Παρόλο που η Δρ Μέριλ Νας, πιστοποιημένη ιατρός εσωτερικής παθολογίας, έχει ξετυλίξει αφηγήσεις παραπληροφόρησης πολύ πριν από την COVID-19, μόλις πρόσφατα αναστάλθηκε προσωρινά η άδειά της με τον ισχυρισμό ότι τώρα διαδίδει παραπληροφόρηση.
Η έρευνά της την έχει φέρει ενώπιον του Κογκρέσου και των πολιτειακών νομοθετικών σωμάτων για να δώσει μαρτυρίες σχετικά με τη βιοτρομοκρατία, το σύνδρομο του πολέμου του Κόλπου και την ασφάλεια των εμβολίων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έχει συμβουλεύσει διεθνείς υπηρεσίες υγείας και πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη, τη διερεύνηση και τον μετριασμό του χημικού και βιολογικού πολέμου και των πανδημιών.
Πέρασε τρία χρόνια διερευνώντας αυτό που είχε θεωρηθεί ως φυσικό κρούσμα άνθρακα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Ροδεσίας.
Η Νας κατάφερε να αποδείξει ότι οφειλόταν σε βιολογικό πόλεμο, με τα ευρήματά της να δημοσιεύονται σε μια εργασία του 1992 που αποτέλεσε νέο επίτευγμα στην επιστημονική έρευνα.
«Ήταν κάτι σημαντικό επειδή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που οι πιθανοί δράστες έμαθαν ότι μπορούσαν να αναγνωριστούν», δήλωσε η Νας στην Epoch Times. «Δεν μπορούσες απλά να ξεκινήσεις μια επιδημία κάπου και να υποθέτεις ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το αποδείξει, επειδή δεν υπήρχε κανένας επιστημονικός τρόπος να αποδειχθεί ότι έγινε. Εγώ καθιέρωσα αυτόν τον τρόπο».
Είναι η βασική συντάκτρια, μαζί με τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ (συγγραφέας του βιβλίου «The Real Anthony Fauci» (Ο πραγματικός Άντονι Φάουτσι) και την οργάνωση Children’s Health Defense, μιας αναφοράς πολιτών προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του σχετικά με την έγκριση των εμβολίων COVID και τους λόγους για τους οποίους είπε ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά.
Καθώς η λογοκρισία και η παραπληροφόρηση έχουν πυκνώσει γύρω από το αφήγημα για τον COVID, η Νας ακολούθησε και έγραψε για την καταστολή των φαρμάκων πρώιμης θεραπείας, όπως η υδροξυχλωροκίνη και η ιβερμεκτίνη.
Δεδομένου αυτού του ιστορικού, το Ιατρικό Συμβούλιο Άδειας του Μέιν θεώρησε ωστόσο σκόπιμο να κατηγορήσει τη Νας -μια γιατρό επί 41 χρόνια- για παραπληροφόρηση, έναν ισχυρισμό που δεν συνοδεύτηκε από καμία εξήγηση ως προς το ποια παραπληροφόρηση διέδιδε.
«Ποτέ άλλοτε δεν έχει επιβληθεί λογοκρισία από μια συλλογή οργανώσεων που προσπαθούν να κάνουν νόμο κλαψουρίζοντας ομόφωνα για παραπληροφόρηση με απειλές για άδειες και πιστοποιήσεις συμβουλίων – ενώ δεν υπάρχει κανένας νομικός μηχανισμός με τον οποίο να μπορούν να αφαιρέσουν την πιστοποίηση», δήλωσε η Νας. «Δεν υπάρχουν κανόνες, κανονισμοί ή νόμοι που να στηρίζουν τις απειλές τιμωρίας για τη “διασπορά παραπληροφόρησης”».
Το Ιατρικό Συμβούλιο Αδειοδότησης του Μέιν δεν απάντησε στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.
Παρακίνηση
Πέντε θέματα εξετάστηκαν από το συμβούλιο σχετικά με την αναστολή της Νας.
Υπάρχουν δύο ισχυρισμοί ότι διέδιδε παραπληροφόρηση.
Επιπλέον, ένας γιατρός ανέφερε ότι είχε θεραπεύσει έναν ασθενή με ιβερμεκτίνη, ενώ κάποιος άλλος ανέφερε ότι είχε συνταγογραφήσει υδροξυχλωροκίνη.
Σε ένα θέμα, όταν ρωτήθηκε από τον φαρμακοποιό γιατί συνταγογραφούσε υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, είπε στον φαρμακοποιό ότι επρόκειτο για τη θεραπεία της νόσου του Lyme.
«Μέχρι το φθινόπωρο, όλο και περισσότερα φαρμακεία αρνούνταν να χορηγήσουν αυτά τα φάρμακα αν τα έδινες για COVID, οπότε κάθε φορά που έγραφα μια συνταγή για αυτά τα φάρμακα, ο φαρμακοποιός ρωτούσε γιατί τα δίνω, κάτι που συνήθως δεν έκαναν», είπε. «Αν έλεγα COVID, δεν θα το χορηγούσαν».
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που προσπαθούσε να αποκτήσει υδροξυχλωροκίνη για έναν ασθενή υψηλού κινδύνου.
«Έτσι, όταν ο φαρμακοποιός τηλεφώνησε και ρώτησε γιατί παραγγέλνω το φάρμακο, τους είπα για τη νόσο του Lyme και έτσι ο ασθενής μπόρεσε να πάρει το φάρμακο», δήλωσε η Νας. «Πέντε λεπτά αργότερα, έγραψα στο Ιατρικό Συμβούλιο Άδειας του Μέιν και τους είπα ότι οι ασθενείς μου δεν μπορούν να πάρουν ένα δυνητικά σωτήριο για τη ζωή τους φάρμακο, εκτός αν πω ένα λευκό ψέμα, το οποίο είναι απαράδεκτο».
Το συμβούλιο στη συνέχεια το χρησιμοποίησε αυτό για να την κατηγορήσει ότι διέπραξε «σοβαρό έγκλημα».
«Ούτε μία από αυτές τις υποθέσεις δεν ισχυρίζεται ότι κάποιος ασθενής έπαθε ζημιά ή ότι έκανα κάτι παράνομο, εκτός από το να πω ένα λευκό ψέμα σε έναν φαρμακοποιό», δήλωσε η ίδια.
Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί και μια άλλη κατηγορία που θα πρέπει να εφαρμοστεί στους ιατρικούς συλλόγους, είπε, η οποία είναι η παρακίνηση.
Η παρακίνηση είναι μια νομική έννοια που παραπέμπει στη δημιουργία συνθηκών που κάνουν κάποιον να αναγκαστεί να πάει ενάντια στο νόμο για να αποτρέψει ένα χειρότερο πρόβλημα.
«Και το κατήγγειλα αυτοβούλως στο συμβούλιο αμέσως μόλις το έκανα, ζητώντας τους να αλλάξουν τις πολιτικές τους, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί κανείς ξανά σε αυτή τη θέση και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην εστίαση στη φροντίδα των ασθενών πρωτίστως», δήλωσε η Νας.
Ψυχολογική αξιολόγηση
Εκτός από την αναστολή της άδειάς της, η Νας πρέπει να υποβληθεί σε ψυχολογική αξιολόγηση για να πάρει πίσω την άδειά της.
«Υποθέτω ότι ισχυρίζονται ότι είμαι τρελή επειδή συνταγογραφώ ιβερμεκτίνη και υδροξυχλωροκίνη ή επειδή γράφω άρθρα για τα προβλήματα με το εμβόλιο», δήλωσε η Νας.
Με την απαίτηση μιας νευροψυχολογικής αξιολόγησης, το όνομα της Νας στέλνεται σε μια εθνική βάση δεδομένων γιατρών, η οποία, όπως είπε, είναι το «πιο μελανό στίγμα» που μπορεί να πάρει ένας γιατρός και καθιστά αδύνατο να βρει δουλειά ή άδεια σε άλλη πολιτεία.
«Το άλλο πράγμα που κάνει είναι ότι επιτρέπει σε όλα τα αρχεία που έχω στείλει στο συμβούλιο να εισέλθουν στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα ιατρικά αρχεία των ασθενών μου να επαναλαμβάνονται στα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται στην υπόθεση», δήλωσε η Νας.
Η Νας δεν επεδίωκε τη δημοσιότητα, ωστόσο, τα αρχεία αυτά στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του δημόσιου τομέα είχαν πλέον μπει στο προσκήνιο.
Η Νας υποθέτει ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια του συμβουλίου να την τιμωρήσει επειδή αμφισβήτησε αυτό που η ίδια αποκάλεσε αυτοαποκαλούμενη εξουσία του συμβουλίου να δημιουργήσει ένα νέο έγκλημα -τη διάδοση παραπληροφόρησης χωρίς να ορίζει τι είναι παραπληροφόρηση- και να την κατηγορήσει γι’ αυτό.
Παραπλανητικές μελέτες και μέσα ενημέρωσης
Η ασάφεια του ισχυρισμού μετατοπίζεται με τον χρόνο, καθώς δημόσιοι αξιωματούχοι όπως ο Δρ Άντονι Φάουτσι του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων δήλωναν κάποτε ότι δεν μπορεί κανείς να προσβληθεί από την COVID-19 αφού εμβολιαστεί, ισχυρισμός που θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηριστεί ως παραπληροφόρηση.
Η Νας ανέφερε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δόλιες μελέτες που ανακτήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είχαν ως αποτέλεσμα την κατασκευή παραπληροφόρησης, όπως όταν το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε τον Μάιο του 2020 μια μελέτη παρατήρησης που ισχυριζόταν ότι η υδροξυχλωροκίνη αυξάνει σημαντικά τη θνησιμότητα.
Η έκθεση του Lancet συνέβαλε σε ένα ευρέως διαδεδομένο στίγμα γύρω από την υδροξυχλωροκίνη, ωστόσο το Lancet απέσυρε αργότερα τη μελέτη.
Η Νας περιγράφει λεπτομερώς πώς επιτεύχθηκε η αποσιώπηση της υδροξυχλωροκίνης στο άρθρο της «How a false hydroxychloroquine narrative was created, and more» (Πώς δημιουργήθηκε ένα ψευδές αφήγημα για την υδροξυχλωροκίνη και πολλά άλλα), το οποίο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό της «Truth in the Age of COVID» (Η αλήθεια στην εποχή του COVID).
Σχετικά με την ιβερμεκτίνη, επισήμανε την παραπληροφόρηση που δημιούργησε το Rolling Stone πέρυσι.
Το περιοδικό επικαλέστηκε ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης που επικαλέστηκε τον γιατρό της Οκλαχόμα, Τζέισον ΜακΕλιέα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν υπερβολική δόση ιβερμεκτίνης σε αγροκτήματα προκαλούσαν το φόρτο των επειγόντων περιστατικών, χωρίς να αφήνουν χώρο για τα θύματα πυροβολισμού.
Το Rolling Stone επικαιροποίησε το άρθρο του αφού ένας εκπρόσωπος του Northeastern Health System Sequoyah -όπου ο ΜακΕλιέα είπε ότι συνέβαινε ο συνωστισμός- δήλωσε ότι ο ΜακΕλιέα δεν είχε εργαστεί σε αυτό το σημείο για πάνω από δύο μήνες και ότι το νοσοκομείο δεν είχε περιθάλψει κανέναν ασθενή που να αντιμετωπίζει επιπλοκές από την ιβερμεκτίνη.
Δεν υπάρχει νόμος
«Δεν υπάρχει κανένας νόμος για την παραπληροφόρηση», δήλωσε η Νας. «Η Πρώτη Τροπολογία σας δίνει ελευθερία του λόγου και η Δέκατη Τέταρτη Τροπολογία απαγορεύει συγκεκριμένα στις πολιτείες να περικόπτουν αυτά τα δικαιώματα που έχει δώσει το Σύνταγμα των ΗΠΑ».
Εξαιτίας αυτού, δήλωσε η Νας, το ιατρικό συμβούλιο του Μέιν δεν μπορεί ξαφνικά να επιβάλει έναν νόμο που απαγορεύει την παραπληροφόρηση.
«Επίσης, οι νόμοι θεσπίζονται από το νομοθετικό σώμα», είπε. «Αυτός είναι ο σκοπός των νομοθετικών οργάνων. Και στη συνέχεια οι οργανισμοί εκδίδουν κανόνες και κανονισμούς για την εφαρμογή αυτών των νόμων- ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας νόμος ή κανόνας σε ομοσπονδιακό ή πολιτειακό επίπεδο σχετικά με την παραπληροφόρηση στον ιατρικό τομέα».
Ωστόσο, μια ομάδα μη κερδοσκοπικών ιατρικών οργανώσεων άρχισε να εκδίδει προειδοποιήσεις το φθινόπωρο του 2021, απειλώντας τους γιατρούς με αναστολή της άδειας εάν διαδώσουν παραπληροφόρηση σχετικά με την COVID-19.
Διογκωμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
Η Ομοσπονδία Πολιτειακών Ιατρικών Συμβουλίων (Federation of State Medical Boards- FSMB), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σύμφωνα με τη Νας δεν έχει καμία ρυθμιστική αρμοδιότητα, είναι ένας οργανισμός στον οποίο τα κρατικά ιατρικά συμβούλια πληρώνουν συνδρομές και από τον οποίο εξαρτώνται για πολιτικές και εκπαίδευση, δήλωσε η Νας.
Τον Ιούλιο του 2021, η FSMB εξέδωσε αυτή τη δήλωση προειδοποιώντας ότι οι γιατροί «που παράγουν και διαδίδουν παραπληροφόρηση για το εμβόλιο COVID-19 κινδυνεύουν με πειθαρχικά μέτρα από τα κρατικά ιατρικά συμβούλια, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ή ανάκλησης της ιατρικής τους άδειας».
Ιατρικά συμβούλια όπως ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (American Medical Association-AMA) και ο Αμερικανικός Σύλλογος Φαρμακοποιών ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
«Όλοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν προέδρους που κερδίζουν περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, οπότε είναι αυτό που ονομάζω διογκωμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς», δήλωσε η Νας. «Κανένας από αυτούς δεν είχε την εξουσία να απειλήσει τις άδειες των γιατρών ή τις πιστοποιήσεις των ειδικοτήτων τους».
Αφού οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις άσκησαν πίεση, 15 από τα 70 πολιτειακά ιατρικά συμβούλια των ΗΠΑ άρχισαν να ερευνούν τους τοπικούς γιατρούς τους, δήλωσε η Νας.
Η Ιερά Εξέταση της Παραπληροφόρησης
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Ιατρικών Εξετάσεων του Τενεσί υιοθέτησε τη δήλωση του FSMB.
Αφού ένα μέλος του συμβουλίου ρώτησε ποιος θα καθορίζει τι συνιστά παραπληροφόρηση, ένα μέλος του προσωπικού αναφέρθηκε σε μια διαδικασία διερεύνησης που θα απαιτεί από τον γιατρό να παρουσιάσει αποδείξεις από «αναγνωρισμένα» ακαδημαϊκά και ιατρικά περιοδικά που υποστηρίζουν τη γνώμη του γιατρού.
Αργότερα, ο βουλευτής της πολιτείας του Τενεσί, Τζον Ράγκαν, δήλωσε ότι το συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να δημιουργήσει ένα νέο πειθαρχικό αδίκημα χωρίς την έγκριση των νομοθέτων.
Το συμβούλιο απέσυρε τη δήλωση από τον ιστότοπό του, αλλά το ερώτημα παρέμεινε ως προς το αν το συμβούλιο θα συνεχίσει να ερευνά και να χρεώνει τους γιατρούς, επειδή ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για το συμβούλιο να υποστηρίζει μια πολιτική που δεν είχε δημοσιευτεί στον ιστότοπό του.
Ο Ράγκαν, ένας Ρεπουμπλικανός που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κυβερνητικών Λειτουργιών, της επιτροπής εποπτείας του συμβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ότι η υιοθετημένη πολιτική κινήθηκε εκτός «των κιγκλιδωμάτων του νόμου» και δίνει στο συμβούλιο αυθαίρετη κρίση σχετικά με το τι είναι παραπληροφόρηση.
«Εξήγησα ότι αν πρόκειται να έχουν μια πολιτική σχετικά με αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει να ορίσουν τι είναι παραπληροφόρηση, διότι διαφορετικά αυτό που έχουμε είναι μια Ιερά Εξέταση», δήλωσε ο Ράγκαν. «Τότε γίνεται μια κατάσταση του τύπου “αίρεση είναι αυτό που λέω εγώ ότι είναι και θα το καταλάβω όταν το δω”».
Τον Οκτώβριο, το νομοθετικό σώμα του Τενεσί ψήφισε ένα νομοσχέδιο που τόνισε τον ρόλο του νομοθέτη στη σύνταξη νόμων που θεσπίζουν πειθαρχικά αδικήματα σχετικά με τη διανομή και τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την COVID-19.
Έχουν επινοήσει έναν νόμο που αρνούνται να ορίσουν
Ενώ ορισμένοι νομοθέτες υποστήριξαν ότι οι νομοθέτες δεν εκλέγονται για να επιβλέπουν τα ιατρικά εκπαιδευμένα συμβούλια, η Νας υποστήριξε ότι τα μέλη και το προσωπικό του συμβουλίου εργάζονται για την πολιτεία για να διασφαλίσουν την ασφαλή άσκηση της ιατρικής.
«Ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν το νόμο, όχι να εφευρίσκουν νέους νόμους, αυτός είναι ο ρόλος του νομοθέτη», δήλωσε η Νας. «Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν εφεύρει έναν νόμο τον οποίο αρνούνται να ορίσουν. Κανένας από τους οργανισμούς, όπως η FSMB ή η AMA, ή οι κρατικές υπηρεσίες που έχουν απειλήσει ή αναστείλει τις άδειες των γιατρών, δεν είχε το θάρρος να θέσει γραπτώς τον τρόπο με τον οποίο ορίζει την παραπληροφόρηση».
Η Νας ρώτησε: «Θέλετε να ζείτε σε μια πολιτεία που λέει ότι ο νόμος είναι αυτό που νομίζουμε ότι είναι, αλλά δεν τον διατυπώνουμε γραπτώς;».