Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση των βιομηχανικής κλίμακας δολοφονιών αιχμαλώτων συνείδησης από το κινεζικό καθεστώς για τα όργανά τους, σύμφωνα με τον Αμερικανό βουλευτή Κρις Σμιθ (Ρ-Ν.Τζ.).
Η «αλυσίδα εφοδιασμού οργάνων» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) «λειτουργεί με αποτρόπαιες μεθόδους, σκοτώνοντας νέους ανθρώπους: ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, Ουιγούρους, ορισμένους Χριστιανούς και Βουδιστές στο Θιβέτ», δήλωσε ο κος Σμιθ σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη θρησκευτική ελευθερία στις 18 Ιουλίου.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην κατεύθυνση των κυρώσεων για αυτή τη φρικτή πρακτική του Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε μετά την ακρόαση ο βουλευτής Σμιθ στο NTD, το αδελφό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times, αναφερόμενος στον ηγέτη του ΚΚΚ.
Το κινεζικό καθεστώς πραγματοποιεί εδώ και χρόνια και σε σημαντική κλίμακα εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από κρατούμενους συνείδησης, κατέληξε στο συμπέρασμα το Δικαστήριο για την Κίνα – ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο – στην τελική του απόφαση το 2019.
Το δικαστήριο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι φυλακισμένοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ήταν πιθανότατα η κύρια πηγή αυτών των οργάνων. Οι Ουιγούροι και άλλες διωκόμενες μειονότητες στη βορειοδυτική Κίνα διατρέχουν επίσης κίνδυνο, μαζί με τους Θιβετιανούς και τους Σπιτικούς Χριστιανούς, δήλωσαν ειδικοί.
«Στοχοποιούνται επειδή τους μισούν και τους μισούν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», δήλωσε ο κ. Σμιθ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
«Οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων είναι μια θηριωδία που θυμίζει τους Ναζί και η οποία συμβαίνει δεκάδες χιλιάδες φορές το χρόνο», πρόσθεσε.
Να λογοδοτήσει το ΚΚΚ
Οι ισχυρισμοί ότι το κομμουνιστικό καθεστώς σκοτώνει ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ για να πουλήσει τα όργανά τους για μεταμόσχευση εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2006. Έκτοτε, πολυάριθμες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες αυτής της θηριωδίας.
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει διαλογιστικές ασκήσεις και ηθική διδασκαλία βασισμένη σε τρεις βασικές αρχές: την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα. Η άσκηση απέκτησε δημοτικότητα στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των οπαδών της σε 70 έως 100 εκατομμύρια.
Φοβούμενο ότι απειλούσαν τον απολυταρχικό έλεγχό του, το κομμουνιστικό καθεστώς ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της άσκησης στις 20 Ιουλίου 1999, εκστρατεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έκτοτε, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φυλακιστεί, σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα. Μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οπαδοί βασανίζονται και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να δολοφονηθούν για τα όργανά τους.
Η συλλογή οργάνων είναι μια επικερδής επιχείρηση για το ΚΚΚ. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης το 2021 ενώπιον της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τζόφρι Νάις, ο οποίος προήδρευε του Δικαστηρίου για την Κίνα, δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς μπορεί να αποκομίσει έως και μισό εκατομμύριο δολάρια από το σώμα κάθε θύματος.
«Η διοίκηση πρέπει να κάνει περισσότερα, εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ελπίζω ο ΟΗΕ και όλοι οι άλλοι να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο κος Σμιθ στην ακρόαση της Τρίτης.
Τον Μάρτιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων από το ΚΚΚ, το πρώτο του είδους του.
Ο νόμος Stop Forced Organ Harvesting Act του 2023 (H.R. 1154), που εισήγαγε ο κος Σμιθ, επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε εμπλεκόμενο μέρος και απαιτεί την ετήσια υποβολή κυβερνητικών εκθέσεων σχετικά με τέτοιου είδους δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε ξένες χώρες. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αστικό πρόστιμο έως 250.000 δολάρια και ποινή έως 1 εκατομμύριο δολάρια και 20 χρόνια φυλάκισης.
Ο κος Σμιθ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εκκρεμεί ακόμη στη Γερουσία.
Αναφέρθηκε σε ένα άλλο νομοσχέδιο που εισήγαγε (H.R. 7193), το οποίο θα αφαιρούσε από το Πεκίνο τα εμπορικά προνόμια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των κανονικών εμπορικών σχέσεων την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Εάν θεσπιστεί ο νόμος, η Κίνα θα χρειαζόταν ετήσια επιβεβαίωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο σημειώνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, προκειμένου να διατηρείται το συνηθισμένο εμπορικό καθεστώς.
«Όχι άλλη επιείκεια στον Σι Τζινπίνγκ. Πρέπει να λογοδοτήσει. Και νομίζω ότι οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις είναι ο μόνος απτός τρόπος για να γίνει αυτό», δήλωσε ο βουλευτής στην ακρόαση.
Ένα «ασφαλές καταφύγιο»
Ο κος Σμιθ αναφέρθηκε και σε ένα πρόσφατο περιστατικό διακρατικής καταστολής των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ από το Πεκίνο σε αμερικανικό έδαφος.
Το FBI συνέλαβε πρόσφατα δύο άτομα που κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν ένα μυστικό υπερπόντιο αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του ΚΚΚ. Κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν να εργαστούν ως πράκτορες και ότι έπαιρναν εντολές από το καθεστώς για να φιμώσουν τους Κινέζους αντιφρονούντες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιθετικοί από όσο ήμασταν, το FBI πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτό», δήλωσε.
«Η ελπίδα μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ένα πραγματικά ασφαλές καταφύγιο για όσους έχουν διαφύγει από αυτή την τυραννία, όχι ένα μέρος όπου οι κακοί μπορούν να βλάπτουν ατιμώρητα τους πιστούς και τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ», είπε.
Της Danella Pérez Schmieloz, με τη συμβολή των Eva Fu, Michael Washburn και Sam Wang, δημοσιογράφου του NTD
Επιμέλεια: Αλία Ζάε