Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από τη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών μελών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. (Sputnik/Sergey Bobylev/Pool μέσω Reuters)

Μπλίνκεν: Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει «θανατηφόρο» βοήθεια στη Ρωσία

Το κινεζικό καθεστώς θα μπορούσε να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρας βοήθειας στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της παρουσίας της Κίνας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Σε μεγάλο βαθμό, η Κίνα έχει εμπλακεί στην παροχή ρητορικής, πολιτικής, διπλωματικής υποστήριξης στη Ρωσία. Αλλά έχουμε πληροφορίες που μας προκαλούν ανησυχία ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρο υποστήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή “This Week” του ABC την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Γουάνγκ μίλησε στη διάσκεψη στις 18 Φεβρουαρίου και δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς εργάζεται πάνω σε μια «ειρηνευτική πρόταση» για τη συμφιλίωση των δύο πλευρών της σύγκρουσης. Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η προβλεπόμενη πρόθεση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στις πληροφορίες που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχουν διάφορα είδη θανατηφόρας βοήθειας που τουλάχιστον σκέφτονται να παράσχουν, συμπεριλαμβανομένων των όπλων», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα πρόσθετες λεπτομέρειες. Προειδοποίησε ότι η εν λόγω βοήθεια του Πεκίνου προς τη Ρωσία θα σημάνει «σοβαρές συνέπειες» για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.

Η συνάντηση του Γουάνγκ και του Μπλίνκεν σηματοδότησε την πρώτη προσωπική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά το περιστατικό με το μπαλόνι παρακολούθησης που προκάλεσε σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάγκασε τον Μπλίνκεν να ακυρώσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Γουάνγκ χαρακτήρισε την κατάρριψη από τις ΗΠΑ του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς άδεια ως «υστερική», «αδιανόητη» και παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Το κινεζικό καθεστώς επιμένει ότι το κατασκοπευτικό αερόστατο είναι ένα μετεωρολογικό αερόστατο που προορίζεται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς- οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι εντόπισαν άλλο εξοπλισμό επί του αερόστατου και κατέρριψαν το κατασκοπευτικό αερόστατο με ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22.

Σε ανακοίνωσή του μετά την ανταλλαγή απόψεων ΗΠΑ-Κίνας στη Γερμανία, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι «δεν αποδέχεται την ενοχοποίηση ή ακόμη και τον εξαναγκασμό των ΗΠΑ με στόχο τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας» και, όσον αφορά την περίπτωση του μπαλονιού, απείλησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν από μια κλιμάκωση».

«Εισιτήριο στον Τιτανικό»

Αφού ο Μπλίνκεν μίλησε στο ABC την Κυριακή, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.) προειδοποίησε στην ίδια εκπομπή ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το Πεκίνο στη Μόσχα θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Αυτό που είπε ο υπουργός Μπλίνκεν είναι μεγάλη είδηση για μένα. Πιστεύει ότι οι Κινέζοι βρίσκονται στα πρόθυρα της παροχής θανατηφόρων όπλων στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν», δήλωσε ο Γκράχαμ. «Και για τους Κινέζους, αν πηδήξετε στο τρένο του Πούτιν, είστε πιο χαζοί από το χώμα. Θα ήταν σαν να αγοράζεις εισιτήριο για τον Τιτανικό αφού έχεις δει την ταινία».

«Το πιο καταστροφικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη σχέση [ΗΠΑ-Κίνας], κατά τη γνώμη μου, είναι η Κίνα … να αρχίσει να δίνει θανατηφόρα όπλα στον Πούτιν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό θα άλλαζε τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο Γκράχαμ, υπενθυμίζοντας τα σχόλια της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο CNN, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επανέλαβε τα σχόλια του Γκράχαμ.

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε και να ανακοινώσουμε τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αλλά ξεκαθαρίσαμε στους Κινέζους ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που λάβουν αυτή την ατυχή απόφαση», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ, προειδοποιώντας ότι η θανατηφόρος υποστήριξη του κινεζικού καθεστώτος προς τη Ρωσία θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε