Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Η τσεχική αστυνομία εκτιμά ότι 70.000 άνθρωποι πήγαν στην πλατεία Βενσελάς στην Πράγα για να διαμαρτυρηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου 2022. (Αστυνομία της Τσεχικής Δημοκρατίας / Twitter)

Δεκάδες χιλιάδες διαμαρτύρονται κατά της τσεχικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της Τσεχίας για να επικρίνουν την κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω της εκτίναξης των τιμών στα ύψη.

Το Σάββατο, η αστυνομία εκτίμησε ότι 70.000 άνθρωποι πήγαν στην πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλωτές, όπως είπαν, ήταν ειρηνικοί.

«Ο στόχος της διαδήλωσής μας είναι να απαιτήσουμε αλλαγή, κυρίως στην επίλυση του ζητήματος των τιμών της ενέργειας, ιδίως της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα καταστρέψουν την οικονομία μας αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Jiri Havel στον ειδησεογραφικό ιστότοπο iDNES.cz.

Η διαμαρτυρία στην πλατεία Βέντσεσλας στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση επέζησε της ψήφου μομφής εν μέσω ισχυρισμών της αντιπολίτευσης για αδράνεια έναντι του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η ψηφοφορία έδειξε πώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τροφοδοτεί την πολιτική αστάθεια, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος υποδαυλίζει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, κατηγορώντας την ότι υποκλίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για μια σειρά από ζητήματα. Είπαν ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανεβάζει τις τιμές στο εσωτερικό της χώρας, ενώ κατηγόρησαν επίσης την ΕΕ ότι ακολουθεί μια ακραία ατζέντα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, ο Φιάλα δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι διαδηλωτές ενεργούν στην πραγματικότητα ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι συνδέονται με τη Μόσχα.

«Η διαμαρτυρία στην πλατεία Βέντσεσλας συγκλήθηκε από δυνάμεις που είναι φιλορωσικές, ταυτίζονται με ακραίες θέσεις και είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας», δήλωσε σύμφωνα με το EuroNews.

Ενεργειακή κρίση

Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι η Ρωσία θα σχεδιάσει να στοχεύσει τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται για μια αποφασιστική ενεργειακή επίθεση σε όλους τους Ευρωπαίους αυτόν τον χειμώνα», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Gazprom, η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας, έθεσε τέρμα στη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι χρειάζεται να πραγματοποιήσει επισκευές σε συμπιεστή διαρροής αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Την Κυριακή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε «το συμβόλαιό της» με τη Γερμανία και την ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».

Τα σχόλια του Γερμανού ηγέτη έγιναν την ώρα που παρουσίασε μια νέα πρόταση ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει οικονομική βοήθεια σε ιδιώτες και εταιρείες που αντιμετωπίζουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε