Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Εκλογικοί υπάλληλοι καλύπτουν με χαρτόνια τα παράθυρα του χώρου καταμέτρησης ψήφων στο Κέντρο TCF στο Ντιτρόιτ στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Seth Herald / AFP μέσω Getty Images)

Ντιτρόιτ: Αχαλίνωτες παραβιάσεις στο κέντρο καταμέτρησης ψήφων ισχυρίζεται η αγωγή του Τραμπ

Η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε το Μίσιγκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου, ισχυριζόμενη ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις των εκλογικών νόμων σε ένα κέντρο καταμέτρησης ψήφων στο Ντιτρόιτ.

Η αγωγή (pdf) συνοδεύεται από 234 σελίδες ένορκων καταθέσεων που περιγράφουν πώς οι Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές αποτράπηκαν από το να έχουν επαρκή πρόσβαση για την παρακολούθηση της διαδικασίας καταμέτρησης παραβιάζοντας τον εκλογικό κώδικα του Μίσιγκαν.

Οι μάρτυρες περιγράφουν λεπτομερώς προβλήματα με τον χειρισμό, την επεξεργασία και την καταμέτρηση των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις οποίες οι εκλογικοί αξιωματούχοι αγνόησαν τις ενστάσεις τους για την εγκυρότητα κάποιων ψηφοδελτίων.

«Ο εκλογικός κώδικας του Μίσιγκαν περιέχει μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην αποφυγή καταμέτρησης μη έγκυρων ψηφοδελτίων. Ένα μη έγκυρο ψηφοδέλτιο, εάν μετρηθεί, αποστερεί το δικαίωμα ψήφου ενός νόμιμου ψηφοφόρου», αναφέρει η περίληψη της αγωγής.

Η εκστρατεία ζητά από το δικαστήριο να διατάξει τα διοικητικά συμβούλια της πολιτείας και της κομητείας να μην πιστοποιήσουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα που περιέχει ψηφοδέλτια τα οποία επεξεργάστηκαν το διάστημα που οι Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές είχαν αποκλειστεί από το να έχουν επαρκή πρόσβαση για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης, καθώς και οποιοδήποτε αποτέλεσμα που περιέχει παράνομη ψηφοφορία.

Η εκστρατεία επισημαίνει επίσης ένα φερόμενο σφάλμα λογισμικού για να ζητήσει την χειροκίνητη καταμέτρηση των ψήφων που επεξεργάστηκαν από το ίδιο λογισμικό.

Σε δήλωση, ο Τζέικ Ρόλο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι η αγωγή είναι ένα «δελτίο τύπου που μεταμφιέζεται ως νομική αξίωση».

«Αυτό είναι το ίδιο είδος ανεύθυνης ψευδούς ρητορικής και παραπληροφόρησης που είδαμε κατά τη διάρκεια των εκλογών», δήλωσε ο Ρόλο. «Αλλά δεν αλλάζει την αλήθεια: οι εκλογές του Μίσιγκαν διεξήχθησαν δίκαια, με ασφάλεια, διαφάνεια και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη βούληση του λαού».

Ο Ντέιβιντ Φινκ, δικηγόρος του γραφείου Δημάρχου του Ντιτρόιτ, χαρακτήρισε την αγωγή «αβάσιμη».

«Αυτή η υπόθεση επαναλαμβάνει απλώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σε τέσσερις ξεχωριστές αγωγές και που έχουν ήδη απορριφθεί από κάθε δικαστήριο που έχουν αποφανθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Φινκ σε δήλωση.

Ανεπαρκής πρόσβαση

Σε 21 από τις ένορκες καταθέσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές δήλωσαν ότι τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Κέντρο TCF στο Ντιτρόιτ, τον κεντρικό χώρο καταμέτρησης των ψήφων στο Γουέιν, την πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία του Μίσιγκαν. Πέντε Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές δήλωσαν ότι απομακρύνθηκαν από το κέντρο και εννέα από τους μάρτυρες ισχυρίζονται ότι δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν μετά την έξοδό τους από τον χώρο.

Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν περισσότεροι Δημοκρατικοί παρατηρητές που παρακολουθούσαν την καταμέτρηση απ’ ότι Ρεπουμπλικάνοι. Ένας μάρτυρας υπολόγισε την αναλογία σε 2 προς 1. Ένας άλλος είπε ότι για κάποια στιγμή, υπήρχαν 10 Δημοκρατικοί στο σημείο καταμέτρησης για κάθε Ρεπουμπλικάνο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές φέρεται να είχαν διαφορετική αντιμετώπιση από τους Δημοκρατικούς, όπως για παράδειγμα την επιβολή ενός κανόνα για τήρηση απόστασης έξι ποδιών από το σημείο καταμέτρησης, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς να είναι πιο κοντά στα τραπέζια. Τουλάχιστον 19 μάρτυρες δήλωσαν ότι αγνοήθηκαν οι ενστάσεις τους στη διαδικασία καταμέτρησης.

Όταν ο Κρίστοφερ Σόρνακ έθεσε μια ένσταση, ένας εκλογικός υπάλληλος του είπε: «Δεν σας μιλάμε, δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε». Όταν η Στέφανι Κράουζ επιχείρησε μια ένσταση, ένας εκλογικός αξιωματούχος είπε ότι οι ενστάσεις δεν γίνονται πλέον αποδεκτές, επειδή οι «κανόνες πλέον δεν ισχύουν πλέον». Η Μαίρη Σίνκλ, άλλη μια παρατηρήτρια, είπε ότι δεν μπορούσε να παρακολουθήσει εάν μια ψήφος καταμετρούνταν διπλά επειδή «αν κάνουμε λάθος, τότε θα είσαστε συνέχεια από πάνω μας».

«Οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα χειροκροτούσαν, θα ευθυμούσαν και θα φώναζαν κάθε φορά που ένας Ρεπουμπλικάνος παρατηρητής διωχνόταν από τον χώρο καταμέτρησης», λέει η αγωγή.

Θέματα με τα ψηφοδέλτια

Επτά από τους μάρτυρες είπαν ότι είδαν τα ίδια ψηφοδέλτια να περνιούνται πολλές φορές από τα μηχανήματα ψηφοφορίας. Ένας Ρεπουμπλικάνος παρατηρητής είδε μια στοίβα από 27 ψηφοδέλτια – με τους αριθμούς ψηφοφορίας καλυμμένους με ταινία – να περνιούνται στο μηχάνημα σε πέντε ξεχωριστές περιπτώσεις. Έντεκα από τους μάρτυρες δήλωσαν ότι η δημιουργία αντιγράφων των ψηφοδελτίων που απορρίφθηκαν από τον αυτόματο σαρωτή έγινε από ομάδες αποτελούμενες από δύο Δημοκρατικούς αντί να είναι διμερείς.

Σε 18 από τις ένορκες καταθέσεις, οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι μέτρησαν ψηφοδέλτια που περιελάμβαναν ονόματα που δεν ήταν στο αρχείο των ψηφοφόρων. Αυτοί οι ψηφοφόροι προστέθηκαν στο σύστημα με την ημερομηνία γέννησης της 1ης Ιανουαρίου 1900. Σε 16 από τις ένορκες καταθέσεις, οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι είδαν αναντιστοιχία αριθμών στα ψηφοδέλτια και στους φακέλους τους.

«Όταν η παρατηρήτρια Άμπι Χέλμινεν έθεσε ένσταση ότι το όνομα στον φάκελο ψηφοφορίας δεν ταιριάζει με το όνομα στη λίστα ψηφοφόρων, ένας εκλογικός αξιωματούχος της είπα «φύγε απο εδώ» και ότι ο πίνακας καταμέτρησης που παρατηρούσε είχε «διαφορετική διαδικασία από άλλους πίνακες», αναφέρει η αγωγή.

Ένας εκλογικός υπάλληλος είπε σε έναν από τους παρατηρητές ότι «του είπαν να αλλάξει την ημερομηνία στα ψηφοδέλτια για να φαίνεται ότι τα ψηφοδέλτια ελήφθησαν νωρίτερα».

Λογισμικό ψηφοφορίας Dominion

Η εκστρατεία Τραμπ κάνει προσπάθεια να γίνει χειροκίνητη καταμέτρηση όσων ψηφοδελτίων καταχωρήθηκαν μέσω του λογισμικού Dominion Voting ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια.

Σε έναν ισχυρισμό που αμφισβητήθηκε τόσο από τον πωλητή λογισμικού όσο και από την υπουργό Εξωτερικών του Μίσιγκαν Τζόσελιν Μπένσον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Ρόνα ΜακΝτάνιελ και άλλοι αξιωματούχοι του GOP ανέφεραν ότι ένα σφάλμα στο λογισμικό Dominion έδωσε 6.000 ψήφους των Ρεπουμπλικανών στους Δημοκρατικούς. Το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε 47 κομητείες του Μίσιγκαν.

«Η υπουργός Εξωτερικών Μπένσον δημοσίευσε μια δήλωση που κατηγορεί τον υπάλληλο της κομητείας για την μη ενημέρωση συγκεκριμένων «δίσκων», αλλά η δήλωσή της αποτυγχάνει να παράσχει κάποια λογική εξήγηση για το πώς το λογισμικό και οι πίνακες ψηφοφορίας της Dominion Voting Systems παρήγαγαν ένα τόσο τεράστιο λάθος καταμέτρησης,» αναφέρει η αγωγή

Η Μπένσον είπε ότι το σφάλμα διορθώθηκε μόλις ανακαλύφθηκε.

«Αυτό που η υπουργός Μπένσον αποφεύγει να μας πει είναι τι θα συνέβαινε εάν κανείς δεν «ανακάλυπτε το λάθος», για παράδειγμα, στην κομητεία Γουέιν, όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι πολύ μεγαλύτερος από την κομητεία Άντριμ, και όπου οι πίνακες δεν εξετάστηκαν ξεχωριστά», αναφέρει η αγωγή. Η πολιτεία του Τέξας απέρριψε το λογισμικό ψηφοφορίας της Dominion μετά από εκτενή ανασκόπηση.

Στην πιο πρόσφατη απόρριψη (pdf) το 2019, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Τέξας Χοσέ Εσπάρζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναφορές εξέτασης του λογισμικού «εγείρουν ανησυχίες» σχετικά με το εάν το σύστημα Dominion «είναι κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό του, λειτουργεί αποτελεσματικά και με ακρίβεια και είναι ασφαλές από δόλιο ή μη εξουσιοδοτημένο χειρισμό».

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε