Μια ολοκληρωμένη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις 24ετείς παρεμβάσεις του κινεζικού καθεστώτος στο εξωτερικό και την επέκταση της καταστολής του Φάλουν Γκονγκ στον Καναδά, αναδεικνύοντας την κλιμάκωση και τις τακτικές του για τη φίμωση της ομάδας και την καταστολή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των δραστηριοτήτων στους Καναδούς, καθώς το καθεστώς προωθεί τους ιδεολογικούς του στόχους.
Η έκθεση των 129 σελίδων, που κυκλοφόρησε από την Ένωση Φάλουν Ντάφα του Καναδά (FDAC) στις 25 Οκτωβρίου, τεκμηριώνει πολυάριθμες περιπτώσεις στη χώρα όπου άτομα ή φορείς επιδίδονται σε σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, εκφοβισμό, παρενόχληση και κοινωνικό αποκλεισμό των μελών της πνευματικής άσκησης του Φάλουν Γκονγκ, που ονομάζεται επίσης Φάλουν Ντάφα.
Τα εν λόγω περιστατικά, που χρονολογούνται από την αρχή της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα το 1999, συχνά συνδέονται με την κινεζική πρεσβεία ή το προξενείο ή με τον βραχίονα εξωτερικής παρέμβασης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ).
Η έκθεση της FDAC σημειώνει ότι, επιδιώκοντας τον στόχο της «αλλοίωσης της δημόσιας αντίληψης για το Φάλουν Γκονγκ, μειώνοντας την υποστήριξη του κοινού στις εκκλήσεις των ασκουμένων για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα», η επιχείρηση επιρροής του ΚΚΚ στις άλλες χώρες «επεκτείνεται και επηρεάζει αρνητικά το σύνολο του καναδικού κοινού”. Αυτό περιλαμβάνει τους πολιτικούς και πολλές άλλες πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτειακής ζωής στον Καναδά.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις του Πεκίνου στο εξωτερικό έχουν εξελιχθεί ώστε να γίνουν «πιο κρυφές και αδιόρατες». Κατά συνέπεια, η καναδική κοινή γνώμη έχει περιορισμένη επίγνωση, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στο επίπεδο της απειλής.
«Το ΚΚΚ εκφοβίζει και χειραγωγεί τους εκλεγμένους αξιωματούχους στον Καναδά για να τους εμποδίσει να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος της FDAC Γκρέις Γουόλενσακ σε συνέντευξη Τύπου στο Parliament Hill στις 25 Οκτωβρίου.
«Η διείσδυση του ΚΚΚ στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του Καναδά είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς υπονομεύει την ικανότητα της καναδικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να διορθώσει το ζήτημα της ίδιας της παρέμβασης», πρόσθεσε.
Διαβρώνοντας τις αξίες και τη διακυβέρνηση του Καναδά
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική πειθαρχία που έχει τις ρίζες της στις βουδιστικές παραδόσεις. Αποτελείται από πέντε διαλογιστικές ασκήσεις, μαζί με ηθικές αρχές που επικεντρώνονται στις αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας.
Άρχισε να διδάσκεται δημόσια στην Κίνα το 1992 και γρήγορα απέκτησε δημοτικότητα λόγω των πολλών θετικών επιδράσεων στην υγεία. Σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο αριθμός των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ είχε φτάσει να κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων.
Ο τότε Κινέζος ηγέτης Τζιανγκ Ζεμίν έκρινε ότι η μεγάλη δημοτικότητα της άσκησης αποτελεί απειλή για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του καθεστώτος και τον Ιούλιο του 1999 ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία μαζικών συλλήψεων και διώξεων με στόχο την εξάλειψή της.
«Αυτές οι παρεμβάσεις και η καταστολή αποτελούν προέκταση της εκστρατείας του ΚΚΚ για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα», αναφέρει η έκθεση. «Η εκστρατεία εξάλειψης συνεπάγεται μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, που έχουν κριθεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δυνητική γενοκτονία.»
Η κα Γουόλενσακ σημείωσε ότι αυτή η εκστρατεία «δεν απειλεί μόνο την ασφάλεια και την προστασία της κοινότητας του Φάλουν Γκονγκ, αλλά διαβρώνει επίσης τις θεμελιώδεις αξίες και τη χρηστή διακυβέρνηση της καναδικής κοινωνίας».
Μέθοδοι επηρεασμού
Η έκθεση της FDAC αναφέρει ότι, ενώ η καταστολή του ΚΚΚ καλύπτει πολλούς τομείς της καναδικής κοινωνίας, η επιρροή του στον κυβερνητικό τομέα είναι «πρωτοφανής». Οι μέθοδοί του περιλαμβάνουν την αποστολή δυσφημιστικών επιστολών σε αξιωματούχους, τη διάδοση παραπληροφόρησης και την οργάνωση συγκεντρώσεων μέσω οργανώσεων που συνδέονται με το Τμήμα Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου, μια κινεζική υπηρεσία που ασχολείται κυρίως με τις παρεμβάσεις στο εξωτερικό.
Μια «ανησυχητική τάση» είναι το πώς εξελίχθηκαν αυτές οι δυσφημιστικές επιστολές με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, αποστέλλονταν απευθείας από υψηλόβαθμους διπλωμάτες της κινεζικής πρεσβείας και των προξενείων. Τα τελευταία χρόνια, οι αποστολείς είναι περισσότερο άτομα που υποδύονται τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και στέλνουν τέτοιου είδους επιστολές με ψεύτικες ταυτότητες.
Η έκθεση αναφέρει μια περίπτωση του 2017, όπου η φιλελεύθερη βουλευτής Τζούντυ Σγκρο, συμπρόεδρος των Καναδικών Κοινοβουλευτικών Φίλων του Φάλουν Γκονγκ, έλαβε ένα παραπλανητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα άτομο που αυτοπροσδιοριζόταν ως «curry zhaoz». Ο αποστολέας περιελάμβανε μια εικόνα της κας Σγκρο με ακατάλληλο φόντο και μια δήλωση ότι η εικόνα θα κυκλοφορούσε ευρέως για να δείξει την υποστήριξή της στο Φάλουν Γκονγκ.
Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση που εντοπίζεται στην έκθεση είναι η αυξανόμενη εξάρτηση αυτών των επιχειρήσεων από εικονικές οργανώσεις. Αυτό συνεπάγεται τη στρατολόγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανώσεων πολιτών για να βοηθήσουν στην προώθηση της καταστολής του ΚΚΚ. Επικαλούμενη έναν μελετητή κινεζικών σπουδών, η έκθεση αναφέρει ότι συνολικά 204 οργανώσεις στον Καναδά έχουν αναγνωριστεί ως συνδεδεμένες με το Ενωμένο Μέτωπο. Η έκθεση δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του μελετητή, λέγοντας ότι προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος.
Σε αναφορά του 2014, ο Μισέλ Ζυνώ-Κατσούγια (Michel Juneau-Katsuya), πρώην επικεφαλής της μονάδας Ασίας-Ειρηνικού της Καναδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS), επεσήμανε αρκετές οργανώσεις ύποπτες για συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΚΚΚ και περιέγραψε έναν απλό τρόπο με τον οποίο η δυτική υπηρεσία αντικατασκοπείας μπορεί να εντοπίζει πράκτορες του ΚΚΚ ή οργανώσεις που έχουν συνεργαστεί με αυτό.
Κατά κανόνα, προσκαλούνται σε συναντήσεις οργανωμένες από υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους ή σε ταξίδια στην Κίνα με πληρωμένα όλα τα έξοδα. Συχνά επίσης εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το Πεκίνο, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή επίμαχα γεγονότα, όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, κατά την οποία το καθεστώς άνοιξε πυρ εναντίον φοιτητών και ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.
Προπαγάνδα μίσους
Για να δικαιολογήσει την καταπίεση του Φάλουν Γκονγκ, η έκθεση αναφέρει ότι το κινεζικό καθεστώς έχει διεξάγει μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας μίσους, χρησιμοποιώντας τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης για να συκοφαντήσει την άσκηση και τους οπαδούς της και να περιορίσει τις εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το περιστατικό της 23ης Ιανουαρίου 2001, που μεταδόθηκε από το επίσημο φερέφωνο του ΚΚΚ, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινχουά). Στην εκπομπή, πέντε άτομα εθεάθησαν να αυτοπυρπολούνται στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Το Xinhua ισχυρίστηκε ότι ήταν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που αυτοπυρπολήθηκαν σε μια θρησκευτική απόπειρα αυτοκτονίας, παρόλο που η αυτοκτονία είναι αντίθετη με τις διδασκαλίες της πρακτικής. Η αποκαλούμενη «αυτοπυρπόληση» χρησιμοποιήθηκε από το ΚΚΚ για να συκοφαντήσει το Φάλουν Γκονγκ.
Παρόλο που το βίντεο περιείχε διάφορες ασυνέπειες και αργότερα αμφισβητήθηκε από διεθνείς ερευνητές και μέσα ενημέρωσης ως σκηνοθετημένο, η κάλυψη του Xinhua πέτυχε μια σημαντική νίκη για την προπαγάνδα του ΚΚΚ. Πολλοί Κινέζοι πολίτες άρχισαν να καταγγέλλουν τους συναδέλφους τους, τους γείτονές τους, ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους που ασκούσαν Φάλουν Γκονγκ, πιστεύοντας ότι η ομάδα είναι πραγματικά επικίνδυνη.
Η FDAC σημειώνει ότι η κατήχηση του καθεστώτος έχει επεκταθεί και στον Καναδά, ευθυγραμμίζοντας τη στάση των Καναδών με τη στάση του Πεκίνου απέναντι στο Φάλουν Γκονγκ.
Σε ένα περιστατικό που περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση, μια γυναίκα από την Αλμπέρτα συνελήφθη στο Τορόντο στις 20 Αυγούστου [του τρέχοντος], αφού επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά σε μία 78χρονη ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ ονόματι Τζόου Τσουανγίνγκ. Η κα Τζόου συνήθιζε να πηγαίνει στον Πύργο CN για να μοιράζει φυλλάδια και να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Εκείνη η γυναίκα πήγε στην κα Τζόου, την κορόιδεψε, την έβρισε και στη συνέχεια της άρπαξε τα φυλλάδια.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι είναι γνωστό ότι η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά διαθέτει ειδικές ενότητες στην ιστοσελίδα της για την προώθηση της προπαγάνδας κατά του Φάλουν Γκονγκ. Επιπλέον, καταγράφει αρκετά περιστατικά που αφορούν τη διάδοση της προπαγάνδας μίσους από την κινεζική πρεσβεία και τα προξενεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κινεζικό προξενείο στο Τορόντο ανήρτησε σε περίοπτη θέση, στους τοίχους του χώρου όπου περίμεναν οι αιτούντες βίζα, αφίσες κατά του Φαλουν Γκονγκ.
Η έκθεση εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τον «σημαντικό ρόλο» που διαδραματίζουν τα κινεζο-καναδικά μέσα ενημέρωσης και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το WeChat στη διάδοση της προπαγάνδας μίσους του ΚΚΚ κατά του Φάλουν Γκονγκ. Μεταξύ διαφόρων περιπτώσεων που αναφέρει η FDAC, ήταν η La Presse Chinoise με έδρα το Μοντρεάλ, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, «αναπαράγει δυσφημιστικό υλικό από τη ΛΔΚ σχεδόν σε κάθε τεύχος της εφημερίδας της» κατά του Φάλουν Γκονγκ, από το 2001.
Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με τις παρατηρήσεις του Βίκτορ Χο, πρώην αρχισυντάκτη της Sing Tao Daily. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Epoch Times, ο κος Χο περιέγραψε τρεις τύπους μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό και να επεκτείνει τον έλεγχο της κινεζικής διασποράς: υπερπόντια παραρτήματα των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, μέσα ενημέρωσης που προέρχονται αρχικά από το Χονγκ Κονγκ και έχουν υποκύψει στην επιρροή του Πεκίνου, και υπερπόντια μέσα ενημέρωσης που ιδρύθηκαν από κινεζικές ομάδες που πρόσκεινται στο Πεκίνο.
Συστάσεις
Η FDAC προτείνει μια σειρά συστάσεων ως απάντηση στην ξένη παρέμβαση και τη διακρατική καταστολή του ΚΚΚ. Η Ένωση καλεί την καναδική κυβέρνηση να καταδικάσει δημόσια τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ και να ζητήσει τον τερματισμό αυτής της καταστολής στην Κίνα και την επέκτασή της στον Καναδά. Ζητά επίσης από την κυβέρνηση να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή της στο Φάλουν Γκονγκ και να καλέσει τους ασκούμενους να καταθέσουν ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Μια άλλη σύσταση είναι να διασφαλιστεί η διπλωματική λογοδοσία με την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους διπλωμάτες και αξιωματούχους αποστολών που βρέθηκαν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες διείσδυσης και καταστολής στον Καναδά. Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη για ισχυρούς νομικούς μηχανισμούς, όπως το προτεινόμενο μητρώο ξένων πρακτόρων, για τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε άτομα ή οργανώσεις που εργάζονται για λογαριασμό του ΚΚΚ.
Οι συστάσεις της FDAC περιλαμβάνουν επίσης την ενίσχυση της διαφάνειας, με την τακτική δημοσίευση εκθέσεων για την επισήμανση περιστατικών και κυρώσεων που σχετίζονται με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης και καταστολής, καθώς και την εκπαίδευση των αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης σχετικά με τις τακτικές του ΚΚΚ και την αναγνώριση και αντιμετώπιση της προπαγάνδας του καθεστώτος.
Η έκθεση παραθέτει την απάντηση του πρώην Κινέζου διπλωμάτη Τσεν Γιονγκλίν, ο οποίος αυτομόλησε στην Αυστραλία το 2005, όταν ρωτήθηκε γιατί το ΚΚΚ επενδύει στην επέκταση της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό.
Ο κος Τσεν δήλωσε: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας πάντα βασιζόταν στη βία, το ψέμα και την προώθηση της αθεΐας για να διατηρήσει την εξουσία του. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τις ειρηνικές προσπάθειες των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ να προστατεύσουν την ελευθερία της πίστης τους. … Τώρα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αφήσουν τον κόσμο να μάθει τι έχει γίνει κατά του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα».
Του Andrew Chen
Επιμέλεια: Αλία Ζάε
(κεντρική φωτογραφία: Minghui.org)