Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μπιλ Γκέιτς φτάνει στο γκαλά του TIME 100 στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στις 8 Ιουνίου 2022. (Φωτογραφία: Angela Weiss/AFP via Getty Images)

Μπιλ Γκέιτς: Κανείς δεν θέλει να είναι «αυτός που θα το πει πρώτος», αλλά ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι εφικτός

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε πρόσφατα ότι ο στόχος για την κλιματική αλλαγή, όπως έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είναι πιθανό να μην επιτευχθεί.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 έχει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου -και κατά προτίμηση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου- σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Γκέιτς δήλωσε ότι ενώ κανείς δεν θέλει να είναι «ο πρώτος που θα το πει», τα μαθηματικά δείχνουν ότι ο στόχος δεν είναι εφικτός. Λαμβάνοντας υπόψη «τη συνολική κλίμακα της βιομηχανικής μας οικονομίας … θα πρέπει να κάνουμε απίστευτη δουλειά για να μείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς».

Ο Γκέιτς έχει επενδύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλιματικές τεχνολογίες. Το 2015 ίδρυσε την ομάδα Breakthrough Energy Group, η οποία χρηματοδοτεί τομείς που προωθούν την τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η παγκόσμια πρόκληση μετατοπίζεται τώρα προς την εξασφάλιση της ικανότητας των ανθρώπων να προσαρμοστούν σε ένα πιο σκληρό και θερμό κλίμα.

Η Breakthrough Group χρηματοδοτεί επίσης εργασίες που σχετίζονται με την προσαρμογή, οι οποίες περιλαμβάνουν τεχνολογίες που μπορούν να αναπτύξουν ποικιλίες καλλιεργειών ικανές να αντέξουν την ξηρασία, να βοηθήσουν στον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών κ.ο.κ.

Οι εταιρείες που διερευνούν ιδέες για χαμηλές εκπομπές άνθρακα χρειάζονται τεχνική και επενδυτική υποστήριξη για να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν το πιλοτικό στάδιο και να επεκτείνουν την παραγωγή, δήλωσε ο Γκέιτς.

Συμμετοχή των ΗΠΑ

Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συμφωνία του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2020. Το 2019, όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση, ο Τραμπ δήλωσε ότι η «μονόπλευρη» συμφωνία για το κλίμα ήταν «τρομερή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήταν σχεδόν σαν να επρόκειτο να πλήξει την ανταγωνιστικότητα -πραγματικά, [την] ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, την καταργήσαμε», είχε δηλώσει τότε.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2021, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία.

Σε άρθρο του τον Νοέμβριο, ο Στέφεν Μουρ, ανώτερος συνεργάτης του Heritage Foundation, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καν ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, θέση που κατέχει η Κίνα.

Το 2020, η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών που ρυπαίνουν περισσότερο, εκπέμποντας 9.899 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στη μακρινή δεύτερη θέση, με τις μισές μόνο εκπομπές, με 4.457 εκατομμύρια τόνους.

Ο Μουρ τάχθηκε υπέρ του φυσικού αερίου ως «πηγή ενέργειας του 21ου αιώνα», χαρακτηρίζοντάς το ως το «καύσιμο-θαύμα» του πλανήτη. Επέκρινε την ώθηση για μετάβαση σε «ακριβές πηγές ενέργειας του 19ου αιώνα», όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες.

Θέρμανση και CO2

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Crossroads” της Epoch TV, ο Γκρέγκορι Ράιτστοουν, εκτελεστικός διευθυντής του CO2 Coalition, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αποστολή την ενημέρωση σχετικά με το ρόλο του CO2 στο περιβάλλον, επεσήμανε ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι στην πραγματικότητα ευεργετικό για τον πλανήτη και όχι ένας επιβλαβής ρύπος, όπως χαρακτηρίζεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια, υπήρξαν τρεις περίοδοι θέρμανσης, με κάθε μία από αυτές τις περιόδους θέρμανσης να είναι πολύ θερμότερη από τη σημερινή. Ωστόσο, όχι μόνο τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν πολύ χαμηλότερα, αλλά αυτές οι περίοδοι θέρμανσης ήταν εξαιρετικά ευεργετικές για την ανθρωπότητα, δίνοντας το έναυσμα για την ανάπτυξη σημαντικών πολιτισμών.

Το άφθονο CO2, το οποίο καταναλώνουν τα φυτά, βοηθά τα φυτά να συγκρατούν περισσότερο νερό. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε υγρασία στο έδαφος και βοηθά στον περιορισμό των πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο, επισήμανε.

Ο Ράιτστοουν σημείωσε ότι το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας, καθώς τα παραπροϊόντα της καύσης του είναι κυρίως CO2 και υδρατμοί, τα οποία είναι και τα δύο «πολύ ευεργετικά μόρια».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε