Δευτέρα, 24 Φεβ, 2025
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσσεντ παρευρίσκεται σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο Κίεβο, στις 12 Φεβρουαρίου 2025. (Tetiana Dzhafarova/AFP μέσω Getty Images)

Μπέσσεντ: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά θα μεταμορφώσει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος και θα προστατεύσει τους φορολογούμενους των ΗΠΑ

Ο Μπέσσεντ τόνισε ότι το σχέδιο δεν θα επιβαρύνει την Ουκρανία με χρέος ούτε θα μεταβιβάσει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία των ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκοτ Μπέσσεντ, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι η προτεινόμενη οικονομική συνεργασία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Ουκρανία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αφ’ ενός διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των φορολογουμένων των ΗΠΑ αφ΄ετέρου συμβάλλοντας στη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, μετατρέποντας τη χώρα σε μια χώρα πλούσια και σταθερή.

Σε άρθρο των Financial Times, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Μπέσσεντ περιέγραψε τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία η ουκρανική κυβέρνηση θα διαθέσει τα έσοδά της από φυσικούς πόρους, υποδομές και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε ένα ταμείο αφιερωμένο στη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν οικονομικά δικαιώματα και δικαιώματα διακυβέρνησης σε αυτές τις μελλοντικές επενδύσεις.

«Αυτή η δομή και σχέση φέρνουν τα υψηλά πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας, εταιρικής διακυβέρνησης και νομικών πλαισίων που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση των ισχυρών ιδιωτικών επενδύσεων για μεταπολεμική ανάπτυξη στην Ουκρανία», επεσήμανε. «Η ανάμειξη των ΗΠΑ δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο για διαφθορά και εμπιστευτικές συμφωνίες.»

Ο Μπέσσεντ τόνισε ότι το σχέδιο δεν θα επιβαρύνει την Ουκρανία με χρέος ούτε θα μεταβιβάσει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία των ΗΠΑ, διαφοροποιώντας το από τις οικονομικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από άλλους παγκόσμιους παράγοντες.

«Η καινοτόμος προσέγγιση του προέδρου Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο για παραγωγική διεθνή συνεργασία. Ας είμαστε επίσης σαφείς ως προς το τι δεν είναι αυτό. Οι ΗΠΑ δεν θα αναλάμβαναν την ιδιοκτησία φυσικών περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας. Ούτε θα επιβάρυναν την Ουκρανία με περισσότερο χρέος», δήλωσε ο Μπέσσεντ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία «οικονομική πίεση» στο Κίεβο που θα υπονόμευε την κυριαρχία του.

Αν και ο Μπέσσεντ δεν ονόμασε καμία συγκεκριμένη χώρα, η Κίνα είναι γνωστή για τη διπλωματία της «παγίδας του χρέους» που εφαρμόζει, η οποία συνεπάγεται την επιβάρυνση άλλων χωρών με δυσβάσταχτο χρέος – όταν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, η Κίνα αναλαμβάνει την κυριότητα των πόρων ή των υποδομών τους.

«Αυτός ο τύπος οικονομικής πίεσης, ενώ ασκείται από άλλους παγκόσμιους παράγοντες, δεν θα προωθούσε ούτε τα αμερικανικά ούτε τα ουκρανικά συμφέροντα», ανέφερε ο Μπέσσεντ. «Για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα, οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν κίνητρα να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.»

Ο Μπέσσεντ είπε ότι τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας θα επανεπενδυθούν σε βασικούς τομείς που θα οδηγήσουν στην οικονομική επέκταση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες που δεν υποστήριξαν την άμυνα της Ουκρανίας δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμησή της. Επεσήμανε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Πολωνίας μετά το 1992 ως μοντέλο για την πιθανή ανάπτυξη της Ουκρανίας, αναφέροντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις σε υποδομές και ξένες επενδύσεις ως βασικούς παράγοντες για τον τριπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της Πολωνίας, αφότου ο λαός της ανέτρεψε τον κομμουνισμό και εισήλθε στην ελεύθερη αγορά.

«Η προτεινόμενη εταιρική σχέση του προέδρου Τραμπ ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού με αυτά του λαού της Ουκρανίας», είπε ο Μπέσσεντ. «Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι η εθνική ασφάλεια οικοδομείται παράλληλα με την οικονομική ασφάλεια, και όσο περισσότερο επιτυχημένη και ασφαλής είναι η μεταπολεμική Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν και ο ουκρανικός λαός και ο λαός των ΗΠΑ».

Ο Μπέσσεντ είπε ότι η συνεργασία θα θέσει τα θεμέλια για μια διαρκή ειρήνη και θα ενισχύσει την κυριαρχία και την επιτυχία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει στην τελευταία πρόταση.

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ρουσλάν Στεφάντσουκ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι μια ομάδα σε κυβερνητικό επίπεδο θα αρχίσει να εργάζεται για τη συμφωνία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη απορρίψει μια προηγούμενη έκδοση της πρότασης, επειδή δεν παρείχε αρκετές εγγυήσεις ασφαλείας, βασικό αίτημα του Κιέβου, που επιδιώκει μακροπρόθεσμη σταθερότητα χωρίς την απειλή άλλης ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει παλαιότερα την προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία ορυκτών με την Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Το «σχέδιο νίκης» του περιλαμβάνει ρητά προσφορά σε στρατηγικούς εταίρους για την «από κοινού προστασία των κρίσιμων πόρων της χώρας»,  καθώς και για την εξόρυξη και χρήση τους. Η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα στρατηγικών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων ουρανίου, λιθίου, κοβαλτίου και στοιχείων σπάνιων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για τις μπαταρίες, την τεχνολογία και τις αεροδιαστημικές εφαρμογές.

Ο Τραμπ επανέλαβε στις 22 Φεβρουαρίου την απόφασή του να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μιλώντας στη φετινή Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στα προάστια του Μέριλαντ, ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα:

«Μίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν και νομίζω ότι αυτό θα τελειώσει. Πρέπει να τελειώσει», είπε. «Είναι κάτι φριτκό. Έχω να κάνω με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Έχω να κάνω με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα προσπαθήσω να διευθετήσω τον πόλεμο και θα προσπαθήσω να σταματήσω όλον αυτόν τον θάνατο».

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ είπε ότι η συμφωνία ήταν «πλησίαζε» στην ολοκλήρωση, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε, στις 22 Φεβρουαρίου, ότι ο πρόεδρος «θα εργάζεται ολόκληρο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία και να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε