Κυριακή, 24 Νοέ, 2024
Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει στο βήμα της Συνόδου Κορυφής TIME100 2022 στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου 2022. (Jemal Countess/Getty Images για το TIME)

Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι «ένας τόσο καλός δάσκαλος όσο οποιοσδήποτε άνθρωπος»

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να μην είναι αρκετά προηγμένη ώστε να αντικαταστήσει τους δασκάλους τώρα, αλλά σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, αυτό δεν είναι πολύ μακριά.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει στην ικανότητα να είναι ένας τόσο καλός δάσκαλος όσο οποιοσδήποτε άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να είναι», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft στη Σύνοδο Κορυφής ASU+GSV στο Σαν Ντιέγκο στις 18 Απριλίου.

«Έχουμε αρκετά σύνολα δειγμάτων αυτών των πραγμάτων που γίνονται καλά, ώστε να μπορεί να γίνει η εκπαίδευση », πρόσθεσε. «Έτσι, θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα πολύ αξιόλογο ορόσημο, το να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο όπου βοηθάμε να καταλάβουν τι τους λείπει. Και δεν είμαστε τόσο μακριά από αυτό».

Τα σχόλια του Γκέιτς εντάχθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τον μελλοντικό ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση με την Τζέσι Γούλι-Γουίλσον (Jessie Woolley-Wilson), διευθύνουσα σύμβουλο της DreamBox Learning.

«Η τεχνητή νοημοσύνη, από τότε που η εστίαση έγινε μηχανική μάθηση, έχει επιτύχει μερικά απίστευτα ορόσημα», είπε ο Γκέιτς στη Γούλι-Γουίλσον. «Ξέρετε, μπορεί να ακούει την ομιλία και να αναγνωρίζει την ομιλία καλύτερα από τους ανθρώπους. Μπορεί να αναγνωρίζει εικόνες και βίντεο καλύτερα από τους ανθρώπους. Ο τομέας στον οποίο ήταν ουσιαστικά άχρηστη ήταν η ανάγνωση και η γραφή. Δεν μπορούσες να πάρεις, ας πούμε, ένα βιβλίο βιολογίας και να το διαβάσεις και να περάσεις τις κατατακτήριες εξετάσεις στο πανεπιστήμιο».

Ωστόσο, ο Γκέιτς σημείωσε ότι, εκεί που οι προηγούμενες εκδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ανίκανες να αναπαράγουν την ανθρώπινη κατανόηση, τα αναδυόμενα συστήματα, όπως το GPT-4 του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, είχαν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα.

«Η σημαντική ανακάλυψη που έχουμε τώρα, η οποία είναι πολύ πρόσφατη, έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγνωση και τη γραφή – αυτή η απίστευτη ευχέρεια να λέμε: «Γράψε ένα γράμμα … όπως θα το είχε γράψει ο Αϊνστάιν ή ο Σαίξπηρ», και να μένουμε έκπληκτοι τουλάχιστον με το 80% του συνόλου».

 

Απειλή για την ανθρωπότητα

Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί του κλάδου όχι μόνο έχουν μείνει άναυδοι αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν απογοητευτεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενοι τις επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας στην κοινωνία.

«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ανταγωνιστική προς τον άνθρωπο νοημοσύνη μπορούν να προκαλέσουν βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, όπως έχει αποδειχθεί από εκτεταμένες έρευνες και έχει αναγνωριστεί από κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης», προειδοποιεί μια επιστολή στις 22 Μαρτίου, η οποία έχει περισσότερες από 27.500 υπογραφές, μεταξύ των οποίων δεκάδες ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης.

Κατηγορώντας τους δημιουργούς της τεχνητής νοημοσύνης ότι επιδίδονται σε έναν «ανεξέλεγκτο αγώνα» για την ανάπτυξη «ολοένα και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς -ούτε καν οι δημιουργοί τους- δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα», οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν την άμεση εξάμηνη παύση της εκπαίδευσης πιο προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η κοινωνία παλεύει με το πώς θα διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Ένας από τους υπογράφοντες ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, ένας άλλος μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, τον κακό σχεδιασμό αεροσκαφών ή τη συντήρηση της παραγωγής ή την κακή παραγωγή αυτοκινήτων, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα -όσο μικρή και αν θεωρεί κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι τετριμμένη- καταστροφής του πολιτισμού», δήλωσε ο Μασκ στον Τάκερ Κάρλσον του Fox News σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Γκέιτς, ωστόσο, έχει αντιταχθεί σε τέτοιους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι μια παγκόσμια παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν τόσο δύσκολη όσο και μη πρακτική και ότι οι προκλήσεις που παρουσιάζει η τεχνολογία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν τεράστια οφέλη από αυτά τα πράγματα. … Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τις δύσκολες περιοχές», δήλωσε στο Reuters στις 4 Απριλίου.

 

Εφαρμογή

Ενώ ο Γκέιτς εξέφρασε αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής ASU+GSV σχετικά με τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, πρόσθεσε ότι τα σημερινά συστήματα θα χρειαστούν περισσότερη δουλειά προτού τα οφέλη αυτά πάρουν σάρκα και οστά.

«Δεν έχει [η Τεχνητή Νοημοσύνη] καμία αίσθηση του πόσο σκληρά πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε κάτι», σημείωσε. «Ξοδεύει ακριβώς το ίδιο ποσό υπολογισμού σε κάθε συμβολικό στοιχείο που παράγει και δεν γνωρίζει ότι ένα πρόβλημα είναι σημαντικό ή ασήμαντο. Και αυτό το είδος του μετα-μοντέλου συλλογισμού είναι αυτό που, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα προσθέσουν οι κορυφαίοι εφαρμοστές τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Γκέιτς τόνισε επίσης ότι το φιλανθρωπικό του ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη έγκειται στη διασφάλιση της χρήσης της τεχνολογίας «σε ισότιμη βάση» όχι μόνο για τους σκοπούς της εκπαίδευσης αλλά και στον ιατρικό τομέα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, έχω συμμετάσχει σε τόσες πολλές μακροσκελείς συναντήσεις για καινούριες ιδέες: «Εντάξει, τι σημαίνει αυτό για την ανακάλυψη φαρμάκων για τις ασθένειες των φτωχών; Τι σημαίνει αυτό για τις συμβουλές υγείας στην Αφρική, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να συναντήσουν γιατρό;»…Τόσες πολλές διαφορετικές παθήσεις απλώς δεν μπορούν να διαγνωστούν και μπορούμε να φέρουμε επανάσταση σε αυτό».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε