Στην καρδιά της παραθαλάσσιας πόλης Μπράιτον, νότια του Λονδίνου, βρίσκεται το εξωτικό όραμα του Γεωργίου Δ’, το Royal Pavilion που μοιάζει με ινδικό παλάτι, η αρχιτεκτονική του οποίου είναι πολύ ιδιαίτερη.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1780, ο πρίγκιπας Γεώργιος νοίκιασε ένα κατάλυμα στο Μπράιτον, όπου αρχικά ο αρχιτέκτονας Henry Holland το μετέτρεψε σε θερινό ανάκτορο και το 1815 ο αρχιτέκτονας John Nash το ανακατασκεύασε εμπνευσμένος από την ινδική αρχιτεκτονική των Μογγόλων αλλά και από την ισλαμική αρχιτεκτονική. Ο διακοσμητής Frederick Crace και ο ζωγράφος Robert Jones σχεδίασαν τους εσωτερικούς χώρους δίνοντας ένα δυτικό στυλ εμπνευσμένο από την Κίνα (chinoiserie). Το 1850, η βασίλισσα Βικτώρια πούλησε το παλάτι στον δήμο της πόλης.




Το σαλόνι είναι η πιο μεγαλοπρεπής αίθουσα του παλατιού με έναν επιβλητικό τρούλο. Το μπλε υφαντό χαλί είναι σαν μια αντανάκλαση της γαλάζιας θολωτής οροφής και απεικονίζει ένα παγόνι, ηλιοτρόπια, δράκους και φύλλα λωτού. Οι κόκκινες με τα χρυσά μοτίβο μεταξωτές ταπετσαρίες και οι κουρτίνες είναι εμπνευσμένες από το γαλλικό στυλ. Κινέζικα βάζα είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του χώρου. (Μουσείο Brighton & Hove)


Η αίθουσα μουσικής σχεδιάστηκε με εξαιρετική ακουστική- το χειροποίητο χαλί και η θολωτή οροφή βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου για συναυλίες και ρεσιτάλ. Ο Frederick Crace διακόσμησε την αίθουσα με μεταξωτές σατέν κουρτίνες, ταπετσαρίες ζωγραφισμένες στο χέρι και πολυελαίους εμπνευσμένους από το λουλούδι του λωτού. (Μουσεία Brighton & Hove)
Η βασίλισσα Βικτώρια είχε το δικό της δωμάτιο διακοσμημένο με μια χειροποίητη ταπετσαρία με σχέδια εμπνευσμένο από την φύση σε απαλά χρώματα. Το κρεβάτι και οι καρέκλες είναι σε στυλ Regency. (Μουσεία Brighton & Hove)
Της Ariane Triebswetter