Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Ξυλογραφία του Ουταγκάβα Κουνιγιόσι, που αναπαριστά τον Χουά Τούο να αφαιρεί το δηλητήριο από το χέρι του Γκουάν Γιου. (Public domain)

Χουά Τούο: O «μάγος» της αρχαίας κινεζικής ιατρικής

Η νεανική του εμφάνιση, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, τού χάρισε τη φήμη του αθανάτου, ενώ χάρη στις ακριβείς διαγνώσεις του και τις αποτελεσματικές θεραπείες του έχαιρε γενικής εκτίμησης

Ο Χουά Τούο ήταν ένας γιατρός στην Κίνα του 2ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, διέγνωσε την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο του φημισμένου Κινέζου πολέμαρχου Τσάο Τσάο [Cao Cao]. Ο Χουά Τούο προσφέρθηκε να χειρουργήσει τον Τσάο Τσάο για να αφαιρέσει τον όγκο, αλλά ο Τσάο Τσάο, φοβούμενος ότι ο Χουά Τούο ήθελε να τον σκοτώσει, διέταξε να τον ρίξουν στη φυλακή.

«Ο Τσάο Τσάο τον είχε καλέσει ως προσωπικό του γιατρό. Φαίνεται πως είτε θύμωσε όταν ο Χουά Τούο δεν του έδωσε πρόσθετη θεραπεία είτε τον υποψιάστηκε για απόπειρα δολοφονίας όταν πρότεινε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ως θεραπεία για τους έντονους πονοκεφάλους του», γράφει ο Σουμπούτι Νταρμανάντα [Subhuti Dharmananda], διευθυντής του Ινστιτούτου Παραδοσιακής Ιατρικής στο Όρεγκον.

Αυτή η περίπτωση αναφέρεται επίσης στο άρθρο «The Life and Medical Practice of Hua Tuo», που δημοσιεύτηκε στο Pacific Journal of Oriental Medicine:

«Ο Χουά Τούο εξέτασε τον Τσάο Τσάο και ανέφερε ότι οι πονοκέφαλοι του προκλήθηκαν από τον αέρα και το υγρό που συσσωρεύονταν μέσα στο κρανίο του. Είπε ότι η θεραπεία ήταν άχρηστη και ότι έπρεπε να κάνει αναισθησία στον Τσάο Τσάο, να ανοίξει το κρανίο και να αφαιρέσει τη μάζα», έγραψε ο Μπράιαν Μέι, προσθέτοντας ότι η ιστορία είναι παρμένη από το αρχαίο κινεζικό βιβλίο «Τα τρία βασίλεια».

Πώς κατέληξε ο Χουά Τούο στο συμπέρασμα ότι ο πόνος που βίωνε ο Τσάο Τσάο ήταν αποτέλεσμα όγκου; Πώς καταλάβαινε τις ασθένειες που κρύβονταν μέσα στα σώματα των ασθενών του, χωρίς την αρωγή αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας; Η φήμη του οφείλεται τόσο στις ακριβείς του διαγνώσεις όσο και  στις αποτελεσματικές και εξαιρετικά προηγμένες για την εποχή θεραπείες που εφάρμοζε.

«Είναι γνωστός για την καθοδήγηση της πρακτικής της λαπαροτομίας και της μεταμόσχευσης οργάνων, με χρήση αναισθητικών, ενώ είναι ο πρώτος Κινέζος χειρουργός που έκανε χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά, περιλαμβανομένων της σπληνεκτομής και της κολοστομίας. Στον τομέα της νευρολογίας, ο Χουά Τούο ασχολήθηκε με τη θεραπεία των πονοκεφάλων και της παράλυσης», σύμφωνα με το άρθρο «Ο πρώτος χειρουργός της Κίνας: Χουά Τούο» του Ρ. Σέην Ταμπς [R. Shane Tubbs], καθηγητή νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Pediatric Neurosurgery το 2011.

Πώς «έβλεπε» ο Χουά Τούο μέσα στο σώμα;

Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους για να προσδιορίζει τι συμβαίνει μέσα στο σώμα με βάση εξωτερικά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι η αίσθηση του παλμού. Η ευαισθησία του παλμού, που αλλάζει ανάλογα με τις αλλαγές στο σώμα, ήταν από τα κυριότερα εργαλεία των μεγάλων γιατρών της κινεζικής παράδοσης. Αλλά, στην περίπτωση του Τσάο Τσάο, ακόμα κι αν η ανωμαλία βρέθηκε στο κεφάλι, πώς ήξερε ο Χουά Τούο ότι επρόκειτο για όγκο;

«Λέγεται ότι ορισμένοι γιατροί της αρχαίας παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής (TCM) είχαν μεταφυσικές ικανότητες, δηλαδή  υψηλή διαισθητική ικανότητα που τους επέτρεπε να αισθάνονται και να βλέπουν αυτά που βρίσκονται πέρα ​​από τον φυσικό – ορατό – κόσμο», γράφει ο Δρ Σιανγκ Τζουν [Dr Xiang Jun], γιατρός και βελονιστής.

The Physician Huá Tuó
Ο γιατρός Χουά Τούο.

 

Ο Χουά Tούο καλλιεργούσε το Τάο. Λέγεται ότι στράφηκε στις θεότητες, προκειμένου να βελτιώσει τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Οι κινεζικοί θρύλοι συχνά αναφέρουν ταοϊστές με υπερφυσικές δυνάμεις. Ορισμένοι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν επίσης μελετήσει πώς οι πνευματικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν ικανότητες που θεωρούνται υπερφυσικές.

Για παράδειγμα, ο Ντην Ράντιν [Dean Radin], επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Noetic Sciences (Noetics-supermind, η μελέτη άλλων διαστάσεων του νου), έχει γράψει εκτενώς για πνευματικές πρακτικές και αναφορές υπερφυσικών ικανοτήτων σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Στο βιβλίο του «The Super Ordinary: Science, Yoga, and the Evidence of Extraordinary Psychic Abilities» («Το Υπερ-φυσικό: Επιστήμη, γιόγκα και οι αποδείξεις εξαιρετικών υπερφυσικών ικανοτήτων», ο κος Ράντιν γράφει:

«Για έναν ακαδημαϊκό με δυτική μόρφωση, η τηλεπάθεια θεωρείται κάτι το υπερφυσικό και, επομένως, εξαιρετικό. Αλλά για έναν έμπειρο γιόγκι είναι απλώς ένα συνηθισμένο μικρό σίντι [siddhi – σανσκριτικός όρος για το επίτευγμα στον διαλογισμό ή δύναμη].

Ο Νταρμανάντα έγραψε για τον Χουά Τούο:

«Όντας ένας καταξιωμένος ταοϊστής, δεν αναζητούσε φήμη ή περιουσία, παρόλο που κέρδισε πολλές τιμές.»

Όταν ο Τσάο Τσάο διέταξε τη φυλάκιση του Χουά Τούο το 207 μ.Χ., ο γιατρός ήταν ήδη 97 ετών, αναφέρει ο Νταρμανάντα, επικαλούμενος τα «Αρχεία της Δυναστείας Γουέι» [Wei Zhi]. Λέγεται ότι ακόμη και σε τόσο προχωρημένη ηλικία, ο Χουά Τούο ήταν εντελώς υγιής και το σώμα του βρισκόταν σε νεανική κατάσταση.

«Γνωρίζοντας καλά πώς να διατηρεί την υγεία του, ο Χουά Τούο παρέμενε ακμαίος ακόμα κι όταν ήταν σχεδόν 100 ετών – γι’ αυτό αποκαλούνταν αθάνατος», έγραψε ο Νταρμανάντα.

Ο πρώτος ευρέως γνωστός χειρουργός στην Κίνα

Αν και οι αρχαίες χειρουργικές μέθοδοι δεν αποτελούν μέρος της σύγχρονης κινεζικής ιατρικής, υπάρχουν πολλά αρχεία για τις επεμβάσεις που εκτελούσε ο Χουά Τούο, χρησιμοποιώντας τη δική του μέθοδο αναισθησίας για να βοηθήσει τους ασθενείς του.

Ένα από τα κατορθώματα του Χουά Τούο, η χειρουργική στην κοιλιά, περιγράφεται στο βιβλίο «China’s First Surgeon: Hua Tuo»:

«Σε μία περίπτωση χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά, ο Χουά Tούo διέταξε τον ασθενή του να πιει ένα αφέψημα βοτάνων και, μόλις ο ασθενής έχασε τις αισθήσεις του, έκανε την τομή.»

Quem Foi Hua Tuo? | Medicina Tradicional Chinesa - Brasil
Ο Χουά Τούο εκτελεί επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, με τη βοήθεια μαθητή του.

 

Το αφέψημα βοτάνων που αναφέρεται στο άρθρο είναι ένα αναισθητικό που επινόησε ο Χουά Tούο για να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται λίγο ή καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο Νταρμανάντα αφηγείται και μία άλλη ιστορία για το πώς ο Χουά Tούο έκανε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά:

«Ένας ασθενής που υπέφερε από πόνους στην κοιλιά για περισσότερες από 10 ημέρες και είχε κερώσει τα γένια και τα φρύδια του, πήγε στον Χουά Tούο για βοήθεια. Αφού ο γιατρός διαπίστωσε την κατάσταση της κοιλιακής του χώρας, του ζήτησε να πιει ένα αναισθητικό, στη συνέχεια άνοιξε και εξέτασε την κοιλιακή κοιλότητα, αφαίρεσε το άρρωστο μέρος, έραψε την κοιλιακή κοιλότητα και συνταγογράφησε μερικά βότανα. Μετά από 100 ημέρες, ο ασθενής ήταν υγιής.»

Δάσκαλος βελονισμού

Στην κινεζική ιατρική, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί ή να ανακουφιστεί προσωρινά μέσω του βελονισμού. Λέγεται ότι οι δεξιότητες του Χουά Tούο στον βελονισμό ήταν εξαιρετικές και είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους βελονιστές στην ιστορία. Η σειρά των σημείων βελονισμού ονομάζεται Hua Tuo Jiaji (όπου jia = επένδυση και ji = σπονδυλική στήλη).

«Τα σημεία βελονισμού Χουά Tούο, γνωστά ως Χουά Tούο Τζιάτζι, βρίσκονται σε μια σειρά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, και στις δύο πλευρές. Αυτά τα σημεία αποδίδονται στον Χουά Tούο επειδή, όπως λέγεται, προτιμούσε να θεραπεύει ορισμένες ασθένειες με τη βοήθεια αυτών των σημείων», γράφει ο Νταρμανάντα.

Ο Χουά Τούο στον μαθητή του Γου Που. Δυναστεία Ύστερων Χαν. (ffaemc.fr)

 

Αν και ο Χουά Tούο κατέγραψε τις γνώσεις και την εμπειρία του σε βιβλία, αυτά τα βιβλία χάθηκαν. Ωστόσο, έχουν διασωθεί πολλές ιστορίες για την ιδιοφυΐα του. Μία από αυτές περιγράφει πώς ο Χουά Tούο έσωσε τη ζωή μίας εγκύου, της οποίας το παιδί είχε πεθάνει μέσα στη μήτρα.

«Μετά από μία αποβολή, μία γυναίκα ήρθε στον γιατρό παραπονούμενη για έντονο πόνο στην κοιλιά. Αφού έλεγξε τον σφυγμό της γυναίκας, ο Χουά Tούο διέγνωσε ότι κυοφορούσε δίδυμα, ένα εκ των οποίων ήταν νεκρό. Με μία μόνο συνεδρία βελονισμού, ο Χουά Τούο προκάλεσε θνησιγένεια και η μήτρα της γυναίκας απαλλάχθηκε από το νεκρό έμβρυο», γράφει ο καθηγητής Ταμπς και οι συγγραφείς του «China’s First Surgeon: Hua Tuo».

Μία άλλη επιτυχής επέμβαση του Τούο ήταν αυτή στο χέρι του στρατηγού Γκουάν Γιου, ο οποίος είχε τραυματιστεί από ένα δηλητηριασμένο βέλος στη μάχη. Η ιστορία λέει πως, ενώ ο Χουά Τούο χειρουργούσε το τραυματισμένο χέρι του στρατηγού, εκείνος έπαιζε σκάκι με το άλλο.

Ξυλογραφία του Ουταγκάβα Κουνιγιόσι, που αναπαριστά τον Χουά Τούο να αφαιρεί το δηλητήριο από το χέρι του Γκουάν Γιου. (Public domain)

 

Ο Χουά Τούο διέπρεψε ως γιατρός λόγω της πρακτικότητας, της συμπόνιας και της ειλικρίνειάς του. Οι βαθιές γνώσεις για τις θεραπείες με βότανα και οι καινοτόμες τεχνικές του συνέβαλλαν να εδραιωθεί η ιατρική εμπειρογνωμοσύνη των Γου Που και Φαν Α και του απέφεραν τον σεβασμό πολλών από τους πιο υψηλούς γιατρούς της Κίνας. Όντας ο πρώτος χειρουργός της Κίνας και πρωτοπόρος του βελονισμού, ο Χουά Τούο χάρισε σε πολλούς από τους ασθενείς του μακροζωία και καλή υγεία. Τα επιτεύγματά του ήταν εξαιρετικά και οι ταοϊστές τον τιμούν ως ιατρικό αθάνατο.

Της Maria Han

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε