Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα από το The Daily Meal. (ευγενική παραχώρηση του Imperial Sugar)

Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα

The Daily Meal

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Κάθε χώρα όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα έχει αναπτύξει τις δικές της γλυκές παραδόσεις για την περίσταση! Εμείς φτιάχνουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, οι Άγγλοι τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, οι Ιταλοί το πανετόνε, οι Γερμανοί το στόλεν. Και υπάρχουν και συνταγές τόσο διαδεδομένες που είναι δύσκολο να βρούμε με ακρίβεια την καταγωγή τους: τα μπισκοτάκια των Χριστουγέννων, τα μπισκοτένια ανθρωπάκια από τζίντζερ, τα σπιτάκια από μελόψωμο, ο χριστουγεννιάτικος κορμός και άλλες πολλές…1

Τι είναι ο κορμός;

Ο κορμός είναι ένα μακρόστενο γλυκό από τυλιγμένο μαλακό παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα και σκεπασμένο με γλάσο βουτυρόκρεμας, έτσι ώστε να θυμίζει κούτσουρο. Μπορείτε να τον διακοσμήσετε με μαρέγκα, αμύγδαλο κλπ.

Γιατί φτιάχνουμε κορμούς τα Χριστούγεννα;

Η σύνδεση του συγκεκριμένου γλυκού με τα Χριστούγεννα ανάγεται στην προμεσαιωνική περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν στα σπίτια έκαιγαν πραγματικά κούτσουρα διακοσμημένα με γκι, κουκουνάρια ή κισσό κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), για να αποχαιρετήσουν το έτος που φεύγει και να καλωσορίσουν την άνοιξη που έρχεται. Οι εναπομένουσες στάχτες φυλάσσονταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και για να διώχνουν το κακό. Με το πέρασμα των αιώνων όμως, οι εστίες μίκρυναν και έγιναν πιο κατάλληλες για να ψήνουν γλυκά παρά για να καίνε μεγάλα κούτσουρα!

Το πέρασμα από το κάψιμο των κούτσουρων στο ψήσιμο των γλυκών τοποθετείται κατά προσέγγιση στις αρχές του 17ου αιώνα, αλλά η ευρύτερη εξάπλωσή του άρχισε τον 19ο αιώνα, όταν οι Παριζιάνοι ζαχαροπλάστες εμπλούτισαν τη διακόσμηση των κορμών (bûches de Noël) χαρίζοντάς τους μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Πώς να φτιάξετε έναν χριστουγεννιάτικο κορμό

Αν είναι η πρώτη φορά που πειραματίζεστε με αυτό το γλυκό, θα ανακαλύψετε ότι η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή και διασκεδαστική. Αποτελείται από 2 βήματα: Πρώτον, ψήνουμε ένα παντεσπάνι σε ένα ορθογώνιο ρηχό ταψί 25 x 38 εκ. ή 33 x 45 εκ. και δεύτερον, φτιάχνουμε τη βουτυρόκρεμα.

Η πρόκληση έγκειται στο να τυλίξετε το παντεσπάνι με το γλάσο βουτυρόκρεμας χωρίς να σπάσουν. Ευτυχώς, τα επιμέρους μικρά σπασίματα μπορούν να καλυφθούν με επιπλέον γλάσο βουτυρόκρεμας. Αν δεν διαλυθεί ολοκληρωτικά το γλυκό, τα πράγματα σώζονται!

Στην παρακάτω συνταγή, υπάρχουν μερικές αποκλίσεις από την παράδοση: το παντεσπάνι είναι σοκολατένιο, το γλάσο βουτυρόκρεμας έχει γεύση βανίλιας και στολίζουμε τον κορμό με νιφάδες λευκής σοκολάτας. Είναι μια από τις πολλές παραλλαγές που έχουν προκύψει με τα χρόνια, από τους ποικίλους συνδυασμούς γεύσεων και τρόπων διακόσμησης. Η δημιουργικότητα αποτελεί ένα ευχάριστο μέρος της διαδικασίας.

Ίσως η κατασκευή σάς δυσκολέψει, οι καλεσμένοι σας όμως σίγουρα θα εντυπωσιαστούν! Είναι μια παλιά παραδοσιακή ευρωπαϊκή συνταγή την οποία μπορείτε να υιοθετήσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραλείψετε να φτιάξετε και τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

βούτυρο για το ταψί
½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για πασπάλισμα
¼ φλυτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού (κ. γλ.) μπέικιν πάουντερ
4 μεγάλα αυγά
3 κρόκοι μεγάλων αυγών
½ φλυτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας (κ.σ.) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι
3 ασπράδια μεγάλων αυγών (χωρίς καθόλου κρόκο!)

Για το σιρόπι:

½ φλυτζάνι νερό
½ φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
¼ φλυτζανιού λικέρ (Αμαρέτο, Γκραν μαρνιέ, μαύρο ρούμι ή κονιάκ) ή συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού

Για τη βουτυρόκρεμα:

1 ½ φλυτζάνι πολύ μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τις σοκολατένιες νιφάδες:

250 γρ. λευκή σοκολάτα

Για τη γαρνιτούρα:

½ φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
¾ φλυτζανιού σαντιγί
¼ φλυτζανιού βούτυρο
¼ κ. γλ. αλάτι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ φλυτζάνι μισά καρύδια

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210o C.
Στρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι 25 x 38 εκ. με λαδόκολλα.
Βουτυρώνουμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αφαιρούμε το περισσευούμενο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Τα βάζουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε ½ φλυτζάνι από τη ζάχαρη και χτυπάμε τουλάχιστον 12’, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ ανάλαφρο και αφρώδες.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Σταματάμε να χτυπάμε.
Με μια λαστιχένια σπάτουλα προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος από αλεύρι και κακάο και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με τα χτυπημένα υλικά. Αφού ανακατευτούν όλα μαζί καλά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι-κακάο και ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο.
Σε ένα καθαρό μπωλ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με τις δυο κουταλιές σούπας ζάχαρη.
Με τη λαστιχένια σπάτουλα τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
Με μια μεταλλική σπάτουλα για κέικ απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο για 10-11’.
Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν έχει μαζευτεί λίγο στις άκρες και επανέρχεται στη θέση του όταν το πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο.
Αναποδογυρίζουμε το ταψί με το παντεσπάνι σε λαδόκολλα ή καθαρή πετσέτα. Δεν αφαιρούμε ακόμα το ταψί.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να βράσουν. Ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως.
Ρίχνουμε το ζαχαρόνερο σε ένα κρύο μπωλ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει.
Προσθέτουμε το λικέρ/χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε κάδο σταθερού μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό τουλάχιστον 3’, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
Προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα σταδιακά, ανά 2-3 κουταλιές, ανακατεύοντας τουλάχιστον 1’ πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.

Αν θέλουμε πιο ελαφριά βουτυρόκρεμα, προσθέτουμε ¼ φλυτζανιού γάλα εβαπορέ.

Προσοχή! Αν το βούτυρο και το γάλα δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενδέχεται η βουτυρόκρεμα να κόψει. Αν συμβεί αυτό, μπορούμε να θερμάνουμε λίγο το μείγμα είτε βυθίζοντας το μπωλ σε χλιαρό νερό για λίγα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας καλά (μπεν μαρί) είτε ζεσταίνοντας τα τοιχώματα του μπωλ με σεσουάρ, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τύλιγμα του κορμού:

Ξεκαπακώνουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι πάνω στο παντεσπάνι και μετά απλώνουμε τα 2/3 της βουτυρόκρεμας.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε το παντεσπάνι με τη βουτυρόκρεμα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά.
Μεταφέρουμε τον κορμό σε δίσκο και τον βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τον σκεπάσουμε.

Για τις σοκολατένιες νιφάδες:

Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στην κατάψυξη.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια που τα θερμαίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί).
Τα αφήνουμε μέχρι να λιώσουν. Βγάζουμε τη λαδόκολλα από το ψυγείο και χύνουμε γρήγορα πάνω της τη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζοντας να απλωθεί σε πολύ λεπτό στρώμα. Ξαναβάζουμε τη λαδόκολλα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Με μια μεταλλική σπάτουλα, σηκώνουμε το σοκολατένιο φύλλο σε κομμάτια και τους δίνουμε καμπύλο σχήμα.

Για τη γαρνιτούρα:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5’, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην ξεχειλίσουν από το κατσαρολάκι.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διακόσμηση:

Όταν κρυώσει η γαρνιτούρα κι έχουν ετοιμαστεί όλες οι σοκολατένιες νιφάδες, βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο.
Απλώνουμε το υπόλοιπο γλάσο βουτυρόκρεμας και διακοσμούμε με τις σοκολατένιες νιφάδες. Τέλος ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη γαρνιτούρα με τα καρύδια και σερβίρουμε.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο, αλλά καλό είναι να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό το βγάζουμε τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.

Diamond Bridges

Εισαγωγή της μεταφράστριας (1)

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε