Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Εν όψει της λήξης της συμφωνίας για τα σιτηρά, αναμένεται η απόφαση της Ρωσίας όσον αφορά την παράτασή της. (φωτ. αρχείου: Εμπορικά πλοία, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, περιμένουν να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στις 31/10/2022. Umit Bektas/Reuters)

«Δεν τηρούνται οι συμφωνίες», επισημαίνει ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της καίριας  συμφωνίας δυνάμει της οποίας η Ουκρανία είναι σε θέση να εξάγει σιτηρά μέσω ορισμένων λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ότι η Δύση δεν έχει εκπληρώσει τα αιτήματα που προέβαλε η Μόσχα για να συμφωνήσει στην ανανέωσή της.

Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Φιντάν ότι η ρωσική κυβέρνηση ζητούσε να αρθούν μέτρα (ιδίως κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα) που αποτρέπουν τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών και λιπασμάτων.

Η ισχύς της συμφωνίας, που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, εκπνέει την επόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου.

Η συμφωνία έδωσε τέλος στον πολύμηνο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Αποτέλεσμα ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία, δυο από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα, να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές τους, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, και να αποτραπεί το ξέσπασμα κρίσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως στην Αφρική.

Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για την – αμφιλεγόμενη – επιστροφή στην Ουκρανία μελών του τάγματος Αζόφ, που είχαν αφεθεί ελεύθερα από τη Ρωσία υπό τον όρο πως δεν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους και δεν θα ξανάπαιρναν μέρος στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί η στενή διμερής συνεργασία, παρά την οργή στη Μόσχα για την επιστροφή στην Ουκρανία των αξιωματικών του τάγματος Αζόφ. Η σχέση των δύο πλευρών δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλά να ενισχυθεί, συμφώνησαν, πάντα κατά τις πηγές αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε στον κ. Φιντάν πως η Δύση συνεχίζει την «καταστροφική της κούρσα για την παράδοση στρατιωτικών εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε