Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Άποψη του εξωτερικού χώρου ινδο-ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπου φαίνονται οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι από χυτοσίδηρο και οι οξυκόρυφες καμάρες. Αξιοσημείωτα είναι τα αραβουργήματα, οι κίονες και τα τοξωτά περίτεχνα παράθυρα. (Μουσεία Brighton & Hove)

Brighton Royal Pavilion: Το εξωτικό όραμα του Γεωργίου Δ’

Στην καρδιά της παραθαλάσσιας πόλης Μπράιτον, νότια του Λονδίνου, βρίσκεται το εξωτικό όραμα του Γεωργίου Δ’, το Royal Pavilion που μοιάζει με ινδικό παλάτι, η αρχιτεκτονική του οποίου είναι πολύ ιδιαίτερη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1780, ο πρίγκιπας Γεώργιος νοίκιασε ένα κατάλυμα στο Μπράιτον, όπου αρχικά ο αρχιτέκτονας Henry Holland το μετέτρεψε σε θερινό ανάκτορο και το 1815 ο αρχιτέκτονας John Nash το ανακατασκεύασε εμπνευσμένος από την ινδική αρχιτεκτονική των Μογγόλων αλλά και από την ισλαμική αρχιτεκτονική. Ο διακοσμητής Frederick Crace και ο ζωγράφος Robert Jones σχεδίασαν τους εσωτερικούς χώρους δίνοντας ένα δυτικό στυλ εμπνευσμένο από την Κίνα (chinoiserie). Το 1850, η βασίλισσα Βικτώρια πούλησε το παλάτι στον δήμο της πόλης.

Άποψη της κατοικίας που δίνει μια αίσθηση ελαφρότητας και ευρυχωρίας. Κάθε στοιχείο της πρόσοψης είναι διακοσμημένο απλά αλλά κομψά, από τους κίονες και τα παράθυρα μέχρι τις λεπτομέρειες του θόλου. (Μουσείο Brighton & Hove)

 

Ο κήπος φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φυτών και διαθέτει εξωτικά φυτά από χώρες εκτός Ευρώπης, κυρίως από την Κίνα. (Μουσείο Brighton & Hove)

 

Η πολύχρωμη αίθουσα της εισόδου σε στυλ Chinoiserie είναι εμπνευσμένη από την κινεζική διακόσμηση με επίχρυσα διακοσμητικά στοιχεία και ανατολίτικες φιγούρες όπως μοτίβο μπαμπού και γαλαζοπράσινα πουλιά, εξαγωνικά φανάρια, ειδώλια και βάζα. Η δομή της αίθουσας είναι συμμετρική, με γοτθικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τα σκαλιστά ξύλινα έπιπλα και τα βιτρό παράθυρα. (Μουσείο Brighton & Hove)

 


Το σαλόνι είναι η πιο μεγαλοπρεπής αίθουσα του παλατιού με έναν επιβλητικό τρούλο. Το μπλε υφαντό χαλί είναι σαν μια αντανάκλαση της γαλάζιας θολωτής οροφής και απεικονίζει ένα παγόνι, ηλιοτρόπια, δράκους και φύλλα λωτού. Οι κόκκινες με τα χρυσά μοτίβο μεταξωτές ταπετσαρίες και οι κουρτίνες είναι εμπνευσμένες από το γαλλικό στυλ. Κινέζικα βάζα είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του χώρου. (Μουσείο Brighton & Hove)

 

Η ευρύχωρη αίθουσα δεξιώσεων αποτελεί την κεντρική σκηνή για πολλούς καλεσμένους. Σε κάθε πλευρά υπάρχουν μεγάλα μανουάλια και ο εντυπωσιακός κεντρικός πολυέλαιος είναι στολισμένος με έξι ασημένιους δράκους που εκπνέουν “φωτιά”. Οι μικρότεροι πολυέλαιοι είναι στολισμένοι με μικρά πουλιά εμπνευσμένα από την κινεζική μυθολογία. (Μουσεί0 Brighton & Hove)

 


Η αίθουσα μουσικής σχεδιάστηκε με εξαιρετική ακουστική- το χειροποίητο χαλί και η θολωτή οροφή βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου για συναυλίες και ρεσιτάλ. Ο Frederick Crace διακόσμησε την αίθουσα με μεταξωτές σατέν κουρτίνες, ταπετσαρίες ζωγραφισμένες στο χέρι και πολυελαίους εμπνευσμένους από το λουλούδι του λωτού. (Μουσεία Brighton & Hove)

 

Η βασίλισσα Βικτώρια είχε το δικό της δωμάτιο διακοσμημένο με μια χειροποίητη ταπετσαρία με σχέδια εμπνευσμένο από την φύση σε απαλά χρώματα. Το κρεβάτι και οι καρέκλες είναι σε στυλ Regency. (Μουσεία Brighton & Hove)

Της Ariane Triebswetter

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε