Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Μέλος προσωπικού ταξινομεί εμβόλια COVID-19 της AstraZeneca στο Κέντρο Εμβολιασμού της περιοχής Χόφεντσταντεν, Κοπεγχάγη, Δανία, 11 Φεβρουαρίου 2021. (Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe μέσω Reuters)

Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία αναστέλλουν τα εμβόλια COVID AstraZeneca μετά από αναφορές θρομβώσεων στο αίμα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ – Υγειονομικές αρχές σε Δανία, Νορβηγία, και Ισλανδία την Πέμπτη ανέστειλαν την χρήση των εμβολίων COVID-19 της AstraZeneca μετά από αναφορές σχηματισμού θρομβώσεων του αίματος σε κάποιους ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Η Αυστρία νωρίτερα είχε σταματήσει την χρήση μιας παρτίδας εμβολίων AstraZeneca ενώ ερευνούσε έναν θάνατο από επιπλοκές πήξης και μια ασθένεια από πνευμονικό εμβολισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ο ευρωπαϊκός φαρμακευτικός ελεγκτής EMA είπε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους του και μπορεί να συνεχιστεί η χρήση του.

Η Ευρώπη παλεύει να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων μετά από καθυστερήσεις παράδοσης από την Pfizer και την AstraZeneca, καθώς παρατηρείται αύξηση σε φορείς ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού που έχει προκαλέσει νέα κλεισίματα σε χώρες όπως η Ιταλία και Γαλλία.

Η Δανία ανέστειλε τα εμβόλια για δύο εβδομάδες αφότου μια εξηντάχρονη γυναίκα, που εμβολιάστηκε με την δόση της AstraZeneca από την ίδια παρτίδα που είχε χρησιμοποιηθεί στην Αυστρία, εκδήλωσε θρόμβωση του αίματος και απεβίωσε, είπαν οι υγειονομικές αρχές της Δανίας.

Η απάντησή τους επίσης στηρίχτηκε σε αναφορές «πιθανών σοβαρών παρενεργειών» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε για το αν υπάρχει σύνδεση. Δρούμε νωρίς, χρειάζεται να διερευνηθεί πλήρως», είπε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόυνικε στο Τουίτερ.

Το εμβόλιο θα ανασταλεί για 14 ημέρες στην Δανία.

«Αυτή είναι μια απόφαση ασφαλείας», είπε ο Γκέιρ Μπούκχολμ, διευθυντής πρόληψης μετάδοσης και ελέγχου στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημοσίας Υγείας (ΝΙΥ), σε μια συνέντευξη τύπου.

Το ΝΙΥ δεν είπε για πόσο θα κρατήσει η αναστολή.

«Εμείς … αναμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και αυτής της περίπτωσης θρόμβωσης του αίματος», είπε ο Μπούκχολμ.

Η Ισλανδία την Πέμπτη σταμάτησε τους εμβολιασμούς αυτής της εταιρείας καθώς περίμενε τα αποτελέσματα μιας έρευνας της ΕΜΑ. Η Ιταλία, επίσης την Πέμπτη, είπε ότι θα αναστείλει την χρήση μιας παρτίδας AstraZeneca διαφορετικής από αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στην Αυστρία.

Κάποιοι ειδικοί υγείας είπαν ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται και ότι οι περιπτώσεις θρόμβωσης του αίματος είναι σύμφωνες με το ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό.

«Το πρόβλημα με τις ξαφνικές αναφορές ύποπτων παρενεργειών ενός εμβολίου είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ενός αιτίου από μια σύμπτωση», είπε ο Στήβεν Έβανς, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νόσων Λονδίνου, στο Reuters.

O Έβανς πρόσθεσε ότι η ασθένεια COVID-19 είχε συσχετιστεί πολύ ισχυρά με θρόμβωση στο αίμα.

Ο Φιλ Μπράιαν, επικεφαλής της βρετανικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης είπε ότι οι αναφορές θρομβώσεων αίματος έως τώρα δεν υπερβαίνουν αυτό που θα συνέβαινε φυσικά στον εμβολιασμένο πληθυσμό.’

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία», είπε.

Περισσότερες από 11 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων AstraZeneca έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί στην Βρετανία.

Η AstraZeneca είπε στο Reuters σε γραπτή δήλωση ότι η ασφάλεια των εμβολίων της μελετήθηκε εκτενώς σε δοκιμές με ανθρώπους και δεδομένα αξιολογημένα από ειδικούς επιβεβαιώνουν ότι γενικά το ανθρώπινο σώμα το ανεχόταν καλά.

Η φαρμακευτική εταιρεία είπε αυτήν την εβδομάδα ότι «δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένα συμβάντα σοβαρών παρενεργειών σχετιζόμενα με το εμβόλιο». Είπε ότι βρισκόταν σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και θα υποστήριζε πλήρως την διερεύνησή τους.

Ο ελεγκτής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΜΑ, είπε την Τετάρτη ότι δεν υπήρχαν στοιχεία έως τώρα που συνδέουν την Astrazeneca με τις δύο περιπτώσεις στην Αυστρία.

Είπε ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων – που χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα – σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν υψηλότερος από αυτό που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό, με 22 συμβάντα να έχουν αναφερθεί μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν έως τις 9 Μαρτίου.

Η ΕΜΑ είπε ότι κατανοεί πως η απόφαση Δανίας και Νορβηγίας ελήφθη ως προφύλαξη.

Τέσσερις ακόμα χώρες – Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Λετονία – έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς από την παρτίδα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, είπε η ΕΜΑ.

Η παρτίδα του 1 εκατομμυρίου δόσεων πήγε σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι σουηδικές αρχές είπαν πως δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία για να σταματήσουν τον εμβολιασμό από την AstraZeneca.

«Δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτόν τον τύπο θρόμβωσης αίματος», είπε η Βερόνικα Άρτουρσον, επικεφαλής ασφάλειας φαρμάκων στην Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων Σουηδίας, σε μια συνέντευξη τύπου.

Η Υπηρεσία Φαρμάκων της Δανίας είπε ότι εκκίνησε διερεύνηση στο εμβόλιο μαζί με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και την ΕΜΑ.

Έως σήμερα, 138.148 Δανοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων. Η Σκανδιναβική χώρα, που χρησιμοποιεί επίσης το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και Moderna, πρόκειται να παραλάβει 2,6 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca τους ερχόμενους μήνες.

Η Αρχή Υγείας της Δανίας είπε ότι η τελική ημερομηνία που αναμένει όλοι οι Δανοί να έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μετατοπιστεί κατά τέσσερις εβδομάδες αργότερα, στις 15 Αυγούστου.

Η Ισπανία την Πέμπτη είπε ότι δεν έχει καταγράψει συμβάντα θρόμβωσης του αίματος σχετιζόμενα με το εμβόλιο της AstraZeneca έως τώρα και θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

Ο ελεγκτής φαρμάκων της ΕΕ ενέκρινε την Πέμπτη την μονή δόση εμβολίου της Johnson & Johnson’s.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε