Οι πολυαναμενόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο ξεκίνησαν με αμήχανο τρόπο, καθώς ένα μέλος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας που φορούσε κόκκινο περιβραχιόνιο προσέγγισε και έσπρωξε έναν Ολλανδό δημοσιογράφο την ώρα προσπαθούσε να κάνει ρεπορτάζ για τη διοργάνωση.
Το περιστατικό αντικατοπτρίζει την ενόχληση του κομμουνιστικού καθεστώτος απέναντι στον ελεύθερο Τύπο. Για ορισμένους, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της γενικότερης καταστολής και των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται, οι οποίες συνέβαλαν στο να γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αμφιλεγόμενοι και να οδηγήσουν ορισμένες οργανώσεις στο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης.
Σε ένα απόσπασμα του περιστατικού που προβλήθηκε από τον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS στο Twitter και το οποίο έλαβε γρήγορα χιλιάδες likes και re-tweets, οι θεατές βλέπουν τον δημοσιογράφο του NOS Sjoerd den Daas να στέκεται μπροστά από μια αερογέφυρα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και την ώρα που μιλάει στο μικρόφωνο ένας φρουρός τον πλησιάζει χωρίς προειδοποίηση και αρχίζει να του φωνάζει και να τον σπρώχνει επιθετικά.
Ο den Daas προσπαθεί να αγνοήσει τον φρουρό και να συνεχίσει το ρεπορτάζ του, με το βλέμμα του να εναλλάσσεται μεταξύ της κάμερας και του όλο και πιο απειλητικού φρουρού, μέχρι που η κάμερα κόβει το πλάνο.
Onze correspondent @sjoerddendaas werd om 12.00u live in het NOS Journaal door beveiligers voor de camera weggetrokken. Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China. Hij is in orde en kon zijn verhaal gelukkig een paar minuten later afmaken pic.twitter.com/GLTZRlZV96
— NOS (@NOS) February 4, 2022
Στο tweet του NOS αναφέρεται ότι ο den Daas μπόρεσε να συνεχίσει το ρεπορτάζ του στον αέρα λίγα λεπτά μετά την προσβολή του από τον φρουρό. Όμως το περιστατικό τράβηξε γρήγορα τη διεθνή προσοχή, καθώς πληθώρα δυτικών δημοσιεύσεων έσπευσαν να το αναφέρουν.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ήδη αποτελέσει πηγή έντονης διεθνούς διαμάχης εδώ και πολλούς μήνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν πέρυσι διπλωματικά μποϊκοτάζ των Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θηριωδίες του κινεζικού καθεστώτος κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ και άλλες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενώ ορισμένοι παρατηρητές επαίνεσαν τη χειρονομία, άλλοι υποστήριξαν ότι το διπλωματικό μποϊκοτάζ θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική χειρονομία, δεδομένου ότι οι αθλητές, οι διαφημιστές, τα μέσα ενημέρωσης και οι επισκέπτες από πολλές χώρες θα εξακολουθούσαν να προσέρχονται στην εκδήλωση.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα ενός μποϊκοτάζ που δεν περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά ευρύ συνασπισμό εθνών, όπως εκείνοι που συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στη Μόσχα το 1980, τη χρονιά που έγινε η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.
Εκτός από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Πεκίνο έχει επίσης προσελκύσει έντονο έλεγχο για τη μεταχείριση της σταρ του τένις Πενγκ Σουάι, η οποία εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα για μερικές εβδομάδες τον Νοέμβριο, αφού ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από έναν πρώην ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο. Παρά την επακόλουθη επανεμφάνισή της, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την ευημερία της παραμένουν.
Τον Δεκέμβριο, η Ένωση Γυναικείου Τένις, ως απάντηση, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλα τα τουρνουά στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αποσπώντας επαίνους από προσωπικότητες όπως η Μπίλι Τζιν Κινγκ, ιδρύτρια της WTA, η συνταξιούχος σταρ Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και η Αμερικανίδα γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν από το Τενεσί.
Του Michael Washburn