Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, στις 21 Δεκεμβρίου 2022. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πάρει ό,τι χρειάζεται για να «υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πετύχει στο πεδίο της μάχης»

Λίγα λεπτά αφότου βγήκαν από μια δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο κατάμεστο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν είπε στον Ζελένσκι ότι «δεν θα σταθεί ποτέ μόνος» και δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο» καταστρέφοντας «συστήματα που παρέχουν θερμότητα και φως στο πιο κρύο και σκοτεινό μέρος του έτους», γι’ αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα δώσουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πετύχει στο πεδίο της μάχης».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τη συνεχή υποστήριξή της, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Μπάιντεν «ιστορική στιγμή», ενώ ενθάρρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο κυβερνητικών δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ) υποδέχεται τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 21 Δεκεμβρίου 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Οι νομοθέτες προσπαθούν να διαπραγματευτούν τους όρους που θα δουν συμφωνία για την ψήφιση του νόμου Omnibus, ώστε να αποφευχθεί η μερική αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης στις 23 Δεκεμβρίου.

«Το 2019, έγινα πρόεδρος και, εκείνη την εποχή, στέλναμε μηνύματα στον Πούτιν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας και ότι πρέπει να βρούμε μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου. «Εκείνος [ο Πούτιν] είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έλεγε ψέματα».

Πριν από την άφιξή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική οικονομική στήριξη σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο περιλαμβάνει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων, και κιτ πυρομαχικών άμεσης επίθεσης Joint Direct Attack Munitions, τα οποία μετατρέπουν τα εναέρια πυρομαχικά σε έξυπνες βόμβες.

Τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και όλμοι αποτελούν επίσης μέρος του πακέτου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot θα «ενισχύσει σημαντικά την αεράμυνα» και είναι «ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση του εναέριου χώρου για την Ουκρανία και την αποτροπή επιθέσεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας».

«Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε. «Αυτό είναι ένα ζήτημα επιβίωσης».

Το ταξίδι σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τα χτυπήματα κατά των ουκρανικών υποδομών για να στερήσει από τους Ουκρανούς τη θέρμανση και άλλους πόρους κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες.

«Τίποτα δεν υποκαθιστά το να κάθεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με φίλο ή εχθρό και να τους κοιτάς στα μάτια, κάτι που συμβαίνει εδώ σήμερα», δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου. «Ο Πούτιν δεν θα καταλάβει ποτέ όλη την Ουκρανία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτός από όλο τον ουκρανικό λαό.

«Μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευημερούσα και ασφαλής Ουκρανία είναι το όραμά μας. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος και μπορεί να τελειώσει σήμερα, αν ο Πούτιν είχε αξιοπρέπεια και αποχωρούσε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μιλήσαμε σήμερα για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης».

Άνθρωποι περιμένουν για επισιτιστική βοήθεια μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα στην Ουκρανία στις 17 Νοεμβρίου 2022. (Murad Sezer/Reuters)

 

Ένας δημοσιογράφος ζήτησε από τον Ζελένσκι να περιγράψει τι θα αντιπροσώπευε μια «δίκαιη ειρήνη» για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι για τον ίδιο, μια «δίκαιη ειρήνη» σημαίνει ότι δεν διακυβεύεται η κυριαρχία, η ελευθερία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι πρέπει να αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκάλεσε η Ρωσία.

Σημείωσε ότι κανένα ποσό δεν μπορεί να αποζημιώσει τους γονείς της Ουκρανίας για τους γιους και τις κόρες που έχασαν στον πόλεμο.

Λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με χειραψία από τον Μπάιντεν και την πρώτη κυρία κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε μαζί με τον Μπάιντεν σύντομες δηλώσεις πριν οι δύο άνδρες συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο. Ειλικρινά το εννοώ. Όχι μόνο μας εμπνέει, αλλά εμπνέει τον κόσμο με το θάρρος του και το πώς έχει την αντοχή και την αποφασιστικότητα για το μέλλον του.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ιδιαίτερα την αεράμυνα».

Τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του και να ύψωσε τη φωνή του σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, καθώς ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε περισσότερη βοήθεια. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ζελένσκι ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο ευγνώμων για την υποστήριξη από τον αμερικανικό λαό που είχε λάβει μέχρι τότε.

Στη συνέντευξη Τύπου, αφού επαίνεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή του πιο προηγμένου επίγειου συστήματος αεράμυνας, ο Ζελένσκι αστειεύτηκε ότι ήθελε περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot εκτός από αυτά που δόθηκαν στο πακέτο βοήθειας ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάιντεν χαμογέλασε και γέλασε και εξήγησε ότι τα Patriot είναι «ένα αμυντικό οπλικό σύστημα» και ότι «θα θέλαμε πολύ να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν».

Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν ο ένας τον άλλον σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «στέκεται εδώ στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν επειδή τον σέβομαι ως άτομο, ως πρόεδρο και ως άνθρωπο».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος είναι» και ότι είναι «πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για τη χώρα του».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε