Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Κινέζοι παραστρατιωτικοί αστυνομικοί παρακολουθούν καθώς οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν περίπατο στο Bund κατά μήκος του ποταμού Χουανγκπού στη Σαγκάη την 1η Μαΐου 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις διακόπτουν τους δεσμούς με την Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων

Χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις διακόπτουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα, καθώς αναμένουν ταχύτερη αποσύνδεση μεταξύ Κίνας και Δύσης, σύμφωνα με μεγάλο βρετανικό επιχειρηματικό όμιλο.

Ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), Τόνι Ντάνκερ, δήλωσε ότι χιλιάδες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζουν επί του παρόντος τις αλυσίδες εφοδιασμού τους εν αναμονή της σκλήρυνσης των πολιτικών αισθημάτων κατά της Κίνας.

«Κάθε εταιρεία με την οποία μιλάω αυτή τη στιγμή ασχολείται με την επανεξέταση των αλυσίδων εφοδιασμού της», δήλωσε στην FT Weekend. «Επειδή προβλέπουν ότι οι πολιτικοί μας θα επιταχύνουν αναπόφευκτα προς έναν κόσμο που θα αποσυνδεθεί από την Κίνα».

Ο Ντάνκερ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «νέες στρατηγικές συμμαχίες στον κόσμο», καθώς οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται. Στην Ουάσινγκτον, η ανάγκη των εταιρειών να οικοδομήσουν «ανθεκτικότητα» για την προετοιμασία ενός διαζυγίου με την Κίνα ήταν «το μόνο για το οποίο μιλούν», σημείωσε.

Καθώς οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα ξινίζουν, η χώρα θα πρέπει να βρει νέους εμπορικούς εταίρους και να αναζωπυρώσει παλιούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Ντάνκερ.

«Αν οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν δίκιο, θα χρειαστεί να γίνουμε όλοι και πάλι καλοί φίλοι», δήλωσε στην εφημερίδα.

Σκλήρυνση της στάσης

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε βασικό πεδίο μάχης για την εξωτερική πολιτική μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών στην κούρσα για την ανάδειξη του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόσο η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας όσο και ο πρώην υπουργός οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την απειλή που συνιστά το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) για την εθνική και οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η προεκλογική εκστρατεία της Τρας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να σκληραίνει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κίνας και θα βοηθήσει να ηγηθεί «της διεθνούς αντίδρασης στην αυξημένη κινεζική επιθετικότητα».

Ο Σούνακ, ο οποίος στο παρελθόν είχε λάβει επαίνους από το φερέφωνο του ΚΚΚ Global Times για την «ρεαλιστική» άποψή του για την Κίνα, προσπάθησε να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του για την εθνική ασφάλεια, αποκαλώντας την Κίνα «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Βρετανία και την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία» και υποσχόμενος να κλείσει και τα 30 Ινστιτούτα Κομφούκιος – κέντρα γλώσσας και πολιτισμού που υποστηρίζονται από το Πεκίνο – στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 20 Ιουλίου, ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε ότι εμπόδισε μια κινεζική εταιρεία να αποκτήσει τεχνολογία έξυπνων καμερών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στην πρώτη χρήση των νέων εξουσιών της κυβέρνησης βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια και τις επενδύσεις, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου.

Βάσει του νόμου, ο Κβάρτενγκ προεδρεύει επίσης σε έρευνα σχετικά με την εξαγορά της Newport Wafer Fab από τη Nexperia, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartphones Wingtech Technology με έδρα την Ολλανδία.

Η PA Media συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε