Τετάρτη, 15 Μαΐ, 2024
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι (κέντρο) εγκαινιάζει το πρόγραμμα "Make In India" στο Νέο Δελχί, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. (RAVEENDRAN/AFP/Getty Images)

Μπορεί η Ινδία να αντικαταστήσει την Κίνα ως παγκόσμια παραγωγική και οικονομική υπερδύναμη;

Εν μέσω της αυξανόμενης επιθετικότητας της κομμουνιστικής Κίνας που απειλεί την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, η Ινδία είναι ένα δημοκρατικό έθνος που θεωρείται ευρέως ως μια αναδυόμενη και εξισορροπητική δύναμη απέναντι στην Κίνα. Η ανθεκτική ινδική οικονομία έχει δημιουργήσει ελπίδες και, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να αναζητούν εργοστάσια εκτός Κίνας, στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ακούγονται πολλά σχετικά με την αντικατάσταση της Κίνας από την Ινδία.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην Epoch Times ότι το σενάριο να αντικαταστήσει η Ινδία την Κίνα είναι υπερβολικό και ότι η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Η Ινδία βρίσκεται στη δική της μοναδική τροχιά ανάπτυξης – θα πρέπει να αναγνωρίσει τις δικές της δυνάμεις και να καλλιεργήσει τη δική της πορεία προς την παγκόσμια ανάδειξη, είπαν. Ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνει αυτό η Ινδία, θα αναδείξει τη συμβολή της στην μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και έτσι θα σηματοδοτήσει την παγκόσμια ηγετική της θέση.

«Η Ινδία προσφέρει μια απολύτως διαφορετική επιλογή στην οικονομία, την ασφάλεια και την πολιτική σε σχέση με την Κίνα», δήλωσε στην Epoch Times ο Κάους Άρχα, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Διπλωματίας Krach στο Πουρντού και ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι [Narendra Modi] έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του μήνα και να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Ο Άρχα δήλωσε ότι ο Μόντι και ο υπουργός Εξωτερικών Δρ Σ. Τζαϊσανκάρ [Dr. S Jaishankar] μπορούν να προβάλουν «με αξιοπιστία» το επιχείρημα ότι η Ινδία δεν ήταν ποτέ πιο «σχετική, ενεργή» από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό», δήλωσε ο Άρχα, προσθέτοντας ότι η έντονη αντίθεση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας είναι αρκετά εμφανής στις ομιλίες των αντίστοιχων κορυφαίων ηγετών τους, του Μόντι και του Σι Τζινπίνγκ.

«Οι ομιλίες του Σι είναι γεμάτες μνησικακία, αρνητισμό και δυσαρέσκεια. Οι ομιλίες του Μόντι είναι αισιόδοξες χωρίς αναφορές σε περασμένα σφάλματα», δήλωσε ο Άρχα.

Με τον όρο δυσαρέσκεια της Κίνας, ο Άρχα εννοούσε το αφήγημα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) περί «εθνικού αγώνα» για την εκδίκηση της «ταπείνωσης» που αντιμετώπισε η κινεζική αυτοκρατορία. Ο Σι χρησιμοποίησε τον όρο «εθνικός αγώνας» πολλές φορές στην ομιλία του για την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΚ την 1η Ιουλίου 2021.

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά τον πόλεμο του 1840 για το όπιο, ο Σι είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Η χώρα υπέστη έντονη ταπείνωση, ο λαός υπέστη μεγάλο πόνο και ο κινεζικός πολιτισμός βυθίστηκε στο σκοτάδι. Από τότε, η εθνική αναζωογόνηση ήταν το μεγαλύτερο όνειρο του κινεζικού λαού και του κινεζικού έθνους».

Ωστόσο, και η Ινδία αντιμετώπισε δύο αιώνες αποικιακής υποταγής. Αλλά ο Άρχα σημείωσε ότι δεν μιλάει στον κόσμο με τον τρόπο που το κάνει η κομμουνιστική Κίνα. Προσδιόρισε τη στάση της Ινδίας ως σθεναρή, σε αντίθεση με τη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Η Δρ Απάρνα Πάντε, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Χάντσον με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στην Epoch Times σε γραπτό μήνυμα ότι την Ινδία φλερτάρουν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου.

«Το 2023 θεωρείται ως το έτος της Ινδίας. Το αν η Ινδία θα το μεταφράσει αυτό σε οικονομική ανάπτυξη μένει να φανεί», δήλωσε η Πάντε.

Ο Άρχα δήλωσε ότι ο κόσμος συγκρίνει την Ινδία με την Κίνα επειδή η ανθεκτικότητα της Ινδίας είναι πιο ελκυστική από την αγανάκτηση της Κίνας. Τα αυθαίρετα λουκέτα COVID της ΚΚΚ προκάλεσαν σοκ σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού και το εμπόριο.

«Η Ινδία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισότιμος οικονομικός ανταγωνιστής της Κίνας, αλλά μάλλον ως μια ελκυστική εναλλακτική μεγάλη οικονομία σε ένα ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο. Η Ινδία ανταγωνίζεται άλλες φιλικές οικονομίες για να τραβήξει επιχειρήσεις από την Κίνα – π.χ. το Βιετνάμ», δήλωσε.

Η Πάντε πιστεύει ότι η Ινδία μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

«Η Ινδία ξέρει τι πρέπει να κάνει, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξέρουν τι πρέπει να κάνουν”, είπε. «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και χωρίς αυτές, η Ινδία δεν μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα. Η Ινδία δεν μπορεί να αντιγράψει τους άλλους – θα πρέπει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο».

Συμμετέχοντες στην Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) της Intel στέκονται μπροστά από μια αφίσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ινδική πόλη Μπανγκαλόρ, στις 4 Απριλίου 2017. (Manjunath Kiran/AFP via Getty Images)

 

Τα πλεονεκτήματα της Ινδίας

Οι εμπειρογνώμονες προβληματίζονται για το αν η Ινδία μπορεί να αντικαταστήσει οικονομικά ή να ανταγωνιστεί την Κίνα. Ενώ οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από γεωπολιτικές αφηγήσεις, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αρχίσει να συμμετέχουν λέγοντας ότι η Ινδία είναι πολύ πίσω.

Αναλυτές δήλωσαν στην Epoch Times ότι κάθε φορά που ένα έθνος αναδεικνύεται παγκοσμίως, το κάνει με βάση τα δικά του μοναδικά πλεονεκτήματα έναντι του ιστορικού και σύγχρονου πλαισίου του.

«Το [να πει κανείς] ότι η Ινδία ανταγωνίζεται οικονομικά την Κίνα είναι υπερβολικό. Η Ινδία αυτή τη στιγμή δεν ανταγωνίζεται την Κίνα, αλλά παρουσιάζεται ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Η Ινδία έχει άλλους ανταγωνιστές όπως την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, την Αυστραλία (για κρίσιμα ορυκτά) και την Ινδονησία», δήλωσε ο Άρχα, προσθέτοντας ότι η Ινδία έχει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι της Κίνας και των άλλων ανταγωνιστών της.

Ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που συνοδεύουν τις οικονομικές τάσεις.

«Ένας μοχλός ανάπτυξης της Ινδίας είναι η ανησυχία των ηγετικών επιχειρήσεων ότι η υπερβολική τους εξάρτηση από την Κίνα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά», δήλωσε ο ίδιος. Αυτές οι ανησυχίες για την Κίνα επιδεινώνονται από παράγοντες όπως οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και τα αυθαίρετα λουκέτα υπό το καθεστώς του ΚΚΚ.

Ο κόσμος έχει γίνει επιφυλακτικός απέναντι στην Κίνα λόγω των χειρισμών του ΚΚΚ σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, είπε, προσθέτοντας ότι η Ινδία από την άλλη πλευρά έχει το μέγεθος και μερικά εγγενή πλεονεκτήματα ως εναλλακτική πλατφόρμα παραγωγής.

Η Ινδία έχει «κορυφαίες βιομηχανίες τεχνολογίας, που υποστηρίζονται από μεγάλο τεχνολογικό εργατικό δυναμικό που μιλάει αγγλικά», είπε, «και είναι μια δημοκρατία που στηρίζεται από νέους πληθυσμούς, που είναι πιο συντονισμένοι και λιγότερο αυθαίρετοι».

Η Δρ Πάντε υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ινδία στην προσπάθειά της να προσελκύσει κατασκευαστικές εταιρείες.

«Το εργατικό δυναμικό της Ινδίας δεν είναι τόσο εξειδικευμένο ή μορφωμένο όσο αυτό της νοτιοανατολικής Ασίας και έτσι έρχεται το κατώτερο τμήμα της κατασκευής – όχι το ανώτερο. Τα τηλέφωνα της Apple συναρμολογούνται, δεν κατασκευάζονται», είπε, ενώ μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού της Ινδίας είναι εκπαιδευμένο σε σύγκριση με το 60% στις περισσότερες χώρες.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη Δρα Πάντε, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της Ινδίας.

«Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών στο εργατικό δυναμικό και πολλές παγκόσμιες κατασκευαστικές εταιρείες θέλουν γυναίκες εργαζόμενες», δήλωσε. «Η πλειονότητα των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία οπουδήποτε στον κόσμο είναι γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Ινδίας έχει μειωθεί από το 40% τη δεκαετία του 1990 σε περίπου 20% σήμερα.»

Ο Άρχα δήλωσε ότι επί του παρόντος, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδίας είναι «κάπως ασύνδετο» με τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και υπάρχει ανάγκη να προσαρμοστεί η εκπαίδευση, ιδίως το λύκειο και η επαγγελματική εκπαίδευση, ως τροφοδότης της βιομηχανίας.

Το ζήτημα της αναβάθμισης της εξειδίκευσης του μεγάλου εργατικού δυναμικού της Ινδίας θα αφορά τις αγροτικές περιοχές της, οι οποίες, παρά την αυξανόμενη αστικοποίηση, εξακολουθούν να αποτελούν το σπίτι της πλειονότητας των Ινδών. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάδυση της Ινδίας θα συνεχίσει να ωθεί την αστικοποίηση του μεγαλύτερου αγροτικού πληθυσμού του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Άρχα, αυτό θα απαιτούσε μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς για την ανάπτυξη των υποδομών της Ινδίας, που σημαίνει ότι, μαζί με τις φυσικές υποδομές της, οι οποίες είναι απαραίτητες, η Ινδία θα χρειαζόταν επίσης την ανάπτυξη των κοινωνικών και ψηφιακών υποδομών της.

Η Δρ Πάντε επεσήμανε ότι η Ινδία χρειάζεται μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις «δεύτερης γενιάς» που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των θεσμών και των υφιστάμενων υποδομών της Ινδίας.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ινδία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνει τις εγχώριες και τις ξένες εταιρείες να λειτουργούν, να επενδύουν και να κερδίζουν χρήματα», δήλωσε η Δρ Πάντε.

Χωρίς αυτές, η Ινδία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τον τρόπο που οραματίζεται να αναπτυχθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι παρευρίσκονται στο Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευημερία του Ινδο-Ειρηνικού στο Izumi Garden Gallery στο Τόκιο, στις 23 Μαΐου 2022. (SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

 

Ψηφιακή παγκόσμια υπερδύναμη

Ο Άρχα πιστεύει ότι η οικονομική ανάδυση της Ινδίας θα προέλθει από την ταχεία ψηφιοποίηση της οικονομίας της, η οποία θα ενσωματωθεί σε μια παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, η οποία δεν θα απομονωθεί από την πληροφορική πίσω από ένα τείχος προστασίας όπως αυτό του ΚΚΚ.

«Η Ινδία μπορεί να γίνει περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη στα δεδομένα. Οι οικονομίες θα είναι επικεντρωμένες στα δεδομένα. Η ΤΝ (Τεχνητή Νοημοσύνη) θα είναι πιο μετασχηματιστική από τα δίκτυα 5G», δήλωσε ο Άρχα, σημειώνοντας τις ευκαιρίες για την Ινδία να γίνει ο κόμβος του Ινδο-Ειρηνικού για αξιόπιστες ροές δεδομένων.

Είπε ότι αυτό θα είναι ένα παράδειγμα της Ινδίας που παίζει με τις δικές της δυνάμεις και μια ευκαιρία να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του αναδυόμενου κόσμου.

«Μια επανάσταση της ακροδικτυακής υπολογιστικής (edge computing [1]) καθοδηγούμενης από τα δεδομένα: αυτό είναι το πλεονέκτημα της Ινδίας έναντι της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Μαθαίνοντας από την εμπειρία της Ουκρανίας, οι ψηφιακά ενδυναμωμένοι πολίτες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην εθνική άμυνα και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η ακροδικτυακή υπολογιστική είναι τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί δεδομένα και αναλύσεις στις παρυφές του δικτύου, σύμφωνα με τον Σαχάρ Ταχβίλι, ερευνητή ΤΝ, ο οποίος έχει διδακτορικό στη μηχανική λογισμικού και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας δοκιμής λογισμικού».

«Αντί να στέλνει δεδομένα σε μια κεντρική υποδομή νέφους για επεξεργασία, η ακροδικτυακή υπολογιστική επιτρέπει την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων πιο κοντά στον τόπο παραγωγής ή κατανάλωσης. Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιες δυνατότητες για να φέρει επανάσταση στη γνώση, επιτρέποντας την αποτελεσματική επεξεργασία μεγαλύτερου όγκου δεδομένων», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ακροδικτυακή υπολογιστική μπορεί να οδηγήσει σε μετασχηματιστικές αλλαγές σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Έξυπνες συσκευές που παρουσιάζονται στο Παγκόσμιο Συνέδριο 2015 Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC) στη Βαρκελώνη στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. (Josep Lago/AFP/Getty Images)

 

Αξιοποιώντας τη δύναμη της ακροδικτυακής υπολογιστικής, οι οργανισμοί θα έχουν αυξημένη αποδοτικότητα, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα, επειδή η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες από τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας σε πιο ενημερωμένες αποφάσεις και την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, σύμφωνα με τον Ταχβίλι.

«Καθώς η ακροδικτυακή υπολογιστική συνεχίζει να εξελίσσεται, ο αντίκτυπός της θα γίνει αισθητός σε όλους τους κλάδους, όπως η μεταποίηση, οι μεταφορές, η υγειονομική περίθαλψη και οι έξυπνες πόλεις», επεσήμανε. «Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, από την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και την ανάλυση της απόδοσης των μηχανημάτων μέχρι την ενεργοποίηση αυτόνομων οχημάτων και την τροφοδοσία ευφυών υποδομών.»

Η τεχνολογία αυτή μπορεί δυνητικά να μεταμορφώσει διάφορους τομείς της οικονομίας, να φέρει επανάσταση στη γνώση, να οδηγήσει σε επιδραστικές καινοτομίες και να καταστήσει την Ινδία ένα υπερκέντρο δεδομένων και ανάλυσης δεδομένων, πρόσθεσε ο Ταχβίλι.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1. edge computing ή ακροδικτυακή υπολογιστική: αποκεντρωμένη επεξεργασία δεδομένων στα όρια του δικτύου, σε αντίθεση και συμπληρωματικά με το cloud computing ή διαδικτυακή υπολογιστική.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε