Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
(φωτ. αρχείου)

Δεν παραδέχονται οι Ταλιμπάν την ύπαρξη απειλών εντός του Αφγανιστάν που αναφέρει έκθεση αμερικανικού φορέα

Πρόσφατη έκθεση ανεξάρτητου φορέα των ΗΠΑ προειδοποιεί πως η παρουσία ξένων ένοπλων οργανώσεων και γενικότερα οι απειλές εντείνονται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απέρριψε χθες Κυριακή το πόρισμα της εν λόγω έκθεσης.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν [σ.σ. ΙΕΑ, έτσι αποκαλούν οι Ταλιμπάν το καθεστώς τους] έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και, επιπλέον, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία οργάνωση ή πλευρά να αποσταθεροποιήσει το Αφγανιστάν ή/και να χρησιμοποιήσει το αφγανικό έδαφος εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των φονταμενταλιστών σουνιτών σε ανακοίνωσή του.

Η έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR) αναφέρει [σ.σ. σελ. 38 κ.ε.] πως η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς την ασφάλεια και ότι οι ξένες ένοπλες οργανώσεις και οι απειλές εντός της χώρας μεγεθύνονται, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο κινδύνου για άλλα κράτη.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αντέτεινε πως το Αφγανιστάν βιώνει το τρέχον διάστημα ασφάλεια και σταθερότητα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Πρόσθεσε πως «καμιά ξένη ένοπλη οργάνωση δεν δρα ενεργά στο Αφγανιστάν» και διαβεβαίωσε πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί βαριά χτυπήματα, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν πως βρίσκονται στα πρόθυρα του να «καταστρέψουν» το δίκτυό της στη χώρα.

«Το Αφγανιστάν δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, απεναντίας, το Ισλαμικό Εμιράτο θέλει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε