Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, μιλάει κατά τη διάρκεια του Satellite 2020 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου 2020. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Ο Μασκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό

Λέει ότι ο συνιδρυτής της Google αναζητά τον «ψηφιακό Θεό»

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη (TN) έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό, αναφέροντας την ανάγκη για μια νέα «φιλο-ανθρώπινη» επιλογή AI που θα αναζητά την αλήθεια.

Σε μια πρόσφατη εκτενή συνέντευξη στην εκπομπή «Tucker Carlson Tonight» του Fox News που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Μασκ προειδοποίησε ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το «ChatGPT» που ανήκει στη Microsoft και η «DeepMind» που ανήκει στη Google, εκπαιδεύονται να είναι πολιτικά ορθές, γεγονός που πιστεύει ότι οδηγεί σε μια δυστοπία της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό και ζήτησε μια νέα επιλογή τεχνητής νοημοσύνης που θα αναζητά την αλήθεια. Οι ανησυχίες του πηγάζουν από τη μοναδικότητα, ένα σημείο στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη και καθίσταται αδύνατο να προβλεφθεί.

«Τι θα συμβεί όταν εμφανιστεί σε μορφή πυριτίου κάτι εξαιρετικά εξυπνότερο από τον εξυπνότερο άνθρωπο; Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε. «Ονομάζεται μοναδικότητα. Μια ιδιομορφία, όπως μια μαύρη τρύπα, επειδή δεν ξέρεις τι θα συμβεί μετά από αυτό».

Η μοναδικότητα είναι μια πιθανότητα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DeepMind Ντέμις Χασάμπις, ο οποίος πρόσφατα σημείωσε σε συνέντευξη στο «60 Minutes» του CBS ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φτάσει σε μια κατάσταση «αυτογνωσίας». Τα σχόλιά του είναι αξιοσημείωτα, δεδομένου ότι πέρυσι, η Google απέλυσε έναν ερευνητή ΤΝ που ισχυρίστηκε ότι το γλωσσικό μοντέλο ΤΝ LaMDA είχε αποκτήσει συνείδηση. Η Google δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Ο Μασκ τόνισε την ανάγκη για προσοχή με την τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε την εποπτεία της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «κίνδυνο για το κοινό».

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, τον κακό σχεδιασμό αεροσκαφών, ή τη συντήρηση της παραγωγής, ή την κακή παραγωγή αυτοκινήτων, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα -όσο μικρή κι αν θεωρεί κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι τετριμμένη- έχει τη δυνατότητα καταστροφής του πολιτισμού».

Εάν οι κανονισμοί δεν τεθούν σε εφαρμογή μέχρι «να συμβεί κάτι τρομερό», τότε «μπορεί να είναι πολύ αργά».

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει τον έλεγχο σε εκείνο το σημείο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι «απολύτως» πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει τον έλεγχο και να λαμβάνει αποφάσεις για τους ανθρώπους. «Σίγουρα προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα», δήλωσε.

Ο Μασκ λέει ότι ο συνιδρυτής της Google αναζητά τον «ψηφιακό Θεό»

Ο Μασκ μίλησε επίσης για τις συζητήσεις του με τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Musk είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Πέιτζ δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τους κινδύνους και σημείωσε ότι ο Πέιτζ θέλει να εισαγάγει μια υπερ-νοημοσύνη ΤΝ ή έναν «ψηφιακό θεό» το συντομότερο δυνατό.

«Φαινόταν πραγματικά να θέλει την ψηφιακή υπερνοημοσύνη, ουσιαστικά τον ψηφιακό θεό, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μάσκ.

«Έχει κάνει πολλές δημόσιες δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια ότι ο στόχος της Google είναι αυτό που ονομάζεται AGI, τεχνητή γενική νοημοσύνη ή τεχνητή υπερ-νοημοσύνη», πρόσθεσε. «Συμφωνώ μαζί του ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για καλό, αλλά υπάρχουν επίσης δυνατότητες για κακό.

«Αυτό ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εκείνη την εποχή, η Google είχε εξαγοράσει την Deep Mind, οπότε η Google και η Deep Mind είχαν περίπου τα τρία τέταρτα όλων των λειτουργικών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», πρόσθεσε ο Μασκ. «Προφανώς είχαν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και περισσότερους υπολογιστές από οποιονδήποτε άλλον. Οπότε είμαι σαν να λέω ότι βρισκόμαστε σε έναν μονοπολικό κόσμο εδώ».

Ανάγκη για AI που αναζητά την αλήθεια

Ο Μασκ ήταν αρχικά συνιδρυτής της OpenAI για να «χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google», αλλά εγκατέλειψε την εταιρεία το 2018 μετά από μια διαμάχη για την εξουσία. Έκτοτε, ο οργανισμός ανοικτού κώδικα έχει γίνει μια κερδοσκοπική εταιρεία «στενά συνδεδεμένη με τη Microsoft», προς δυσαρέσκεια του Μασκ.

«Στην πραγματικότητα, η Microsoft έχει πολύ ισχυρό λόγο, αν όχι ελέγχει άμεσα την OpenAI σε αυτό το σημείο», δήλωσε. «Έτσι, έχετε πραγματικά μια κατάσταση OpenAI-Microsoft, και στη συνέχεια η Google-Deep Mind είναι τα άλλα δύο είδη βαρέων βαρών σε αυτή την αρένα».

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία του για τον κίνδυνο που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού, μίλησε για τη φιλοδοξία του για μια τρίτη εναλλακτική λύση στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ δήλωσε ότι, αν και «άργησε να μπει στο παιχνίδι», θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «μέγιστη AI που θα αναζητά την αλήθεια και θα είναι εκπαιδευμένη να νοιάζεται για την ανθρωπότητα, να είναι ιδεολογικά ουδέτερη και να προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος.

«Θέλουμε να είμαστε υπέρ των ανθρώπων. Να κάνουμε το μέλλον καλό για τους ανθρώπους. Επειδή είμαστε άνθρωποι», δήλωσε ο Μασκ.

Κατά την άποψή του, μια τεχνητή νοημοσύνη που νοιάζεται για την κατανόηση του σύμπαντος θα ήταν λιγότερο πιθανό να καταστρέψει τον πολιτισμό, επειδή οι άνθρωποι είναι ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος.

«Η πρόθεση με το OpenAI ήταν να κάνουμε καλό. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως κάνει καλό ή αν είναι … δεν μπορώ να πω σε αυτό το σημείο», είπε. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι εκπαιδεύεται για να είναι πολιτικά ορθό, το οποίο είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να είσαι αναληθής, να λες αναληθή πράγματα».

Η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι πολιτικά ορθή και επομένως «παραπλανητική» είναι ένας «δρόμος προς τη δυστοπία της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε.

«Έτσι, θα ξεκινήσω κάτι που ονομάζω “Truth GPT” ή μια μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος», είπε. «Νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια, με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν είναι απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος».

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε