκείνη την ημέρα. Επίσης, παραμένω ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

• Μου αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, αλλά φυσικά τον παραλείπω αν έχω πρόβλημα ύπνου τη νύχτα.’

• Όταν προσαρμόζω το εσωτερικό ρολόι του ύπνου μου από εβδομάδες ή μήνες που κοιμόμουν πολύ αργά, φροντίζω πάντα να ξυπνάω την ίδια ώρα κάθε πρωί και μένω ξύπνιος, ανεξάρτητα από το πότε πήγα για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι η ώρα του ύπνου σας επιτρέπει αρκετό ύπνο, ανεξάρτητα από το πότε κοιμάστε, και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ό,τι κι αν συμβεί.

• Επίσης, αφιερώνω αυτόν τον χρόνο για να κάνω διαλογισμό τα πρωινά και πριν από τον ύπνο.

• Φροντίζω να βγαίνω αρκετά στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και παίρνω βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Πριν πάω για ύπνο, όλα τα φώτα πρέπει να είναι κλειστά (αυτά τα μικρά μπλε, κόκκινα, φώτα που αναβοσβήνουν στις ηλεκτρονικές συσκευές εμποδίζουν τους σωστούς ρυθμούς ύπνου). Το απόλυτο σκοτάδι βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης. Αν οι σκέψεις στριφογυρίζουν στο μυαλό μου, τις γράφω. Ένα ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για τον ύπνο.

• Η τρυπτοφάνη ή η μελατονίνη και μερικές βιταμίνες Β με βγάζουν νοκ άουτ μέσα σε μισή ώρα κάθε φορά. Μου αρέσει η τρυπτοφάνη καλύτερα από ένα συμπλήρωμα μελατονίνης επειδή αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης και σεροτονίνης και ξέρω ότι το έντερό μου είναι αρκετά υγιές για να τη μετατρέψει όπως πρέπει. Είχα επίσης πολύ καλά αποτελέσματα με τη χρήση και των δύο.

30 λεπτά πριν από τον ύπνο

• Παίρνω 1.000 έως 3.000 mg τρυπτοφάνη και 2 σταγόνες από ένα νευροκατασταλτικό.

Ξαπλώνω στο κρεβάτι

Όταν ξαπλώνω για να κοιμηθώ, βεβαιώνομαι ότι αναπνέω σωστά (βλ. Πώς να αναπνέω) και κάνω μαθηματικά στο μυαλό μου. Αν τα μαθηματικά προβλήματα είναι μεγάλα ή πολύπλοκα (ή και τα δύο), είναι κάτι στο οποίο μπορώ να επικεντρωθώ χωρίς να παρασυρθώ σε σκέψεις που είναι πιο πιθανό να με κρατήσουν ξύπνιο, και τελικά θα με βάλουν για ύπνο. Μου αρέσει επίσης να επινοώ ένα όνειρο για τον εαυτό μου, να το παίζω με ρόλους στο μυαλό μου και να φαντάζομαι ότι είναι όνειρο. Προσπαθώ να το αισθάνομαι σαν όνειρο, κάτι που δεν είναι εύκολο να εξηγήσω, αλλά λειτουργεί επίσης καλά για μένα.

Συνταγή για νευροκατασταλτικό:

• 2 – μέρη ρίζα βαλεριάνας
• 2 – μέρη λοβελία: Σπόροι λοβελίας
• 2 – μέρη λουλούδι του πάθους
• 1 – μέρος λουλούδια λυκίσκου
• 1 – μέρος εκχύλισμα μαύρου κοχού
• 1 – μέρος εκχύλισμα μπλε κοχού
• 1 – μέρος σκουτελλάρια (Skullcap)
• 1 – μέρος άγρια διοσκορέα (Wild Yam)

Αναμείξτε όλα τα συστατικά μαζί και φτιάξτε ένα βάμμα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα 50-50 αλκοόλης και απεσταγμένου νερού.

Φροντίστε να ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.

Άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε

Η εξάλειψη των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας σταθερό και αναζωογονητικό. Προσπαθήστε να τραβήξετε τα στρώματα μακριά από τις πρίζες και κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε απόσταση ή, ακόμα καλύτερα, έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους με ξηρά ιγμόρεια, αλλεργίες και όσους ροχαλίζουν.

Κοιμηθείτε σε μη τοξικά κλινοσκεπάσματα με μη τοξικά μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν πολλαπλές αιτίες για κάθε περίπτωση αϋπνίας. Μία από αυτές τις αιτίες είναι η τοξικότητα. Ευτυχώς, το σώμα μας μπορεί να αντέξει ένα πολύ υψηλό τοξικό φορτίο χωρίς πολλά παράπονα, αν η διατροφή σας είναι καλή. Δυστυχώς, για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας, ένα τοξικό στρώμα μπορεί να τους εμποδίσει να αποκαταστήσουν το σώμα τους στη βέλτιστη υγεία και να κοιμούνται αρκετά, ακόμη και όταν η διατροφή τους βελτιωθεί για ένα σταθερό χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα

Για εκείνους που πρέπει απλώς να επαναφέρουν τους ρυθμούς του ύπνου τους, μόλις επαναφέρετε το βιολογικό σας ρολόι, οι νέες συνήθειες του ύπνου σας θα απαιτήσουν πειθαρχία, αλλά θα αποκομίσετε τα οφέλη του υγιούς, ξεκούραστου ύπνου. Το τέχνασμα για να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου (εκτός από την υγεία) έγκειται στην ώρα που θα ξυπνήσετε. Αν οι 7 π.μ. είναι η ώρα που θέλετε να ξυπνάτε, τότε αυτή είναι η ώρα που θα ξυπνάτε, ό,τι κι αν συμβεί, για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει τις ημέρες που έχετε ρεπό και το πρωί μετά από το ξενύχτι που έχετε κάνει επίτηδες.

Αν υποφέρετε από χρόνια αϋπνία, είτε πρόκειται για έναρξη, είτε για συντήρηση, είτε και για τα δύο, οι ορμόνες σας είναι εκτός λειτουργίας, η υγεία σας δεν είναι καλά και η χλωρίδα του εντέρου σας δεν είναι ισορροπημένη. Ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια και ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα θα πρέπει να θεραπευτούν, και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φτιάξετε το πεπτικό σύστημα.

Και πάλι, κόψτε την καφεΐνη!

Ενημερώστε μας για τα κόλπα και τις συμβουλές που έχετε για να κοιμάστε εύκολα. Αν καμία από αυτές τις συμβουλές δεν σας βοηθάει, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξοδεύετε τον χρόνο σας με σύνεση.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε